Νίκη Α. Σαμαρά: Αγορά ελπίδας και λαϊκή εντολή για αλλαγές

Η έντυπη έκδοση του τεύχους Δεκεμβρίου 2009 της Σύγχρονης Άποψης κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 27/11. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε δυνατότητα εκτενούς ενασχόλησης με την εκλογή αρχηγού στην Νέα Δημοκρατία, η οποία διεξήχθη την Κυριακή, 29/11. Στο σχόλιό μας όμως, αναφερθήκαμε στο ρεύμα που παρουσίαζε η υποψηφιότητα Σαμαρά, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η δυναμική του Αντώνη Σαμαρά στέλλει πολλαπλά μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της κεντροδεξιάς παράταξης. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την απήχηση του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου του κόμματος. (…) Επιπλέον, ένα άλλο μήνυμα αφορά στην απαίτηση του νεοδημοκράτικου κόσμου για πλήρη αποβολή των καταλοίπων του νεοφιλελευθερισμού και της πρόσδεσης στα άρματα των ξένων δυνάμεων. Το γεγονός ότι τα πιο πάνω εκφράζονται από ένα στέλεχος στο οποίο χρεώθηκε για πολλά χρόνια ο διόλου κολακευτικός τίτλος του ‘αποστάτη’ καθιστά ακόμη πιο έντονη την τάση για αλλαγή που διέπει την βάση του κόμματος».

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η συντριπτική επικράτηση του κ. Σαμαρά –με εκλογή από τον πρώτο γύρο- επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτή την εκτίμηση. Είναι φανερό ότι ο λαός της ΝΔ απέρριψε το «πακέτο» της κας Μπακογιάννη και μαζί την παραδοσιακή πρόταση που η υποψηφιότητά της κόμιζε. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το βασικό επικοινωνιακό όπλο της ήταν η συνέπειά της όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τους κ.κ. Σαμαρά και Αβρααμόπουλο οι οποίοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους εγκατέλειψαν την παράταξη και ίδρυσαν δικά τους, μικρότερα κόμματα. Το γεγονός αυτό συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα ένδειξη για την ελληνική κοινωνία, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στην αναζήτηση ελπίδας. Με την εκλογή του Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία, το 2004, το ελληνικό εκλογικό σώμα «αγόραζε» ελπίδα για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, στέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπίτι της. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η κοινωνία τιμώρησε τον Καραμανλή για την αποτυχία του να εξαργυρώσει αυτή την ελπίδα. Το γεγονός όμως αυτό σήμανε –αναπόφευκτα- και την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Ο κ. Παπανδρέου στην ουσία καρπώθηκε την αρνητική ψήφο του λαού στον Καραμανλή.

Τώρα, με την μαζική του προσέλευση και την πανηγυρική εκλογή Σαμαρά, ο λαός της ΝΔ αγοράζει εκ νέου ελπίδα. Η τάση εντός της ελληνικής κοινωνίας είναι φανερή: Το μεταπολιτευτικό πολιτικό κατεστημένο, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ήρθε η ώρα για κάτι νέο. Ίσως η κα Μπακογιάννη να πλήρωσε την γονεϊκή της κληρονομιά. Ίσως να πλήρωσε το παραδοσιακό της πολιτικό προφίλ. Ίσως πάλι να πλήρωσε την διασύνδεσή της με το μετεμφυλιακό μοντέλο πρόσδεσης της Ελλάδας στο αμερικανικό άρμα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η διαφορά είναι τέτοια –κανείς δεν περίμενε να κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα- που καταδεικνύει ξεκάθαρα την μαζική απόρριψη της πρότασής της. Και κάτι ακόμα, εξαιρετικά ενδιαφέρον: Εάν η εκλογή αυτή γινόταν σε συνεδριακό επίπεδο, μεταξύ των στελεχών της ΝΔ και όχι από τη βάση, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό. Πολύ πιθανόν η κα Μπακογιάννη να κέρδιζε, δεδομένης της στήριξης που της παρείχε μεγάλος αριθμός επιφανών στελεχών του κόμματος. Το γεγονός όμως ότι ο λαός εκφράστηκε εντελώς διαφορετικά από την ελίτ του κόμματος συνιστά από μόνο του ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του τόπου γενικότερα. Ένα μήνυμα αλλαγών, ριζικών τομών και ανανέωσης ιδεών και ατόμων.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>