Γράφει:

Παρουσίαση: Το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, του Ανδρέα Πουλλικκά

Η θεματική ενότητα «Κοινωνία» και συγκεκριμένα οι συνεργάτες που δραστηριοποιούνται με θέματα που αφορούν στην ενέργεια και το περιβάλλον δεν συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με βιβλιοπαρουσιάσεις. Εντούτοις το βιβλίο του Ανδρέα Πουλλικκά «Το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου» (Εκδόσεις Theopress, ISBN: 978-9963-9599-4-5), το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009, σε εκδήλωση στην αίθουσα «Μακεδονία», αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Ο λόγος είναι αρκετά απλός: Το συγκεκριμένο σύγγραμμα αποτελεί την πρώτη έκδοση, στην δική μας αντίληψη, εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία αποτυπώνει σημαντικές πτυχές του ενεργειακού status στην Κύπρο και το οποίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα ανθολόγιο άρθρων του συγγραφέα που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο τα τελευταία χρόνια και αφορούν στο ενεργειακό μέλλον της Κύπρου. Μέσα από τα άρθρα του συγγραφέα είναι σαφές ότι το όραμά του συνίσταται στην μετάλλαξη του υφιστάμενου ενεργειακού συστήματος της Κύπρου σε ένα πιο αειφόρο και απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα σύστημα, με σκοπό την διασφάλιση του μικρότερου δυνατού οικονομικού κόστους για τον Κύπριο καταναλωτή. Η δομή του βιβλίου συνίσταται σε έξι θεματικές κατηγορίες: ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, ενέργεια και περιβάλλον, φυσικό αέριο και υδρογόνο, παγκόσμια και ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και ενεργειακή πολιτική για την Κύπρο. Οι αναλύσεις του συγγραφέα είναι εκλαϊκευμένες με αποτέλεσμα να γίνονται κατανοητές στο ευρύ κοινό, γεγονός που κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα προσιτό στον κάθε αναγνώστη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα στην Μηχανολογία, μεταπτυχιακό σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και στροβιλομηχανών και διδακτορικό σε θέματα αριθμητικής ανάλυσης. Εργάζεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου κατέχει την θέση του Βοηθού Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης. Στην επαγγελματική του καριέρα έχει δουλέψει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και έχει εικοσαετή και πλέον εμπειρία έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα που αφορούν στην αριθμητική ανάλυση ρευστομηχανικών διαδικασιών, τον σχεδιασμό στροβιλομηχανών και άλλα συναφή ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα. Στο παρόν στάδιο είναι επίσης επισκέπτης ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ. Είναι συγγραφέας πέραν των 60 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, καθώς επίσης και σε σειρά εκλαϊκευμένων δημοσιεύσεων και τεχνικών εκθέσεων.

Συμβούλιο εθνικής ενεργειακής πολιτικής

Από τις εισηγήσεις του συγγραφέα κρατάμε την πρότασή του για δημιουργία συμβουλίου εθνικής ενεργειακής πολιτικής, στελεχωμένου με επιστήμονες-εμπειρογνώμονες σε ενεργειακά θέματα για την προώθηση και την στήριξη των ενεργειών της κυπριακής Κυβέρνησης, με τελικό στόχο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της ενεργειακής, περιβαλλοντικής και υδατικής πολιτικής της Κύπρου. Και αυτό διότι στο παρόν στάδιο τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας στην Κύπρο είναι διάσπαρτα σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρκετά πολύπλοκο και άκαμπτο σύστημα με συνεχή έλλειψη επικοινωνίας και κοινού οράματος μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων.

Η προσπάθεια του Ανδρέα Πουλλικκά είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη, κυρίως διότι συντελείται σε ένα περιβάλλον στο οποίο απουσιάζει ο ουσιαστικός διάλογος σε ενεργειακά θέματα. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες ανακοινώσεις του Ανδρέα Πουλλικκά. Κι αυτό γιατί όπως γράφει και ο ίδιος: «…Η ώρα μηδέν για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου έφτασε. Ενεργειακοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι επιβάλουν την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Η στροφή προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι θέμα επιβίωσης της χώρας μας…»

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>