EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Κοινωνία

ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ!

Η αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους άρχισε και για την Κύπρο και οι μη καπνιστές αναμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα την απαγόρευση του καπνίσματος από 1/1/2010. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης φτάνουν μέχρι τα 2000 ευρώ και αφορούν τόσο τους καπνιστές όσο και όσους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής δεν θα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του νόμου. Μένει τώρα να δούμε κατά πόσον πολλοί από τους καπνιστές συμπατριώτες μας, που μέχρι τώρα δεν σέβονταν κανένα και άναβαν τσιγάρο χωρίς να ρωτήσουν και όποτε ήθελαν, θα σεβαστούν τουλάχιστον το νόμο ή θα φοβηθούν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΩΖΕΙ ΓΑΜΟΥΣ

Η παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση φαίνεται να λειτουργεί σωτήρια για πολλούς γάμους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αφού πολλά ζευγάρια το σκέφτονται πλέον δύο φορές εξαιτίας των εξόδων ενός διαζυγίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δικηγόρων Οικογενειακού Δικαίου, οι περισσότεροι από τους μισούς δικηγόρους από τα μέλη της (1600 στο σύνολο) ανέφεραν μείωση των αγωγών διαζυγίου στην διάρκεια της παρούσας κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Συνολικά, το 57% των δικηγόρων ανέφεραν λιγότερες αγωγές διαζυγίων από την τελευταία τριμηνία του 2008. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Δικηγόρων, οι πελάτες είναι πλέον αναγκασμένοι να αναλογιστούν τους κατεστραμμένους γάμους τους σε σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες και το δυσοίωνο μέλλον και πολλοί από αυτούς δείχνουν πιο πρόθυμοι να περιμένουν να περάσει η οικονομική κρίση.

ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑ

Και για να συνηγορήσουμε ακόμη περισσότερο υπέρ του νόμου για απαγόρευση του καπνίσματος, ενδεικτικά αναφέρουμε πρόσφατη έρευνα η οποία κατέδειξε ότι το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από πολλά παράνομα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, το LSD και το «Έκσταση». Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέηβιντ Νατ του Imperial College του Λονδίνου, το αλκοόλ πρέπει να βρίσκεται στην πέμπτη θέση του νέου καταλόγου επικινδυνότητας, μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και τη μεθαδόνη. Ο καπνός πρέπει να βρίσκεται στην ένατη θέση, ενώ η κάνναβη στην 11η, το LSD στην 14η και το «Έκσταση» στην 18η, δηλαδή χαμηλότερα από τον καπνό και το αλκοόλ. Τα κριτήρια επικινδυνότητας για την ταξινόμηση περιλαμβάνουν τη φυσική βλάβη στον άνθρωπο, τον βαθμό εξάρτησής του και την κοινωνική βλάβη.

ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Ιδιαίτερα θορυβημένες είναι οι ευρωπαϊκές ιατρικές αρχές από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων φαρμάκων για την γρίπη των χοίρων, τα οποία πωλούνται μέσω του διαδικτύου. Μερικά από τα πλαστά φάρμακα δεν περιέχουν ενεργά συστατικά, ενώ άλλα περιέχουν ζάχαρη, ποντικοφάρμακο και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ότι τα εν λόγω προϊόντα ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων τα αγοράζουν. Η προσπάθεια εφοδιασμού με παράνομα φάρμακα μέσω διαδικτύου έχει αυξηθεί εξαιτίας των πανικού που διασπείρεται και της ανησυχίας ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν ικανά αποθέματα φαρμάκων για το σύνολο του πληθυσμού.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν σύντομα οι τοπικές αρχές οι οποίες δεν διαθέτουν σελίδες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για παράπονα πολιτών. Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπάρχουν άνθρωποι που προγραμματίζουν έξυπνες και πολύπλοκες σελίδες υποβολής παραπόνων με σύστημα παρακολούθησης που θα φέρουν τις τοπικές αρχές σε φοβερά δύσκολη θέση. Τέτοια συστήματα καταγγελίας από ενεργούς πολίτες λειτουργούν με επιτυχία στο εξωτερικό, με πιο γνωστό το http://www.fixmystreet.com, το οποίο δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να προσθέσει χάρτες από το Google και φωτογραφίες. Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρει ότι με βάση τα παράπονα που λαμβάνει, η καθαριότητα, ο θόρυβος, τα κατοικίδια, τα σκαψίματα και το πράσινο είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και δυστυχώς τα πιο πολλά μένουν άλυτα για πολύ καιρό.

One Comment

 1. Πέννυ
  22 Ιανουαρίου 2011 19:46

  Η υπηρεσία fixMyGreece έχει ξεκινήσει προ ολίγων ημερών και αποδίδεται μέσω του αντίστοιχου ιστοχώρου http://www.fixmygreece.com.

  Ο ιστοχώρος fixMyGreece, είναι η Ελληνική απάντηση σε μία Διεθνή τάση, άμεσης συμμετοχής των Πολιτών στα κοινά (π.χ. fixmystreet, seeclickfix), μέσω των νέων τεχνολογιών.

  Σκοπός του ιστοχώρου είναι αυτός να αποτελεί ένα εργαλείο για τους Δημότες όλης της χώρας, για την καταγραφή προβλημάτων στις γειτονιές, στους δρόμους, στα πάρκα, στους χώρους περιπάτου και αφορά σε όλη την επικράτεια.

  Η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν, δεν αποβλέπει σε οικονομικό κέρδος και ενημερώνει επιμόνως τον Δήμο, για τα προβλήματα που καταγράφονται.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>