Παρουσίαση: Η οικονομική πτυχή της λύσης του κυπριακού

Ένα νέο βιβλίο, το τρίτο στην διάρκεια του τρέχοντος έτους, εξέδωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών και τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Δρ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Το νέο του βιβλίο, σε μικρό, εύχρηστο μέγεθος, αποτελείται από εκατόν περίπου σελίδες και φέρει τον τίτλο: «Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, του Σχεδίου Ανάν και του Κυοφορούμενου Νέου Σχεδίου Λύσης».

Σχετικά με το περιεχόμενό του βιβλίου ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογό του, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Το θέμα που πραγματεύεται η παρούσα μελέτη είναι επίκαιρο. Αλλά και ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό λαό ως σύνολο. Ιδιαίτερα, όμως, για τον κυπριακό Ελληνισμό. Αφορά, γενικότερα, την οικονομική πτυχή της ομοσπονδιακής λύσης, κατά πρώτο λόγο, τα οικονομικά της λύσης που διέγραφε το σχέδιο Ανάν, κατά δεύτερο λόγο και, τέλος, τα οικονομικά της διαγραφόμενης νέας λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ανταλλαγεί στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κυρίου Μ. Ταλάτ.

Οι δύο ηγέτες θεώρησαν ήδη από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους, χωρίς δημόσια τεκμηρίωση, ότι το θέμα της οικονομίας της νέας λύσης έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί και για αυτό αποφασίστηκε να τεθεί στο περιθώριο, αφού δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για την εξεύρεση τελικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έχουν όντως επιλυθεί οι ουσιαστικές διαφορές στο θέμα της οικονομίας, που υπήρχαν και στο σχέδιο Ανάν, του οποίου οι πρόνοιες αποτελούν, ουσιαστικά, πρόνοιες και της νέας κυοφορούμενης λύσης; Το ερώτημα είναι καίριας σημασίας. Και ζωτικού ενδιαφέροντος για το παρόν και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, που συναρτώνται άμεσα με την ύπαρξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης οικονομίας και ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής του.

Η απάντηση στο ερώτημα δίνεται από το τρίτο και τελευταίο μέρος του παρόντος βιβλίου. Με αντικειμενικότητα, με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Και, προ πάντων, χωρίς παρωπίδες. Και χωρίς επικίνδυνους ευσεβοποθισμούς».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2009, σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μακαρίου ΙΙΙ. Πέραν της παρουσίασης του βιβλίου από τον συγγραφέα, ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Κίνησης Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος παρουσίασε την «Πρόταση του Ορθού “Ναι’».

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>