Γράφει:

Κρίση και διεύρυνση της παγκόσμιας ανισότητας

Ο Παντελής Π. Κασάπης είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος

Τα καταναλωτικά και επενδυτικά πρότυπα μεταβάλλονται, οδηγώντας σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας. Η μείωση της κατανάλωσης και της επένδυσης επηρεάζει αρνητικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες για να επιβιώσουν προχωρούν σε μείωση δαπανών και επενδύσεων και σε περικοπές μισθών. Το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είναι η διόγκωση της ανεργίας, η αύξηση του ποσοστού της φτώχειας, η χειροτέρευση της διανομής του εισοδήματος και η διεύρυνση της παγκόσμιας ανισότητας.

Αλματώδη άνοδο παρουσιάζει η ανεργία κυρίως στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) προβλέπει δραστικότερη άνοδο της ανεργίας κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την μαζική ανεργία, έτσι ώστε να προωθήσουν την εφαρμογή περικοπών στους μισθούς και στις κοινωνικές πολιτικές.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει δυσανάλογα τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Το γεγονός ότι οι ζημιές κοινωνικοποιούνται και τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, είναι αρκετό για να εξηγήσει κάποιος ότι η κρίση επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές ομάδες του πληθυσμού, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την φτώχεια και διευρύνοντας την εισοδηματική ανισότητα. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων στηρίζοντας το κεφάλαιο και καλώντας τους λαούς να προβούν στις αναγκαίες θυσίες.

O εφιάλτης της φτώχειας στοιχειώνει τους εργαζόμενους, καθώς η ανεργία και τα χρέη καλπάζουν και τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται. Όμως, όπως και στην κρίση του 1929, κάποιοι θησαυρίζουν κατά την διάρκεια της σημερινής κρίσης. Πλούσιοι και επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και των μετοχών και από την προώθηση μέτρων υπέρ του κεφαλαίου που εγκρίνουν πρόθυμα οι εθνικές κυβερνήσεις. Όσο η κρίση βαθαίνει και η επίθεση στις θέσεις εργασίας και στους μισθούς εντείνεται, τα συμβιβασμένα συνδικάτα ευθυγραμμίζονται ακόμη περισσότερο με τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.

Εξετάζοντας την φτώχεια χωριστά σε κάθε χώρα, σε κάθε περιοχή και σε κάθε πόλη, ανακαλύπτει κανείς τεράστια χάσματα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Ολόκληρες περιοχές μαστίζονται από μαζική ανεργία. Τα επίπεδα της φτώχειας και τα επίπεδα των πολιτών που εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια αυξάνονται δραματικά. Σε πόλεις όπως το Παρίσι, την Βαρσοβία, την Ρώμη, την Αθήνα, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και το Βερολίνο, η ανεργία και η φτώχεια είναι υπερδιπλάσιες από τον εθνικό μέσο όρο.

Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται συνεχώς λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μια αναμενόμενη επίπτωση της οικονομικής κρίσης είναι και ο περιορισμός των πακέτων οικονομικής βοηθείας προς τις φτωχές χώρες, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες ανισότητες. Οι μηχανισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται από τα κράτη αδυνατούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>