Γράφει:

Προϋπολογισμός και δημοσιονομικό έλλειμμα: Υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί η οικονομία της Κύπρου

Μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις στην Κύπρο έλεγαν ότι οι άνθρωποι ευημερούν έστω και αν οι αριθμοί δεν πάνε καλά, σήμερα όμως ούτε οι άνθρωποι ευημερούν ούτε οι αριθμοί πάνε καλά, γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, που κατατέθηκε στις 8 Οκτωβρίου στην Βουλή. Με μια πρώτη ματιά στον προϋπολογισμό αναρωτιόμαστε αν απαντά στον εφιάλτη της ανεργίας, στα προβλήματα ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού, στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα προβλήματα των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, των πολυτέκνων και των προσφύγων και ποιο είναι το στρατηγικό στίγμα αυτού του κρίσιμου προϋπολογισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση

«Προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, δηλαδή με μειωμένα έσοδα να συνεχίσουμε τα αναπτυξιακά έργα και τις αυξημένες κοινωνικές παροχές, χωρίς να εκτινάξουμε στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα και να δημιουργηθεί χαλαρότητα στα δημόσια οικονομικά» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κύριος Σταυράκης δήλωσε ότι τα έσοδα του κράτους για το 2010 υπολογίζονται να είναι μειωμένα κατά 1 δις και οι δαπάνες αυξημένες κατά 400 εκ. ευρώ. Οι κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 7,85 δις και τα κρατικά έσοδα θα κατέλθουν στα 5,79 δις. Βασικός στόχος, επεσήμανε, είναι η επίτευξη δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (για να αποφευχθεί η επιτήρηση από την Ε.Ε.), το οποίο προς το παρόν υπολογίζεται στο 4,5% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε δε ότι κανένα αναπτυξιακό έργο δεν αναστέλλεται ή ακυρώνεται και ότι τα μεγάλα έργα δεν προχωρούν αυτή την στιγμή λόγω κυρίως κάποιον πολεοδομικών δυσκολιών.

Κομισιόν

Υπό επιτήρηση αναμένεται να τεθεί η Κύπρος στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν που περιλαμβάνει τις προβλέψεις της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Η Κύπρος θα συνεχίσει να βιώνει την οικονομική κρίση ακόμα και όταν η Ευρώπη αρχίσει να ανακάμπτει αφού το έλλειμμα φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% και του χρόνου να εκτοξευθεί στο 5,7%, ενώ το 2011 να βρεθεί στο 5,9%. Η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 6% αφού για το 2010 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 6,6,% και το 2011 το 6,7%. Η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί γύρω στο -0,7% , το 2010 στο 0,1% και το 2011 στο 1,3%. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να είναι στο 53,2% του ΑΕΠ για το 2009, 58,6% για το 2010 και 63,4% το 2011.

«Συγκεντρωτικός Πίνακας Αναπτυξιακών Δαπανών»

Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι κανένα αναπτυξιακό έργο δεν ακυρώνεται ή αναβάλλεται, τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού δεν υπερβαίνει το 35% σύμφωνα με τον «Συγκεντρωτικό Πίνακα Αναπτυξιακών Δαπανών ανά Ομάδα Δαπανών», έναν πίνακα που ετοιμάζει κάθε μήνα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Σύμφωνα με τον πίνακα, ο βαθμός υλοποίησης ανέρχεται μόλις στο 35% αφού από 1,2 δις ευρώ που έπρεπε να δαπανηθούν για αναπτυξιακά έργα, δαπανήθηκαν μόνον 450 χιλιάδες ευρώ.

Από τον επίσημο πίνακα φαίνεται επίσης ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που έγιναν τους πρώτους εννέα μήνες υλοποιήθηκαν κατά 37%, με τις δαπάνες για την κατασκευή ή επιδιόρθωση δρόμων να ανέρχονται στο 31%, για τα έργα υποδομής στο 41%, για τα κατασκευαστικά έργα στο 36%, για άλλα έργα στο 67%, για αγορά γης και κτιρίων στο 58%, για αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων στο 14%, για αγορά εξοπλισμού στο 23%, για αγορά άλλων στοιχείων ενεργητικού στο 28%, για ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων στο 43%.

Το ποσοστό υλοποίησης των «Κεφαλαιουχικών Δαπανών» και των «Άλλων Αναπτυξιακών Δαπανών» ανέρχεται στο 30% όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Συγκεκριμένα, για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις υλοποιήθηκαν κατά 28%, για εκπαίδευση προσωπικού και συνέδρια 34%, για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες 11%, για εκδόσεις και δημοσιότητα 42%, για μετακινήσεις εσωτερικού 36%, για μετακινήσεις εξωτερικού 48%, για επιχορηγήσεις 12%, για αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών 24% και για αγορά μετοχών 99%.

Κριτική ΟΕΒ για παγοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων

Έντονη κριτική άσκησε και η ΟΕΒ στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να παγοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και να περικοπεί ο προϋπολογισμός των δαπανών του για το 2010 κατά 60% και αναφέρει: «Δυστυχώς η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται σε έναν τομέα στον οποίο η Κύπρος σημειώνει ρεκόρ χαμηλών δαπανών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ η δυναμική που άρχισε να παρουσιάζει ο τομέας τις έρευνας δυνατόν να πληγεί ανεπανόρθωτα».

ΔΝΤ

Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει σε έκθεσή του ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αφορούν στα έσοδα, με σχετικά μικρά και προσωρινά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα μέτρα που αφορούν στις δαπάνες, όπως για παράδειγμα τα προβλεπόμενα σχέδια προσλήψεων και οι μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και τα μη στοχευμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης προηγούμενων ετών, θα αυξήσουν την δημόσια κατανάλωση σε μόνιμη βάση. Από την άλλη, οι επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και οι σχεδιασμοί για την επίσπευση των εγκρίσεων για ιδιωτικές επενδύσεις δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές».

Πώς μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να βλέπει μέσα από «φακούς αισιοδοξίας» και επίτευξη δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, όταν τα περιθώρια βελτίωσής του είναι μικρά; Και αυτό γιατί ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας που παρουσιάζει από μόνος τους έλλειμμα 1% λόγω της καταβολής των 13ων μισθών στους κυβερνητικούς και την επίσπευσή πληρωμών δημοσίων έργων.

Η κρίση και τα ελλείμματα μειώνονται με αναπτυξιακά έργα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν ξόδευε η Κυβέρνηση λεφτά για ανάπτυξη και έμπαινε η οικονομία μας σε επιτήρηση δεν θα ήταν κακό γιατί μόνον έτσι θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε την κρίση. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση σταμάτησε να υλοποιεί το αναπτυξιακό της έργο λόγω της κρίσης.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>