ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

 

3η Δεκεμβρίου, 1944

Μια διαφωνία σχετικά με το ζήτημα του αφοπλισμού οδήγησε σε αποχώρηση των ελεγχόμενων από το ΕΑΜ Υπουργών της τότε Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, και σε δυναμικές διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Οι διαδηλώσεις, που μαίνονταν για πολλές ημέρες, αντιμετωπίστηκαν με πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε λουτρό αίματος και σε ανάφλεξη του εμφυλίου πολέμου. Στην καταστολή των διαδηλώσεων συμμετείχαν και βρετανικές δυνάμεις.

Τα Δεκεμβριανά έλαβαν από την ιστοριογραφία και την ονομασία «Β” Γύρος» του εμφυλίου πολέμου. Και αυτό γιατί πριν από τα γεγονότα αυτά είχαν προηγηθεί οι συγκρούσεις κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ ακολούθησε ο τρίτος και καθοριστικός γύρος, μεταξύ 1946-1949. Ο εμφύλιος πόλεμος άφησε βαριά εθνική και πολιτική κληρονομιά στην Ελλάδα, αφού δημιούργησε συνθήκες διχασμού και ξένης παρέμβασης στα της χώρας για πολλά χρόνια. Την ώρα δε που οι λαοί της Ευρώπης απολάμβαναν τους καρπούς των αγώνων τους κατά του ναζισμού και του φασισμού, οι Έλληνες επιδίδονταν σε μια αδελφοκτόνο αιματηρή διαμάχη.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

12η Δεκεμβρίου, 1959

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Προέδρου και αντιπροέδρου της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την θέση του Προέδρου υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ο Ιωάννης Κληρίδης, τον οποίο υποστήριζε το ΑΚΕΛ και αρκετοί πολέμιοι των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Εν τέλει, ο Μακάριος επικράτησε με ποσοστό 66,29%, έναντι 32,92% του Κληρίδη. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν μεταξύ των Τουρκοκυπρίων εκλογές για την θέση του Αντιπροέδρου, τις οποίες κέρδισε ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ άνευ ανθυποψηφίου.

Από τα αξιοσημείωτα της πρώτης αυτής προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης ήταν το γεγονός ότι ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, γιος του τότε υποψηφίου Προέδρου Ιωάννη Κληρίδη, υποστήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αντί του πατέρα του. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η σφοδρή πολεμική του ΑΚΕΛ προς τον Μακάριο, τον οποίο ζητούσε από τον λαό να «μαυρίσει». Στη συνέχεια οι δύο πλευρές ξεπέρασαν τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν μερικά χρόνια αργότερα.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ

14η Δεκεμβρίου, 1995

Με την συμφωνία του Ντέιτον, τον Δεκέμβριο του 1995, τερματίστηκε ο πολυετής και εξαιρετικά αιματηρός πόλεμος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ των Σέρβων της Βοσνίας από την μια και των Κροατών και Μουσουλμάνων από την άλλη. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτησαν οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον σερβικών στόχων. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ρωσικής πρωτοβουλίας και προνοούσε ένα περίπλοκο και δυσλειτουργικό ομοσπονδιακό μόρφωμα.

Ο πόλεμος της Βοσνίας και η εθνοτική διαμάχη υπήρξε άλλο ένα επεισόδιο στην ταραγμένη ιστορία της Βαλκανικής χερσονήσου. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ανάδυση του εθνικισμού και η παθογένεια των εδαφικών διευθετήσεων που επέβαλαν οι μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, συντέλεσαν στο να εκραγεί ένα ηφαίστειο που έβραζε. Σήμερα, αν και η κατάσταση στην Βοσνία παρουσιάζει μια σχετική ισορροπία, εν τούτοις το δυσλειτουργικό πολυπεριφερειακό ομόσπονδο σύστημα, βασισμένο σε φυλετικά κριτήρια, δεν υπόσχεται την διαρκή διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

30η Δεκεμβρίου, 2006

Με αφορμή στοιχεία περί πρόθεσης κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και κατηγορίες για διασύνδεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα, τα οποία εκ των υστέρων αποδείχτηκαν ψευδή, οι ΗΠΑ, επικεφαλής ολιγομελούς συμμαχικής δύναμης, εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Η κατάρρευση του καθεστώτος ακολουθήθηκε από ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των κορυφαίων ηγετών του, μεταξύ των οποίων και του ιδίου του Χουσεΐν. Εν τέλει ο έκπτωτος Πρόεδρος συνελήφθη στην κρύπτη του στην Βαγδάτη και στις 30 Δεκεμβρίου, μετά από συνοπτική δίκη, εκτελέστηκε διά απαγχoνισμού.

Η εκτέλεση του Χουσεΐν ποσώς επέλυσε τα προβλήματα του σπαρασσόμενου από τον πόλεμο Ιράκ. Η διαμάχη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, αλλά και η ενδυνάμωση της σκληροπυρηνικής ομάδας του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαρτρ, βύθισαν το κατεχόμενο από τα αμερικανικά στρατεύματα Ιράκ στο αίμα. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν ένα βαρύτατο οικονομικό και πολιτικό τίμημα, ενώ ο Πρόεδρος Μπους έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον αντιδημοφιλείς Προέδρους. Τα λάθη του παρελθόντος προφανώς δεν δίδαξαν επαρκώς την αμερικανική πολιτική ελίτ, με αποτέλεσμα την αναβίωση των πληγών του Βιετνάμ και την βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε μια πρωτοφανή κρίση.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>