Γράφει:

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Ο Ευκάλυπτος»

 

Το σκάνδαλο με την απόλυση εκλεγμένου Λέκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με μοναδικό σκοπό την προώθηση του εκλεκτού ακελικού ιστοριογράφου, επιβεβαίωσε την κατάσταση σήψης που επικρατεί στην κοινωνία μας. Το κρατικό πανεπιστήμιο, υποτάχθηκε στις διαστρεβλώσεις της κομματικής εφημερίδας, προσέβαλε τις υπολήψεις δύο εκ των λαμπρότερων ακαδημαϊκών που έχει αυτός ο τόπος και οδήγησε στην νομικά σαθρή και πολιτικά τερατώδη ενέργεια απόλυσης ενός αξιόλογου ιστορικού. Ευτυχώς αυτή την φορά τα αντανακλαστικά της κυπριακής κοινωνίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα.

Η πραγματικότητα για την μεγάλη κρίση που μαστίζει την συγκυβέρνηση είναι απλή: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κυβερνών κόμμα διακρίθηκαν από υπέρμετρη αλαζονεία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διορίσει οποιονδήποτε ψήφισε «όχι» στο σχέδιο Ανάν στην διαπραγματευτική ομάδα, δεν ενημερώνουν κατάλληλα για όσα διαπραγματεύονται, υποβάλλουν προτάσεις χωρίς προηγουμένως να τις έχουν διαβουλευθεί και παρουσιάζονται απρόθυμοι να δεχθούν κριτική. Ακόμα και όταν δεν υποχωρούν στις διαπραγματεύσεις, το γεγονός και μόνο ότι συμπεριφέρονται τόσο αλαζονικά και οι απαράδεκτες υποχωρήσεις τους στα πεδία της διακυβέρνησης, κλονίζουν την εμπιστοσύνη και των καλόπιστων κριτών τους.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε στην τηλεοπτική συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη ότι το ΑΚΕΛ πληροφορήθηκε για την σταθμισμένη ψήφο το Σάββατο και αποφάσισε υπέρ της μετά από συνεδρία των οργάνων του την Δευτέρα και ότι την ίδια ευελιξία πρέπει να επιδεικνύουν όλα τα κόμματα. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η σταθμισμένη ψήφος είχε προταθεί ανεπίσημα από την Κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο εν αγνοία όλων των υπολοίπων και ότι το ΑΚΕΛ ήταν πλήρως ενημερωμένο από τότε. Στα αλήθεια όμως ξέχασε ο φίλος Άντρος τον Δημήτρη Χριστόφια να ζητά από τον Γλαύκο Κληρίδη στην Κοπεγχάγη, πριν έξι χρόνια, μερικούς μήνες για να συνέλθουν τα όργανα του κόμματος πριν τοποθετηθεί στις τουρκικές προτάσεις;

Ποιος δημοσιογράφος, όταν αρθρογραφεί σε ελλαδική εφημερίδα, παραπέμπει σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις κυπριακής εφημερίδας, οι οποίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις είναι στην πραγματικότητα δικά του άρθρα, τα οποία συχνά αποδεικνύονται κραυγαλέα ψευδή;

Η στήλη εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα χουλιγκανισμού και την τροπή που παίρνει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο. Δυστυχώς η κυπριακή κοινωνία θερίζει τις θύελλες που έσπειρε ο πολιτικός φανατισμός των δεκαετιών ’70 και ’80.

Ιδιαίτερα επιτυχημένα κρίνονται τα συνέδρια που διοργανώνει τον τελευταίο καιρό το European Rim Policy and Investment Council για το κυπριακό.

Τελικά ο Ούρι Γκέλλερ φαίνεται να είναι ελαφρώς παραμυθάς. Η ιστορία του σύμφωνα με την οποία ανακάλυψε κατά τύχη το κρησφύγετο του Γρίβα, του ίδιου Γρίβα τον οποίο αναζητούσαν Αγγλία και Τουρκία χωρίς επιτυχία και ότι ο Γρίβας τον άφησε να φύγει, εμπιστευόμενός τον διότι του φάνηκε συμπαθής, φαντάζει επιστημονικής φαντασίας.

Προβάδισμα έχει πάρει ο Αντώνης Σαμαράς στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια διάγει περίοδο πανικού και έχει κινητοποιήσει λυτούς και δεμένους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η μάχη πάντως αναμένεται αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Νίκος Τορναρίτης στάθηκε τις τελευταίες ημέρες ανάχωμα στις προσπάθειες να ελεγχθεί ο χώρος της παιδείας από την Κυβέρνηση. Αναμένουμε συνέχεια.

Το Υπουργείο Παιδείας αποπειράται και το φάγωμα της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με σκοπό την προώθηση κομματικών στελεχών, όπως είχαμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν φαίνεται όμως να επιτυγχάνει.

Απαράδεκτα όσα απεκάλυψε ο Άριστος Μιχαηλίδης για την συμπεριφορά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία εκμεταλλεύθηκε το οικογενειακό του δράμα για προπαγάνδα. Πότε σκοπεύει να παρέμβει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας;

Συγχαρητήρια στον συνεργάτη μας Χριστόδουλο Χριστοδούλου για το βιβλίο του σχετικά με τις οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν και του νέου σχεδίου λύσης. Συγχαρητήρια επίσης στον φίλο Μιχάλη Ιγνατίου για τις αποκαλύψεις του για τα Ίμια.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>