Γράφει:

Με Τόλμη: Πολιτική ισότητα

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Η θετική διάκριση προς τους λίγους από τους πολλούς όχι μόνο είναι αποδεκτή από τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό, αλλά είναι ζητούμενο. Οι ποσοστώσεις στα όργανα πρέπει να διασφαλίζονται. Δεν μπορεί όμως οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. Ούτε γίνεται αποδεκτό η πλειοψηφία να αποφασίζει μόνη για την μειοψηφία. Για αυτό και παραχωρείται στις μειοψηφίες για διάφορα θέματα δικαίωμα αρνησικυρίας. Πολύ όμως περισσότερο δεν γίνεται αποδεκτό η όποια μειοψηφία να δικτατορεύει την πλειοψηφία.

Η μια ψήφος σε κάθε κοινότητα δεν μπορεί να αναιρεί την μία ψήφο σε κάθε πολίτη. Τα δύο οφείλουν να συνυπάρχουν. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα όργανα.

Επομένως η στάθμιση ψήφου και η εκ περιτροπής προεδρία είναι εκτός συζητήσεως. Είναι όμως λογικό να υπάρχουν δυο βουλές, πάνω και κάτω, ή βουλή και γερουσία ή όπως αλλιώς ονομασθούν, που στην μια να υπάρχει ίση αντιπροσώπευση (κοινότητες) και στην άλλη αναλογική αντιπροσώπευση (πολίτες) με σαφείς και διακριτές αρμοδιότητες, που να διασφαλίζουν την πολιτική ισότητα σε όλα τα επίπεδα.

Ανάλογα πρέπει και μπορούν να ισχύουν και στην εκτελεστική εξουσία. Και υπάρχουν στον κόσμο σχετικά δοκιμασμένα συστήματα που δεν οδήγησαν σε διάλυση της δι- ή πολύκοινοτικής ομοσπονδίας από τα οποία πρέπει να επιλέξουμε και όχι να ψάχνουμε εκείνα που απέτυχαν διαλύοντας την ομοσπονδία είτε μέσα από συγκρούσεις, είτε με βελούδινα διαζύγια. Το πιο λογικό βέβαια από όλα είναι εκείνο όπου ο Πρόεδρος προέρχεται από την μεγάλη κοινότητα και ο Αντιπρόεδρος από την μικρή, με καθορισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες στον καθένα και με συγκεκριμένα δικαιώματα αρνησικυρίας επί των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που, και αυτό πρέπει και μπορεί να διασφαλίζει το δικαίωμα πολιτικής ισότητας που δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι και αριθμητική ισότητα.

Τα ανάλογα πρέπει να ισχύσουν και στην δικαστική εξουσία. Το ζητούμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει τον εδαφικό διαμελισμό που επέβαλε και συντηρεί η εισβολή και η κατοχή να τον ακολουθήσει και διαμελισμός της κυριαρχίας, της διεθνούς προσωπικότητας και της εν γένει υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εδαφικά, στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού πολιτεύματος που θα σέβεται την πολιτική ισότητα των κοινοτήτων και ταυτόχρονα θα τιμά την πολιτική ισότητα των πολιτών. Αν τούτο δεν επιτευχθεί τότε η διευθέτηση ή λύση του χρονίζοντος προβλήματος θα αποδειχθεί θνησιγενής, με όλα όσα θα συνοδεύσουν τον θάνατό της.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>