EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Πολιτική

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΣΚΑΨΗΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Βρετανός αξιωματούχος προσβάλλει με δηλώσεις ή ενέργειες την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιλογή όμως του κ. Μίλλετ να παραστεί και να καταθέσει στεφάνι σε εκδήλωση για τους νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες του 55-59 στην κατεχόμενη Κερύνεια υπερέβη κάθε προηγούμενο. Το πλέον ανησυχητικό όμως της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι, παρά την αρχική αντίδραση, η πολιτική μας ηγεσία φαίνεται να καθησυχάζει με τις εκ των υστέρων και μείζονος σημασίας- διορθωτικές κινήσεις στις οποίες παγίως προβαίνει η Βρετανία, αφού υποσκάπτει το κύρος και τα συμφέροντα της Κύπρου. Η τακτική του να κρύβουμε τα προβλήματα με την Βρετανία κάτω από το χαλί δεν αποδίδει, αφού στέλλει το μήνυμα της ανοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώξουμε την πλήρη ρήξη των σχέσεών μας με την Βρετανία. Οφείλουμε όμως να καταστήσουμε την ενόχλησή μας πολύ πιο σαφή και να επιδιώξουμε πολύ πιο ουσιαστικές θεραπείες από την πλευρά της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΔΗΚΟ

Η εσωτερική κόντρα στο ΔΗΚΟ και η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθείται από αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος εξακολουθεί, εδώ και ενάμισι χρόνο, να απασχολεί τόσο τα συλλογικά όργανα και τον κόσμο του κόμματος, όσο και τα ΜΜΕ. Η συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου και η κατά πλειοψηφία έγκριση του εσωτερικού εγγράφου που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν σηματοδότησε την έναρξη της νέας φάσης στα εσωτερικά προβλήματα του ΔΗΚΟ. Η επικράτηση του προέδρου έναντι της αντιπολιτευόμενης τάσης και η «ποινικοποίηση» των ενδεχόμενων μελλοντικών εκτροπών από την επίσημη γραμμή δημιουργεί νέα δεδομένα και η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου που καταψήφισαν το έγγραφο. Πάντως, όπως επισημάνθηκε τόσο στον σχολιασμό του τύπου, όσο και σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος, η πιστή εφαρμογή του περιεχομένου του εγγράφου είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη υπόθεση.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΥΠΕΡ ΣΑΜΑΡΑ

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η δυναμική του Αντώνη Σαμαρά στέλλει πολλαπλά μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της κεντροδεξιάς παράταξης. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την απήχηση του παραδοσιακό πολιτικού κατεστημένου του κόμματος. Ήδη από την βραδιά των πρόσφατων εθνικών εκλογών ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ΝΔ, με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Γ. Σουφλιά εξέφραζε την αντίθεσή του στις φεουδαρχικές συμπεριφορές και τα κυκλώματα που οδήγησαν το κόμμα σε μια άνευ προηγουμένου εκλογική συντριβή. Επιπλέον, ένα άλλο μήνυμα αφορά στην απαίτηση του νεοδημοκράτικου κόσμου για πλήρη αποβολή των καταλοίπων του νεοφιλελευθερισμού και της πρόσδεσης στα άρματα των ξένων δυνάμεων. Το γεγονός ότι τα πιο πάνω εκφράζονται από ένα στέλεχος στο οποίο χρεώθηκε για πολλά χρόνια ο διόλου κολακευτικός τίτλος του «αποστάτη» καθιστά ακόμη πιο έντονη την τάση για αλλαγή που διέπει την βάση του κόμματος.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μετά και την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται για την υιοθέτησή της και για τις αλλαγές στον θεσμικό του ρόλο. Απαιτείται η δημιουργία εσωτερικών κανονισμών που να λαμβάνουν υπόψη την άφιξη των 18 νέων μελών του Κοινοβουλίου, τις αυξημένες νομοθετικές αρμοδιότητές του και την νέα διαδικασία υιοθέτησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, που καθιστά τον ρόλο του ΕΚ ίσης σημασίας με αυτόν του Συμβουλίου. Συνολικά 18 νέοι ευρωβουλευτές από 12 Κράτη Μέλη θα λάβουν τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο αφού η νέα Συνθήκη τεθεί σε εφαρμογή και ένα νομικό κείμενο, που θα επιβεβαιώνει την προσθήκη τους στο δυναμικό του ΕΚ θα επικυρωθεί από τα Κράτη Μέλη. Μέχρι τότε, τα μελλοντικά νέα μέλη του ΕΚ δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά θα μπορούν να έχουν καθεστώς παρατηρητή, μια δυνατότητα που προστίθεται τώρα στους εσωτερικούς κανονισμούς από την Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων του ΕΚ.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 12 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ενός ηγέτη που σφράγισε με το πέρασμά του από την πολιτική ζωή την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου όσο λίγοι. Η «Σύγχρονη Άποψη» θυμάται τον αποθανώντα ηγέτη και τιμά την μνήμη και τους αγώνες του για την δικαίωση της πατρίδας μας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>