EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Πολιτισμός

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ROSANGELA RENNO

Το έργο της Rosangela Renno επικεντρώνεται κυρίως στην φωτογραφική τέχνη, μολονότι η ίδια δεν φωτογραφίζει τα αντικείμενά της αλλά επιλέγει να αναδιαμορφώνει και να μετατρέπει σχετικές φωτογραφικές εικόνες άλλων καλλιτεχνών. Στο παρελθόν παρουσίασε ανώνυμες προσωπογραφίες τις οποίες περισυνέλεξε από υπάρχουσες φωτογραφίες από στούντιο διαφόρων φωτογράφων, ακόμα και φωτογραφίες που απαθανάτιζαν τα τατουάζ κρατουμένων σε φυλακές. Και παρότι η Renno εκφράζεται με τρόπο πρωτότυπο που είναι συνήθως πλημμυρισμένος με πολιτικά υπονοούμενα, ολόκληρο το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονο ανθρωπισμό, ο οποίος οδηγεί τον θεατή να φανταστεί την ζωή άλλων ανθρώπων, κυρίως αυτών που είναι παραγνωρισμένοι ή περιθωριοποιημένοι. Για την Renno, «οι ιστορίες των χαμένων» είναι πιο ενδιαφέρουσες από «την ιστορία των κερδισμένων».

Η Renno έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στο Centro Cultural do Brasil του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μuseu do Chaido της Λισαβόνας, στο Australian Centre for Photography του Σίδνεϊ, στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του Sao Paulo και του Λος Άντζελες, καθώς και στο Appel Foundation του Άμστερνταμ. Έχει εκπροσωπήσει την Βραζιλία στην 50η Μπιενάλε της Βενετίας το 2003.

Η Rosangela Renno γεννήθηκε στο Belo Horizonte της Βραζιλίας, το 1962. Ζει και εργάζεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πότε: Τις καθημερινές – Μέχρι: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2010 – Ώρα: 09:00 – 17:00

Πού: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος, Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη 24, Λευκωσία, Λευκωσία 1080, Κύπρος

Email: info@pharosart.org – Τηλέφωνο: 22663871

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΑΣ ΚΟΥΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «I LAND»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει από τις 9 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2010 την νέα εικαστική πρόταση της Μελίτας Κούτα με γενικό τίτλο «I LAND». Για την έκθεση ακολουθεί κείμενο του Pascal Caron (μετάφραση στα ελληνικά: Ιάνθη Σπαρσή):

«Στις 9 Δεκεμβρίου 2009, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, εγκαινιάστηκε η τρίτη ατομική έκθεση της Μελίτας Κούτα, που παρουσιάζει την χαρτογράφηση ενός απίθανου τόπου. Χρησιμοποιούνται ποικίλα μέσα και τεχνικές. Ανάμεσα σε άλλα, η καλλιτέχνις παρουσιάζει σειρά σχεδίων, μελάνι σε χαρτί, όπου αμυδρές, αμέτρητες γραμμές, δεξιοτεχνικά υφασμένες, απλώνουν τις πλέξεις τους σε διάφορους τόνους, θυμίζοντας μνήμες ανύπαρκτων τόπων. Ο “τόπος”, με παροδικές γεωγραφικές αναφορές, ρευστός και ες αεί μεταλλασσόμενος, σχεδιάζεται σε λεπτομερείς χάρτες που απευθύνονται τόσο στην συναισθηματική όσο και στην αναλυτική μας πράξη του χώρου. Ιπτάμενος αλλά και γειωμένος, φευγαλέος αλλά και χαραγμένος.

Η παραδοξότητα αυτή του “τόπου” εμφανίζεται επίσης στα γλυπτά που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Ανθρωπόμορφες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, μυθολογικοί κάτοικοι υποθετικών χωρών, τέμνονται από επιφάνειες, διαπερνώνται από κενά ή παγιδεύονται σε επιπλοκατασκευές. Τι γίνεται όταν ένας Φαύνος κόβεται στην μέση από ένα γραφείο από το IKEA; Πώς η κίνηση ενός υπερμεγέθους εκκρεμούς, αέναα επαναλαμβανόμενη, συμπληρώνει έξι γυάλινα μάτια που μας κρυφοκοιτάζουν; Τι κρύβεται κάτω από το μακρύ φουστάνι, πλεγμένο με γκριζωπές κορδέλες, που φοράει η ακέφαλη γυναίκα; Η εγκατάσταση δηλώνει, κατά τρόπο ταυτόχρονα σοβαρό και αστειευόμενο, πως σαν τις περιοχές που ζούμε, είμαστε και οι ίδιοι εκ φύσεως υβριδικοί. Το ίδιο και όλες οι διαδικασίες χαρτογράφησής μας».

Πότε: Τρίτη έως Σάββατο – Μέχρι: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2010

Πού: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, Οδός Κρήτης 11ΔΖ , Λευκωσία, Λευκωσία 1061, Κύπρος

Email: info@diatopos.com – Τηλέφωνο: 22766117

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΣΕ ΕΣΚΙΤΖΙΑΝ-ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Η Σόσε είναι μια πολυδιάστατη καλλιτέχνιδα με πολλών χρόνων πείρα στην ενδυματολογία και την σκηνογραφία. Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η τέχνη της είναι επηρεασμένη από την πολύχρονη εμπειρία της. Τα υλικά που επιλέγει τα έχει ξαναχρησιμοποιήσει στον κινηματογράφο και στο θέατρο τα τελευταία 20 χρόνια, όπως επίσης και από στοιχεία που την συνοδεύουν από την παιδική της ηλικία. Τα έργα της αποτελούνται από κλωστές, υφάσματα, καρφίτσες, σύρματα και ποικίλες μεταλλικές πρώτες ύλες, συστατικά τα οποία έπαψαν να έχουν χρηστική αξία, αλλά διαθέτουν πολύ περισσότερο συναισθηματική ουσία και εικαστική σπουδαιότητα.

Πότε: Δευτέρα έως Σάββατο – Μέχρι: Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2010

Πού: Opus 39, Κίμωνος 21 , Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

Email: mango2@cablenet.com.cy

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ PETER’S AUCTIONS ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

H πρώτη δημοπρασία έργων τέχνης με τίτλο «Σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι Καλλιτέχνες» διοργανώνεται την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 και ώρα 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Hilton στην Λευκωσία.

Τα έργα τα οποία θα δημοπρατηθούν θα εκτίθενται για το κοινό ως εξής:

Α)Τοποθεσία: Peter’s Gallery, Ιωάννη Πολέμη 31, Λεμεσός

Ημερομηνία: 1-9 Μαρτίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Παρ 10-1 μ.μ. & 4-7 μ.μ. Σάβ 10-1 μ.μ.

Β)Τοποθεσία: Peter’s Gallery 2, Εζεκία Παπαϊωάννου 03, Λευκωσία

Ημερομηνία: 10-16 Μαρτίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10-1 μ.μ. & 4-7 μ.μ. Σάβ 10-1 μ.μ.

Θα χαρούμε πολύ να έχουμε και την δική σας συμμετοχή στην πιο πάνω δημοπρασία με έργα από την συλλογή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες όπως απευθυνθείτε στο Τηλ. 25384804, Φαξ 25384204, email petros.m@cytanet.com.cy

www.petersgallery.com.cy

ΘΕΑΤΡΟ: «ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ»

Ένα έργο γραμμένο από ανθρώπους του θεάματος -τους ηθοποιούς Ρενέ Ταίηλορ και Τζόζεφ Μπολόνια- με «ήρωες» ανθρώπους του θεάματος, μιαν ηθοποιό και ένα σκηνοθέτη, γύρω από την ζωή και τα πάθη των ανθρώπων του θεάματος.

Το έργο ακόμη πραγματεύεται την πανάρχαια «μάχη των φύλων», που ο Τζ. Μπέρναρντ Σω την συνοψίζει ως εξής: «Είναι αλήθεια πως η γυναίκα περιμένει τον άντρα. Αλλά τον περιμένει όπως η αράχνη την μύγα».

Τόσο το πλαίσιο όσο και την «μάχη» οι συγγραφείς τα είδαν από την εύθυμη πλευρά τους. Τόσο εύθυμη, ώστε το έργο τους χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «τρελό ρομάντζο» και «σπαρταριστά εξωφρενικό». Πίσω από την διασκεδαστική όψη όμως, προβαίνει η ανταύγεια του αγώνα για επιβίωση και της αγωνίας για επιτυχία, η παλίρροια της ανθρώπινης επαφής και μοναξιάς, η διελκυστίνδα της ζωτικής ανάγκης για αγάπη και έρωτα και του φόβου για τον έρωτα και την αγάπη.

Συντελεστές-Σκηνοθεσία: Χρίστος Ζάνος. Σκηνικά- Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης

Ερμηνεύουν: Έρικα Μπεγέτη, Μανώλης Μιχαηλίδης

Πότε: Κάθε Τετάρτη – Μέχρι: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2010 – Ώρα: Ξεκινά στις 20:30

Πού: Θέατρο Ένα, Αθηνών 4, Λευκωσία 1021, Κύπρος – Τηλέφωνο: 22348203

ΘΕΑΤΡΟ: «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ»

Μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου το 1990, το «Θέατρο Ένα» επαναφέρει στην σκηνή του το αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς, με καινούρια διανομή.

Ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του εικοστού αιώνα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1947, αλλάζοντας καθοριστικά το αμερικανικό θέατρο. Το αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς, που έχει κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης, καθώς και το βραβείο Πούλιτζερ, καταφέρνει να συνδυάσει την ομορφιά, την ευγένεια και την ποίηση με την ασχήμια, την βιαιότητα και την ωμότητα. «Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία» λέει η Μπλανς Ντυμπουά, ωστόσο, η διαδρομή της μέσα στο έργο αποκαλύπτει μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την αδυναμία της να ζει άλλο με αυταπάτες. Ένα σπουδαίο έργο για τα ψέματα που όλοι μας τελικά έχουμε ανάγκη, για να θρέψουμε τις ανασφαλείς υπάρξεις μας.

Πότε: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή – Μέχρι: Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2010

Ώρα: Ξεκινά στις 20:30

Πού: Θέατρο Ένα, Αθηνών 4, Λευκωσία 1021, Κύπρος

Τηλέφωνο: 22348203

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>