Γράφει:

Η Κύπρος το 2010: Προκλήσεις και προβλέψεις για το κυβερνητικό έργο μέσα στον νέο χρόνο

Η Κύπρος το 2010 θα εισέλθει σε μια κρίσιμη κατάσταση τόσο όσον αφορά την οικονομία, όσο και αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε όλα τα επίπεδα, εάν θέλει να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες που έχει ανάγκη η κοινωνία. Παράλληλα θα υπάρξει μια στασιμότητα σε κάποιους τομείς εν αναμονή εξελίξεων. Στο πιο κάτω αφιέρωμα ρίχνουμε μια ματιά στις κυριότερες προκλήσεις της Κύπρου για το 2010, σύμφωνα με τους βασικότερους τομείς όπως αντιπροσωπεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία. Επιχειρούμε παράλληλα κάποιες προβλέψεις με βάση πάντα τα υπάρχοντα δεδομένα.

Υγεία

Η αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Α και οι μαζικοί εμβολιασμοί θα κρατήσουν απασχολημένο για μεγάλο μέρος του 2010 το Υπουργείο Υγείας. Με την πτώση των θερμοκρασιών αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα, ενώ κάποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν για κάποιες μέρες διεγείροντας τον ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η εξάπλωση της πανδημίας στην Κύπρο, πάντως, αναμένεται να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία στο Υπουργείο να καυχηθεί για σωστή πολιτική η οποία απέτρεψε τα χειρότερα.

Παράλληλα το θέμα του συστήματος δημόσιας Υγείας και των ελλείψεών του αναμένεται να απασχολήσει και φέτος το Υπουργείο. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα συνεχίσει να καθυστερεί, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Στάσιμο αναμένεται να παραμείνει και το χρονίζων θέμα της αυτονόμησης των νοσοκομείων.

Το θέμα των συνεργασιών του Υπουργείου με τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αμφιλεγόμενο, το οποίο θα συζητηθεί μέσα στο 2010.

Το θέμα της ίδρυσης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο θα παραμείνει στάσιμο και το 2010, εν αναμονή αποφάσεων, αλλά και προβληματισμών, κατά πόσο το κλινικό μέρος της σχολής μπορεί να στεγαστεί κοντά στο νέο Γενικό Νοσοκομείο.

Οσον αφορά τον νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, αναμένουμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα σταθεί ακλόνητο στις όποιες προσπάθειες εκ μέρους της Βουλής να αναβληθεί ή να τροποποιηθεί η εφαρμογή του.

Γεωργία και περιβάλλον

Μια ταραχώδης χρονιά, προβλέπεται για το Υπουργείο Γεωργίας το 2010. Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών και το θέμα των επιδοτήσεων θα αποτελέσουν σημεία τριβής του Υπουργείου με τους Κύπριους αγρότες, λόγω και της κρίσης που θα μαστίζει την οικονομία. Δεν αποκλείονται μάλιστα μαζικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα το Υπουργείο θα συνεχίσει να ταλανίζεται από την διοικητική του αστάθεια και ίσως συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις ανώτερων διοικητικών στελεχών με τον Υπουργό Γεωργίας. Η παραίτηση ή αλλαγή του νυν Υπουργού Μιχάλη Πολυνείκη δεν είναι καθόλου απίθανη μέσα στο 2010.

Το Υπουργείο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον έλεγχο των λοιμωδών ασθενειών στα ζώα, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές της ΕΕ και τις επιδοτήσεις που πήρε για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προκύψουν ζητήματα κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ, λόγω της μη αποτελεσματικής εφαρμογής των στόχων που τίθενται.

Η διαχείριση των ρύπων της κυπριακής βιομηχανίας σύμφωνα και με τις νέες δεσμεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα και η ανάγκη ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βρουν και φέτος την Κύπρο πίσω και το Υπουργείο Γεωργίας θα έχει τις δικές του ευθύνες.

Δυσκολίες θα παρουσιαστούν και στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου με κίνδυνο να «χάσουμε την μπάλα», αν το Υπουργείο δεν κινηθεί γρήγορα.

Γύρω στο καλοκαίρι, και δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει σημαντικά αυξημένη ροή νερού στα φράγματα λόγω βροχοπτώσεων, το Υπουργείο Γεωργίας θα αντιμετωπίσει και φέτος το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ανάγκης περικοπών στο νερό.

Εργασία και κοινωνική πρόνοια

Τεστ για δυνατούς λύτες θα είναι το 2010 και για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αντιμέτωπο με την αυξημένη ανεργία και ιδιαίτερα τις απολύσεις υπαλλήλων στην τουριστική βιομηχανία, το Υπουργείο θα πρέπει να καταρτίσει ένα άμεσο σχέδιο δράσης, τουλάχιστον για επίλυση των επικοινωνιακών προβλημάτων που θα προκύψουν. Το Υπουργείο μπορεί βέβαια να επικαλεστεί τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα κατάρτισης και επανένταξης στην εργασία και την πολιτική για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, αλλά ίσως αυτό δεν θα είναι αρκετό για το 2010.

Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους έχει όλα τα εχέγγυα για να διαχειριστεί την δύσκολη αυτή χρονιά, ωστόσο τα κακά οικονομικά του κράτους δεν θα της δώσουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει αναγκαστικά να περιοριστούν. Το 2010 δεν θα δούμε περαιτέρω γενναιόδωρες παροχές προς τους συνταξιούχους, ενώ θα αυξηθούν οι πιέσεις από κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι και οι τριμελείς οικογένειες.

Προκλήσεις αναμένεται και φέτος να προκύψουν από τις ελλείψεις σε ιδρύματα παροχής φροντίδας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το Υπουργείο θα πρέπει έμπρακτα πλέον να προχωρήσει στον στόχο της αποϊδρυματοποίησης.

Εσωτερικά Θέματα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης θα συνεχίσει με περηφάνια να εξαγγέλλει την υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, προτάσσοντας την στεγαστική πολιτική για πρόσφυγες και μη.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα θα είναι για το Υπουργείο και φέτος η διαχείριση της λαθρομετανάστευσης, του ασύλου και της ένταξης των νόμιμων αλλοδαπών στην κυπριακή κοινωνία. Τα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένεται να αυξηθούν παγκοσμίως και η Κύπρος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Το ίδιο και οι παράνομες αφίξεις μεταναστών μέσω κατεχομένων. Οι αντιδράσεις του γηγενούς πληθυσμού, καθώς οι αλλοδαποί θα κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ των ίδιων των αλλοδαπών, αναμένεται να αποτελέσουν έντονα παρατηρήσιμα κοινωνικά φαινόμενα το 2010.

Το Υπουργείο αναμένεται ότι θα διευθετήσει το θέμα των εκκρεμουσών υποθέσεων στο Κτηματολόγιο και στην Πολεοδομία, κυρίως για την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά τα προσεχή έτη.

Μείζον ζήτημα θα αποτελέσει και το 2010 η διευθέτηση τους ζητήματος της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων για όλες τις επαρχίες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Η διαχείριση των αποβλήτων και του παλιού Νοσοκομείου, του οποίου η αιφνίδια κατεδάφιση προκάλεσε ανησυχίες στην κοινή γνώμη, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα αγκάθι για το Υπουργείο.

Μέσα στο 2010 το Υπουργείο θα συνεχίσει να δέχεται κριτική κυρίως από τον ΔΗΣΥ για το θέμα της παραχώρησης προσφυγικής ταυτότητας και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Ο Υπουργός θα επικαλεστεί την ανάγκη διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα και την Βουλή, στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο για ένα θέμα που δεν αναμένεται να διευθετηθεί ούτε και φέτος.

Εμπόριο, Τουρισμός και Βιομηχανία

Οι τιμές των αγαθών, μεταξύ των οποίων του κρέατος, των φθαρτών, αλλά των καυσίμων, αναμένεται να απασχολήσουν και φέτος τον Υπουργό Εμπορίου, κυρίως στις αρχές του έτους.

Η μεγάλη πρόκληση όμως για το 2010 θα είναι ο τουρισμός, ο οποίος παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να σημειώσει ραγδαία πτώση. Ωστόσο εκτός από την οικονομική κρίση η οποία θα κρατήσει τους Βρετανούς κυρίως τουρίστες μακριά από το νησί, το Υπουργείο Εμπορίου θα έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες με προορισμό την Κύπρο, εξαιτίας των αυξημένων τελών του νέου αεροδρομίου Λάρνακας. Δυστυχώς το Υπουργείο δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει αποτελεσματικά να αποτρέψει την κρίση στον τουρισμό και στα κέντρα αναψυχής, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη δυσαρέσκεια.

Η εκστρατεία προβολής της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου παροχής υπηρεσιών, θα συνεχίσει και το 2010 σε διάφορες χώρες, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αγώνα δρόμου θα κληθεί να δώσει το Υπουργείο προκειμένου να πετύχει την ανάπτυξη στην Κύπρο, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την μείωση των θερμοκηπιακών αερίων.

Συγκοινωνίες και δημόσια εργα

Έτος έργων και όχι λόγων αναμένεται να είναι το 2010 για το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του Υπουργού Συγκοινωνιών Νίκου Νικολαΐδη. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί ότι το Υπουργείο απέτυχε παταγωδώς.

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα μπει στην ζωή μας το 2010, με τις πρώτες ψηφιακές εκπομπές να αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο τον Μάιο, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για την ανάθεση και της ιδιωτικής άδειας. Παράλληλα η Κύπρος θα προετοιμάζεται για τον τερματισμό των αναλογικών μεταδόσεων τον Ιούλιο του 2011 και την κατάργηση των υφιστάμενων τηλεοπτικών αδειών.

Εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα των δημόσιων μεταφορών, με τον Υπουργό Συγκοινωνιών να έχει προαναγγείλει την έναρξη λειτουργίας, του νέου, αναβαθμισμένου συστήματος δημόσιων μεταφορών την 1η Ιουνίου 2010. Το σύστημα περιλαμβάνει και μονοδρόμηση τμημάτων κάποιων λεωφόρων, ώστε να βοηθηθεί η κυκλοφορία.

Τον Ιανουάριο του 2010 αναμένεται να αρχίσει και η διαπλάτυνση και αναβάθμιση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού από τον κόμβο Λατσιών μέχρι την Αλάμπρα με έξι λωρίδες και με κόμβους μέσω των οποίων θα διοχετεύεται η τροχαία κίνηση δυτικά και ανατολικά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυόμισι περίπου χρόνια.

Οσο για τον πολυσυζητημένο δρόμο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, ούτε και φέτος αναμένεται φως στην άκρη του τούνελ.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών θα πρέπει να εξετάσει φέτος και το θέμα που έχει προκύψει με τα αυξημένα τέλη του νέου αεροδρομίου Λάρνακας.

Θέματα παιδείας και πολιτισμού

Το θέμα της γρίπης Α και του κλεισίματος ή μη των σχολείων της Κύπρου, αναμένεται να απασχολήσει έντονα το Υπουργείου Παιδείας τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Το Υπουργείο θα κατηγορηθεί για έλλειψη πολιτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού τα κρούσματα στα σχολεία θα συνεχίσουν να είναι αυξημένα. Υπό την πίεση των επικρίσεων κάποια σχολεία ίσως κλείσουν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα απασχολήσει και φέτος το Υπουργείο, χωρίς ωστόσο να οδηγείται σε συγκεκριμένη κατάληξη για ακόμα μια χρονιά.

Πάντως σε συνδυασμό με τις κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται φέτος στο κυπριακό, ο Υπουργός Παιδείας προβλέπεται να ρίξει κάπως τους τόνους όσον αφορά τους στόχους του για αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας και δημιουργίας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Αργότερα πιθανόν να επανέλθει δριμύτερος.

Το θέμα των πανεπιστημίων και της επιστημονικής έρευνας θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για την Κυβέρνηση. Τα ήδη περιορισμένα κονδύλια για την έρευνα θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο με αφορμή την οικονομική κρίση, ενώ αναμένεται επιδείνωση της κρίσης στις σχέσεις Ανοικτού Πανεπιστημίου-Κυβέρνησης. Επίσης το θέμα των παρεμβάσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για θέματα διορισμών δεν αναμένεται να κοπάσει εύκολα.

Όσο για τον τομέα του πολιτισμού, δεν αναμένεται εντός του 2010 οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη. Το νέο κτίριο του ΘΟΚ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2011, ενώ όσον αφορά στο Μέγαρο Πολιτισμού, ευχόμαστε πραγματικά να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2012 με την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο.

Δικαιοσύνη και δημόσια τάξη

Βία στα γήπεδα και όχι μόνον. Τα φαινόμενα δεν φαίνεται να κοπάζουν μέσα στο 2010, αλλά μάλλον θα επιδεινωθούν, οπότε η Αστυνομία θα πρέπει να αυξήσει την επαγρύπνησή της για πρόληψη, αποτελεσματική καταστολή και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αν δεν επιθυμεί η κατάσταση να ξεφύγει οριστικά από τον έλεγχό της.

Ακόμα ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυπριακή αστυνομία, είναι η αποκατάσταση του καταρρακωμένου προφίλ της. Και αυτή την χρονιά δεν θα λείψουν ομαδικές αντιδράσεις κατά της Αστυνομίας, από οργανωμένα σύνολα ή ομάδες νεαρών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της καθυστέρησης των έργων αναβάθμισης υποδομής των Κεντρικών Φυλακών, αλλά και των χώρου κράτησης λαθρομεταναστών.

Η εκδίκαση της υπόθεση της «Ηλιος» αναμένεται να είναι μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που θα απασχολήσουν την δικαιοσύνη το 2010.

Καθόλου παράξενο εντός του 2010 να παρατηρηθεί και έξαρση της εγκληματικότητας στην Κύπρο, εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, η αύξηση των παράνομων μεταναστών και η διεύρυνση του φαινομένου της τοκογλυφίας.

Τέλος, απρόβλεπτες φαντάζουν στο παρόν στάδιο οι εξελίξεις σχετικά με την πρωτοφανή υπόθεση της σύλησης του μνήματος του αείμνηστου τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και της κλοπής του λειψάνου. Αναμένεται ότι, αργά ή γρήγορα, η αναζήτηση της αλήθειας θα λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οικονομία

Το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ίσως το δυσκολότερο έργο εντός του 2010. Τα έσοδα αναμένεται να είναι μειωμένα και οι απαιτήσεις τόσο σε επιδόματα όσο και αναπτυξιακές δαπάνες αυξημένες, με αποτέλεσμα κάποια σημαντικά έργα να μείνουν πίσω.

Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 3%, με περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση στο 5% του ΑΕΠ το 2010 και σχεδόν 6% του ΑΕΠ το 2011. Οπως ανέφερε πρόσφατα μάλιστα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης η επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται ότι θα είναι δομικής φύσης και τείνει αναπόφευκτα να οδηγήσει την Κύπρο σε διαχρονικά ψηλά ελλείμματα αλλά και υπό την διαδικασία επιτήρησής της από την ΕΕ. Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μάλιστα ότι χωρίς αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έλλειμμα να ξεπεράσει το 6% και το 2010 και το 2011.

Το στοίχημα για το Υπουργείο Οικονομικών το 2010 είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία περιλαμβάνει τις πολυσυζητημένες τομές στον δημόσιο τομέα και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει εντός του 2010 στην έκδοση τετραετών χρεογράφων ύψους 1 δις ευρώ στις ξένες αγορές, υπολογίζοντας ότι με τα τετραετή ομόλογα τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 1% και θα υπάρξει μείωση στο κόστος του χρήματος στην Κύπρο κατά 500 εκ. ευρώ. Είναι επίσης πολύ πιθανή η έκδοση και επταετών ομολόγων εντός του έτους, συντείνοντας ακόμα περισσότερο στην εκτόξευση του δημόσιου δανεισμού.

Άμυνα

Κρίση ταυτότητας αναμένεται να περάσει το 2010 το Υπουργείο Αμυνας και γενικότερα η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάλογη με αυτή του 2004. Οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού θα καταστήσουν την Εθνική Φρουρά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τα στελέχη της προβληματισμένα για το κατά πόσο θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

Ως εκ τούτου οι περισσότερες διαδικασίες που αφορούν στην ΕΦ θα παγώσουν, δεν θα γίνεται ανανέωση των οπλικών συστημάτων, θα διαλύονται μονάδες κυρίως της Εθνοφυλακής, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στην μείωση της στρατιωτικής θητείας. Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι δραματικά είναι η επίτευξη λύσης στο κυπριακό εντός του 2010.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει πιστή στην πρότασή της για αποστρατικοποίηση, γεγονός που, αν γίνει πραγματικότητα, θα φέρει το τέλος της Εθνικής Φρουράς και των δυνατοτήτων αυτόνομης άμυνας του κυπριακού κράτους.

Ταυτόχρονα, θα φέρει το τέλος του Υπουργείου Άμυνας, τουλάχιστον με την δομή που έχει σήμερα. Κατά συνέπεια, το πιο σημαντικό ερώτημα που αφορά στο έργο του εν λόγω Υπουργείου για την επόμενη χρονιά, είναι το κατά πόσον θα υπάρχει.

Εξωτερικές Σχέσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με τα ζητήματα της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ, όπως οι θέσεις μας στην COREPER, οι σχέσεις μας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα Κράτη Μέλη, αλλά και με την προετοιμασία για την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012.

Και το 2010 θα συνεχίσει να αναζητείται η φόρμουλα για την αποτελεσματικότερη δυνατή συμμετοχή μας στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ αρκετές υπηρεσίες θα παραμείνουν υποστελεχωμένες. Παράλληλα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών αλλά και με το Προεδρικό, όπως φάνηκε και από την μάλλον αναποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της έκθεσης της Επιτροπής για την αξιολόγηση της Τουρκίας, αλλά και από την καθυστερημένη δραστηριοποίηση της Κύπρου σε επίπεδο Συμβουλίου και Κρατών Μελών για την προώθηση των θέσεών μας.

Αυτό που απαιτείται σε επίπεδο Υπουργείου είναι η εξεύρεση μιας καλύτερης φόρμουλας συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου, του Προεδρικού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας και των Ευρωβουλευτών για την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στην ΕΕ.

Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις και η διαφαινόμενη κινητικότητα και προσπάθεια κλεισίματος του κυπριακού δεν θα δώσουν στο Υπουργείο μεγάλα περιθώρια ελιγμών, αφού θα πρέπει να συντονίζεται και να εξυπηρετεί την κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης. Ας μην γελιόμαστε, το Υπουργείο δεν πρόκειται να δράσει ως ανεξάρτητη υπηρεσία παραγωγής διπλωματίας, αλλά ως όργανο προαγωγής της πολιτικής που θα εκπηγάζει από το Προεδρικό.

Με αυτή την έννοια δεν πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε σύγκρουση ή διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και το Προεδρικό.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>