EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Κοινωνία

ΑΥΞΑΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΑΙ

Και εις ανώτερα το 2010! Ο πληθυσμός της ελεύθερης Κύπρου αυξήθηκε κατά 1% το 2008, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου υπολογίστηκε στις 796.900 στο τέλος του 2008 σε σύγκριση με 789.300 τον προηγούμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η αύξηση του πληθυσμού το 2008 οφείλεται κυρίως στην αυξημένη φυσική αύξηση του πληθυσμού, κατά 4.011 άτομα, αλλά και στην καθαρή μετανάστευση προς την Κύπρο, κατά 3.595 άτομα. Ο αριθμός των γεννήσεων έφτασε στις 9.205 το 2008 σε σύγκριση με 8.575 τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, υπολογίστηκε σε 1,46 το 2008 και παραμένει από το 1995 κάτω από το 2,10 που χρειάζεται για να εξασφαλίζεται η αναπλήρωση του πληθυσμού.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ραγδαία αύξηση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και γεωργικών προϊόντων κατά την περίοδο 2007-2008, προκάλεσε εκ νέου συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με την διατήρηση των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, ώστε η διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων να μην αφεθούν στο έλεος της αγοράς. Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων οφείλεται στις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες, στους περιορισμούς στο εμπόριο και στις κλιματικές αλλαγές. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της αυξημένης ζήτησης σε κρέας και γάλα από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, η χρήση καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς και η κερδοσκοπία στις αγορές τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν πρόκειται να υπάρξει πτώση στην τιμή των τροφίμων τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο στάδιο.

ΤΑ «ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ» ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα, ενδιαφέρον έχει η άποψη που διατύπωσε ο Τζέιμς Χάνσεν ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες που ειδικεύονται στην μελέτη των κλιματικών αλλαγών, ο οποίος αποκαλείται και «παππούς» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης της Γης. Πρίν από την Σύνοδο εξέφρασε την ευχή να αποτύχει, δηλώνοντας στους «Τάιμς» ότι την θεωρεί μια «φάρσα», επειδή αναζητεί μια τελείως αντιπαραγωγική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μέσα κυρίως από έναν μηχανισμό εμπορίας ρύπων. Στην ουσία, τόνισε, τα ανεπτυγμένα κράτη θέλουν να αγοράζουν «συγχωροχάρτια», δίνοντας μικροποσά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να συνεχίσουν την ρύπανση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σαν να μην τρέχει τίποτε.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Αν είστε καπνιστής και νιώθετε καταπιεσμένος από την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, κουράγιο. Υπάρχουν και χειρότερα. Συγκεκριμένα η Ταϊβάν σκοπεύει να επιβάλει συνολική απαγόρευση του καπνίσματος την οποία επεκτείνει τόσο στους πεζούς, όσο και στους οδηγούς δικύκλων. Η απαγόρευση έχει ως στόχο της να σταματήσει η συσσώρευση σκουπιδιών που προκαλείται από τα αποτσίγαρα και να προστατέψει τα παιδιά από τα εγκαύματα που υφίστανται από απρόσεκτους καπνιστές. Μάλιστα πριν από 5 χρόνια, στο πυκνοκατοικημένο Τόκιο απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα πεζοδρόμια 23 περιφερειών, αφού τα παιδιά υφίσταντο εγκαύματα από τους διερχόμενους. Στα πεζοδρόμια αυτών των περιφερειών, υπάρχουν ειδικά καπνιστήρια κάθε 100 μέτρα.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ)

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% των Ευρωπαίων ερευνητών και μόνο το 18% των τακτικών καθηγητών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «She Figures», μιας έρευνας σχετικά με την ισότητα των φύλων στην επιστήμη που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2009 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμη και αν ο αριθμός των γυναικών ερευνητών αυξάνεται ταχύτερα από εκείνο των ανδρών (6,3% ετησίως σε σύγκριση με 3,7% από το 2002 έως το 2006) και παρά την αύξηση του ποσοστού των γυναικών με διδακτορικά στο 6,8% κατά την ίδια περίοδο, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε επιστημονικούς κλάδους και θέσεις εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση στην Ευρώπη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>