Γράφει:

Eλληνική οικονομία: Σε διψήφιο αριθμό το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών, όπως το σπάταλο κράτος, η κρατική μηχανή που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες του, η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει καθόλου κοινωνικό ρόλο.

Προειδοποιήσεις

Από τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερώσει τον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου ότι «αν δεν ληφθούν μέτρα το έλλειμμα τείνει να ξεπεράσει το 10%».

Την ημέρα προκήρυξης των εκλογών , 2 Σεπτεμβρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τέως Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 8% του ΑΕΠ και αν δεν ληφθούν μέτρα θα κινηθεί προς διψήφιο ποσοστό πιθανότατα υψηλότερο και του 10%.

Για το θέμα αυτό ενημερώνει και το ΠΑΣΟΚ στις 8 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση που είχε με τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, παρουσία του νυν Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και της Υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κα. Καστέλη.

Η επίσημη ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι το ταμειακό έλλειμμα το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος ανήλθε στο 8%, ενώ στις 6 Οκτωβρίου στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Προβόπουλος πληροφορεί ότι το ταμειακό έλλειμμα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 10% του ΑΕΠ. Και λίγες μέρες μετά, στις 9 Οκτωβρίου, μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει ίσως και θα υπερβεί το 12% του ΑΕΠ.

Η νέα Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναλώθηκε τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Ελλάδας στο να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για την οικονομική κατά-σταση της χώρας και αυτό ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα στις αρχές Δεκεμβρίου ανήλθε στο 12,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 113% περίπου.

Μέσω του στόματος του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη να ανοίξει μεγάλα μέτωπα και ενημέρωσε ότι στην κορυφή της ατζέντας της οικονομικής πολιτικής έχει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, με πολιτικές όπως:

•Κατάθεση νέου νομοσχεδίου για αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο ελέγχου των διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

•Αλλαγή στο σύστημα των δημόσιων δαπανών.

•Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και όσον αφορά την χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

Το επόμενο βήμα θα γίνει τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Υπουργός, με την κατάθεση του Προγράμματος για την Σταθερότητα και την Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σκέλος της Ανάπτυξης.

Το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής Κυβέρνησης προσανατολίζεται σε περαιτέρω μείωση των δαπανών και εισηγείται πάγωμα των συντάξεων και ενδεχομένως και των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που λαμβάνουν πάνω από 2000-2500 ευρώ μηνιαίως. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο κρατικός δανεισμός θα ανέλθει στα 50 δις ευρώ και το δημόσιο χρέος θα αγγίξει τα 300 δις ευρώ.

Σχέδιο Βρυξελλών για την Ελλάδα

Αυστηρές συστάσεις για περαιτέρω περικοπές δαπανών, με έμφαση σε μισθούς και συντάξεις, δέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες στις 2 Δεκεμβρίου, από το EcoFin, όπου και επικυρώθηκε η υπαγωγή της χώρας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και συγκεκριμένα, σε κατάσταση στενής κοινοτικής επιτήρησης.

Στα συμπεράσματά του το EcoFin αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:

«Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, στο πλαίσιο του άρθρου 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας προς τις συστάσεις του EcoFin του Απριλίου 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπήρξε ανεπαρκής.

Τον Απρίλιο του 2009 το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2010 και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την βελτίωση του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων.

Παρά ταύτα, προέκυψαν αδυναμίες στα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία και η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από την οικονομική ύφεση. Τα νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2009 αποτελούνται κυρίως από εισπρακτικά μέτρα, εν μέρει προσωρινά, ενώ όσον αφορά στις δαπάνες, δεν ελήφθησαν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο».

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισαν ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υπέδειξε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.

«Κόκκινο πανί» ήταν για τον Χ. Αλμούνια και τους συνεργάτες του, το γεγονός ότι μια χώρα με έλλειμμα άνω του 12% περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό αυξήσεις μισθών σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ότι όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο θα έχουν την ακριβή εικόνα του τι πρόκειται να γίνει και ότι στόχος του πρώτου εξαμήνου του 2010 είναι οι πληρωμές των δημόσιων υπαλλήλων να γίνονται από ένα ενιαίο ταμείο για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος και νοικοκύρεμα.

Ριζικές και εκ βάθους πρέπει να είναι οι αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα της Ελλάδος όπου η τερατώδης γραφειοκρατία υποθάλπει την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την διαφθορά και την αδιαφάνεια, ενώ συντελεί στην σπατάλη των δημοσίων πόρων, θέτοντας εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.

Πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα αναφορικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την γήρανση του πληθυσμού θα αποτελέσουν οξύτατο πρόβλημα, όπως και με την εισφοροδιαφυγή η οποία στερεί από τα ταμεία έσοδα 8 δις. ευρώ ετησίως.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>