EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Οικονομία

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα δημόσια οικονομικά του κράτους παρουσιάστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης σε πρόσφατη παρέμβαση του στην Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2010. Η σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παρουσιάσει πε-ραιτέρω αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια σε βαθμό που να ξεπεράσει το 6%, παρά την όποια ανάκαμψη αναμένεται στην οικονομία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η δημοσιονομική επιδείνωση είναι δομικής φύσης. Για τον λόγο αυτό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εισηγείται μακροχρόνια ανάλυση και σχεδιασμό, αλλά και την άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Ο κ. Ορφανίδης υπενθύμισε ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το έντονο πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων για την χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται περαιτέρω και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος κατατάσσεται μέσα στις τρεις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξασφάλιση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η κατάσταση λοιπόν είναι κρίσιμη σε βαθμό που να καθιστά άμεση την αλλαγή νοοτροπίας κατά τον σχεδιασμό των προϋπολογισμών. Τα προσωρινά μέτρα δεν μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, παρά μόνο οι σημαντικές και πολλές φορές επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές. Εκείνο που απαιτείται πάνω από όλα είναι η πολιτική βούληση.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίστηκε από πολλούς πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται ότι δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος για μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια από 8% σε 5%. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2009 από όλα τα κόμματα εκτός του ΑΚΕΛ. Έπειτα από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο πρόεδρος Χριστόφιας καταχώρησε αναφορά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα κόμματα, αφού αναμφισβήτητα η απόφαση αυτή αναβαθμίζει και ισχυροποιεί την Βουλή. Από την άλλη, το κυβερνών κόμμα διατύπωσε τις αμφιβολίες του αφού, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η απόφαση δημιουργεί προβλήματα στην δυνατότητα της Κυβέρνησης να ασκεί την οικονομική του πολιτική.

Η IBM ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ SERVERS

Η IBM ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, σύμφωνα με την νέα έκθεση της Gartner, διατήρησε, για άλλη μια φορά, την κορυφαία θέση ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής servers παγκοσμίως για το 3ο τρίμηνο του 2009, με μερίδιο εσόδων 31,7%, σε σύγκριση με το 30,2% του αμέσως επόμενου ανταγωνιστή. Τα κέρδη της IBM ενισχύθηκαν από την αύξηση του μεριδίου εσόδων στην αγορά των servers x86 και UNIX.

To 3ο τρίμηνο του 2009, η IBM ενίσχυσε το μερίδιο εσόδων της κατά 1,2 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σηματοδοτώντας έτσι, το 6ο συνεχόμενο τρίμηνο που η IBM ηγείται της παγκόσμιας αγοράς servers βάσει εσόδων, σύμφωνα με την Gartner.

Για το 3ο τρίμηνο του 2009, η Gartner αναφέρει τα ακόλουθα: Η IBM συνέχισε την δυναμική ανάπτυξή της στους x86 servers, με το System x να ενισχύει το μερίδιο εσόδων του κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, και για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο να επιτυγχάνει συνεχή αύξηση μεριδίου εσόδων. Η IBM ενίσχυσε το μερίδιο εσόδων της κατά 4,9% στους x86 Blade Servers, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2008.

Στον τομέα των UNIX servers, η IBM πρόσθεσε 4,5% μερίδιο εσόδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και διατήρησε την κορυφαία θέση για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο, με ποσοστό 40,9%, το οποίο είναι κατά 11,6% υψηλότερο από την εταιρία που βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης το 3ο τρίμηνο του 2009.

Από το 2002 και μέχρι σήμερα, η IBM διατηρεί την 1η θέση στην κατηγορία συστημάτων αξίας άνω των $250.000, με μερίδιο εσόδων 56,4% για το 3ο τρίμηνο του 2009.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η τελευταία συνεδρίαση, εντός της Σουηδικής Προεδρίας, του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN). Το Συμβούλιο άνοιξε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία και την Σλοβακία, εκδίδοντας ταυτόχρονα τις συστάσεις της για τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε νέες συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βελτιωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ λήφθηκε απόφαση σχετικά με την μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συστάσεις του ECOFIN.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>