Μάχιμη δημοσιογραφία στην ημικατεχόμενη Κύπρο (Α” μέρος)

Το περιοδικό «Σύγχρονη Άποψη» είναι ένα έντυπο ανάλυσης και «δεύτερης ματιάς», το οποίο φιλοδοξεί να παρέχει στον αναγνώστη την πολυτέλεια της ψύχραιμης θέασης των γεγονότων και των καταστάσεων, σε απόσταση από την -ενίοτε αποπροσανατολιστική- ψυχική θέρμη του «επίκαιρου». Για να έχουμε όμως εμείς την πολυτέλεια να γεμίζουμε αυτό το «κενό» στην κυπριακή αναλυτική δημοσιογραφία, υπάρχουν στρατιές ολόκληρες μαχόμενων και αφοσιωμένων στο λειτούργημά τους δημοσιογράφων, αρθρογράφων, παρουσιαστών, εκδοτών, bloggers κ.α., οι οποίοι ρίχνονται στον καθημερινό αγώνα της ενημέρωσης και της αντιπαράθεσης με το -κατά περίπτωση- «άλλο». Η μαχόμενη δημοσιογραφία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο, υπό τις συνθήκες της κατοχής και της ανοικτής πληγής του κυπριακού προβλήματος. Αρκετοί από αυτούς δεν είναι απλώς οι κομιστές της πληροφορίας, οι αχθοφόροι της ενημέρωσής μας. Είναι επιπλέον, εδώ και χρόνια, ιεραπόστολοι του αντικατοχικού ιδεώδους, το οποίο έχει αναθρέψει πνευματικά γενεές αντίστασης, δυναμικής και ανιδιοτελούς πολιτικοποίησης. Είναι επίσης πιστοί στρατιώτες της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής γραμματείας, των πολυτιμότερων αγαθών του λαού μας. Σε αυτούς τους πάντα και πανταχού παρόντες- συναδέλφους, χρωστάμε απέραντη ευγνωμοσύνη.

Στο αφιέρωμα αυτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη, σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς, μαζί με το δικό τους μήνυμα προς το περιοδικό μας και τους αναγνώστες του. Σε αυτό το τεύχος επικεντρωνόμαστε στις «στήλες», στους τακτικούς αρθρογράφους των κυπριακών εφημερίδων. Στο επόμενο τεύχος θα ασχοληθούμε με ραδιοφωνικές εκπομπές, εβδομαδιαίες και μηνιαίες εφημερίδες, καθώς επίσης και με τον αχανή κόσμο των ηλεκτρονικών blogs.

Γιώργος και Ντίνος Ηλιάδης

Εκπομπή «Χωρίς Πρόγραμμα», ραδιοφωνικός σταθμός «Ο Λόγος», κάθε Σάββατο 12-2 μ.μ. και εναλλάξ τακτική αρθρογραφία στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή».

«Και τα γραφτά μας και η εκπομπή ασχολούνται, κατά κανόνα, με την πολιτική επικαιρότητα. Σχετικά με την εκπομπή, κάποιοι ακροατές πιθανόν να μην συμφωνούν μαζί μας, γιατί πολλές φορές φαίνεται καθαρά η πολιτική μας τοποθέτηση. Θέλω να τους πω ότι, για μας τουλάχιστον, είναι δύσκολο, για να μην πω ακατόρθωτο, να ακούμε τα διάφορα και να αισθανόμαστε τον εαυτό μας σαν ψυχρό μηχάνημα καταγραφής των όσων λέγονται. Σε όσα διαφωνούμε, προβάλλουμε και την δική μας θέση και από εκεί και πέρα τελικός κριτής είναι ο ακροατής.

Τώρα, γιατί γράφω; Γράφω για να μην σωπάσω. Αν σταματήσω, νομίζω ότι επιβραβεύω το ελαστικό και τα βρώμικα χέρια που κρατάνε τα ιερότερα λάβαρα.

Καλώ τους αναγνώστες της «Άποψης» να λένε «όχι» στην συμμόρφωση και την ανοχή. Στην αβουλία και το πρόσχημα. Στην αδράνεια και την απάθεια.

Γιώργος Ηλιάδης»

Σάββας Ιακωβίδης

Στήλη «Αντιστάσεις», εφημερίδα «Σημερινή»

«Τι σημαίνει μάχιμος δημοσιογράφος;

Εκ προοιμίου θεωρώ ότι κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος, που σέβεται τον εαυτό του, την αποστολή, την αξιοπρέπεια και το ήθος του, είναι μάχιμος.

Μάχομαι, στην δημοσιογραφία, σημαίνει: Μάχομαι ενάντια στην σιωπή και στην καταπίεση.

Δηλαδή, πρώτα από όλα, γράφω. Γράφω, καταγράφω και εκτίθεμαι. Και, εκτιθέμενος, αναλαμβάνω κόστος και κινδύνους.

Μάχιμη δημοσιογραφία, είναι κατάθεση και εκδαπάνηση ψυχής ως αντίδωρο στην απαιτητική, αντικειμενική, όσο γίνεται, ενημέρωση.

Μάχιμη δημοσιογραφία είναι το ισχυρό θεμέλιο της αληθούς δημοκρατίας και το ανάχωμα κατά της δημαγωγίας.

Μάχιμος δημοσιογράφος, σημαίνει αποστολή. Και μάχιμη δημοσιογραφία σημαίνει ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αντικειμενική, ερευνητική, υπεύθυνη δημοσιογραφία ταγμένη μόνο στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Μάχιμη δημοσιογραφία σημαίνει αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ήθος, ποιότητα, αντίσταση στην δημαγωγία και στην παραπλάνηση, αυτοσεβασμός, αυτοσυνειδησία των ορίων, έκφραση και υπεράσπιση της ατομικής και της συλλογικής ελευθερίας.

Ο μάχιμος δημοσιογράφος ελέγχει κάθε εξουσία, κρίνει, επικρίνει και τέμνει τα κακώς κείμενα με πάθος αλήθειας, αντικειμενικότητας, ήθους και ελευθερίας. Ο μάχιμος δημοσιογράφος οφείλει να είναι η φωνή και το δόρυ, η ασπίδα και το μαστίγιο κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς εκδουλεύσεις και χωρίς να υποκύπτει σε εκβιασμούς, απειλές και συναλλαγές».

Τάκης Κουνναφής

Στήλη «Οι Επτά του 7ήμερου», εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

«Στο σαραντάχρονο δημοσιογραφικό μου λειτούργημα είχα πάντα τον ίδιο γνώμονα: Την υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και, ασφαλώς, ενόσω η Κύπρος τελεί υπό τουρκική κατοχή, στο δημόσιο συμφέρον εντάσσεται πρωταρχικά η ενίσχυση του αντιστασιακού φρονήματος του λαού, για τον στόχο της απελευθέρωσης».

Λάζαρος Μαύρος

Εκπομπή «Πρώτη Εκπομπή», Ράδιο Πρώτο, καθημερινά 6-9 π.μ. και στήλη «Ειρήσθω», εφημερίδα «Σημερινή».

«Η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε συνειδητά ότι βρισκόμαστε σε ένα πολυβολείο. Και κάθε μέρα είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιζόμαστε μια γραμμή. Μια γραμμή αλήθειας, η οποία βάλλεται διαρκώς. Είναι η μάχη των λέξεων, είναι ο πόλεμος των μηνυμάτων, των κειμένων, των δηλώσεων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει καθημερινά να ξεκαθαρίζεις. Διότι ουσιαστικά ο Αττίλας, εκτός του ότι κατέλαβε την μισή Κύπρο και απειλεί και την υπόλοιπη μισή, το χειρότερο είναι ότι έχει κάνει επέλαση στα μυαλά μας. Πρέπει λοιπόν να αντισταθούμε σε αυτό που αποκαλώ ‘ιδεολογικές ερπύστριες’ του Αττίλα».

Άριστος Μιχαηλίδης

Στήλη «Φαινόμενα», εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

«Αν βλέπεις μπροστά σου ένα γεγονός και μιλάς για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που βλέπεις, τότε δεν είσαι δημοσιογράφος, είσαι πολιτικάντης. Και στην περίπτωσή μας, το γεγονός μπροστά μας είναι η κατοχή. Την βλέπεις παντού. Μπορείς να την κρύψεις; Η ευθύνη του δημοσιογράφου λοιπόν, που δεν είναι διαφορετική στην Κύπρο από αλλού, είναι να λέει την αλήθεια και τίποτε άλλο. Ούτε να διαστρεβλώνει, ούτε να δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Αυτό αρκεί.

Στην άλλη πλευρά των γεγονότων, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τόπος σου επιβάλλουν και μια άλλη ευθύνη. Από την στιγμή που έχεις την ευχέρεια καθηκόντως να διατηρείς επικοινωνία με τον κόσμο, οφείλεις να αξιολογείς τα γεγονότα και να τα κρίνεις για να ενημερώσεις, αν θέλετε και να προειδοποιήσεις, τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τους ελεγχόμενους, που λαμβάνουν τις αποφάσεις».

Γιώργος Σέρτης

Στήλη «Χαιρετίσματα στην εξουσία», εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

«Στην καθημερινή καταγραφή μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, ό,τι αποτελεί καθοδηγητικό φάρο για τον καθένα μας είναι η λογοδοσία στην προσωπική μας συνείδηση. Η ασήμαντη προσφορά εκάστου πρέπει να τείνει στην επίτευξη του μόνου στόχου: Της απελευθέρωσης».

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>