Γράφει:

Με Τόλμη: In vivo ή in vitro

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Με τα όσα άδονται ανά τας οδούς και τας ρύμας, κυριολεκτικά αλλά και στην σύγχρονη έκφραση τους μέσα από τα ερτζιανά και τις τηλεοπτικές συχνότητες σε σχέση με τον εν εξελίξει διάλογο, το κλίμα που τον περιβάλλει και την υποστήριξη εχθρών, φίλων και δήθεν φίλων δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς και οδεύουμε πλησίστιοι ολοταχώς στην λύση.

Τούτο όμως είναι μονο η επικοινωνιακή, η εικονική πραγματικότητα. Η αληθινή εικόνα, η σκληρή πραγματικότητα, είναι ότι οι παραδοχές που έγιναν ή γίνονται οδηγούν αβίαστα και με μαθηματική ακρίβεια στην απομάκρυνση, αν όχι στον ενταφιασμό της οποιασδήποτε λύσης.

Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι συζητούνται και συνομολογούνται πράγματα τα οποία μπορεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι να τα θεωρούν βήματα προς μια λύση οδυνηρού συμβιβασμού -λύση όμως- και για αυτό τα κάνουν, όμως η κοινή γνώμη, οι πολίτες, τα απορρίπτουν εκ προοιμίου. Ως εκ τούτου οδηγούν σε μια πρόταση διευθέτησης που δεν έχει καμιά πιθανότητα να υπερψηφισθεί από τον κυρίαρχο λαό. Τούτο όμως είναι μεθόδευση παγίωσης τετελεσμένων και όχι μέθοδος για εξεύρεση λύσης. Και οι διαπραγματευόμενοι, συνεχίζοντας τον διάλογο, ως να λειτουργούν εν κενώ και όχι σε πραγματικό περιβάλλον κοινής γνώμης, τον οριστικό ενταφιασμό της λύσης θα επιτύχουν και όχι την λύση που πολυδιαφημίστηκε θα φέρουν.

Συγκεκριμενοποιώντας όχι όλα όσα θέτουν οι διαπραγματευόμενοι απέναντι στον λαό αλλά σε ένα μόνο, σημειώνεται η εισαγωγή της εκ περιτροπής προεδρίας με εκτελεστική εξουσία και με εκλογή με σταθμισμένη ψήφο. Οι πολίτες χωρίς δεύτερη σκέψη το έχουν απορρίψει ως συστατικό της λύσης.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και συγκρούσεις και άρα δεν θα αποτελέσει ενοποιητικό στοιχείο αλλά θα σφραγίσει τον διαχωρισμό. Γνωρίζουν ότι ο αντιδημοκρατικός τρόπος εκλογής θα είναι βόμβα στα θεμέλια της λύσης. Γνωρίζουν ακόμα ότι τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης, ως παγκόσμια πατέντα, δεν έχει δοκιμασθεί για να υπάρχει αν όχι εχέγγυο, έστω όμως και ένδειξη ότι μπορεί να λειτουργήσει σε πραγματικό περιβάλλον «in vivo» και όχι σε δοκιμαστικό σωλήνα «in vitro», και τους ενοχλεί που οι διαπραγματευόμενοι αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι η διακυβέρνηση είναι πράξη και όχι θεωρία.

Είναι αφελές να πιστεύεται ότι προκρίνεται ένα τέτοιο μοντέλο σε αντικατάσταση, έστω του Ανανικού προεδρικού συμβουλίου, όπου η πλειοψηφία ανήκει στην μεγάλη κοινότητα και η μειοψηφία στην μικρή με αναλογίες 4/2 ή 6/4 ή 6/3 που προεδρεύεται χωρίς εκτελεστική εξουσία εκ περιτροπής από τα μέλη του και ότι μπορεί να τύχει έγκρισης.

Ας ανακρούσουν πρύμναν λοιπόν οι διαπραγματευόμενοι και ας αποδεχθούν το πικρό ποτήριο να είναι εκ περιτροπής προεδρεύοντες χωρίς εκτελεστική εξουσία και όχι πρόεδροι με εκτελεστική εξουσία. Για να απαλλαγούμε και από την ρατσιστική σταθμισμένη ψήφο.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>