EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Πολιτική

ΑΣ ΜAΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠOΝ ΤΙ ΕΣΤI «ΔΙΖΩΝΙΚH, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚH ΟΜΟΣΠΟΝΔIΑ»…

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να διαφωτίσει τον λαό για το τι είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για το τι θα περιλαμβάνει το διαφωτιστικό υλικό, την στιγμή μάλιστα που δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και δεν έχει επιτευχθεί μια μίνιμουμ ταύτιση απόψεων σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών. Το αστείο και συνάμα τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι απολογητές της απόφασης αυτής, μέσω των τηλεοπτικών συζητήσεων, των ραδιοφωνικών εκπομπών και των εφημερίδων, δεν απαντούν σε ουσιώδη ερωτήματα ως προς το περιεχόμενο της ΔΔΟ, όπως τουλάχιστον την φαντάζεται η Κυβέρνηση. Ούτε φυσικά ως προς το κατά πόσον ζητήματα όπως οι 50,000 έποικοι, η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και άλλες παραδοχές της πλευράς μας στις συνομιλίες αποτελούν συστατικά στοιχεία αυτού του μορφώματος. Σε καμία δε περίπτωση δεν απαντάται το εξής βασανιστικό ερώτημα: «Τελικά, ήταν το σχέδιο Ανάν μια ΔΔΟ, ή όχι;» Αντί αυτών, υπεκφεύγουν αναφερόμενοι σε «22 ομοσπονδίες ανά το παγκόσμιο με κάποια κοινά χαρακτηριστικά», χωρίς να διευκρινίζουν αν κάποια από αυτές τις 22 ομοσπονδίες συγκροτήθηκε ως τέτοια υπό συνθήκες εισβολής και κατοχής. Προσπαθούν δε, στα πλαίσια μιας χρεωκοπημένης επικοινωνιακής τακτικής, να εξωθήσουν τους διαφωνούντες με την πολιτική τους στην παραδοχή ότι δεν αποδέχονται το μοντέλο αυτό ως λύση του κυπριακού, με απώτερο στόχο να τους δαχτυλοδείξουν ως οπαδούς της μη λύσης. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση επιδίδεται στην ουσία σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης του περιτυλίγματος, χωρίς να αποδίδεται η όποια σημασία στο συγκεκριμένο περιεχόμενο που αυτό τείνει να λάβει, μέσα από την τρέχουσα πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού.

ΤΙ AΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜAΤΙΑ ΜΑΣ…

Οργή και ανησυχία προκάλεσε στην κοινή γνώμη η κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το κοιμητήριο Δευτεράς, την παραμονή του πρώτου ετήσιου μνημοσύνου του. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια, ενώ η σεναριολογία εντείνεται και από το γεγονός ότι οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται ακόμα -μέχρι την στιγμή που γραφόταν αυτή η στήλη- στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια του εκκλιπόντος περνά εξαιρετικά δύσκολες ώρες, ως αποτέλεσμα του τετελεσθέντος ανοσιουργήματος. Το μνημόσυνο πάντως του αειμνήστου Προέδρου διεξήχθη κανονικά το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου. Η δε απουσία από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η απουσία εκπροσώπων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ (που εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Βουλευτή Π. Χάμπα) προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Η ΙΣΠΑΝIΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ισπανική προεδρία της ΕΕ, καθ” ότι η θητεία της συμπίπτει με την μεταβατική περίοδο από την Συνθήκη της Νίκαιας στην πρόσφατα υιοθετηθείσα Συνθήκη της Λισαβόνας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, Ντιέγο Λόπεθ Γκαρρίντο, οι τέσσερις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας είναι ο σχεδιασμός της μελλοντικής οικονομικής δομής της ΕΕ, η θεμελίωση των βασικών κανόνων εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, η περαιτέρω προσέγγιση της Ευρώπης με τους πολίτες της ΕΕ και η χρησιμοποίηση των εργαλείων που παρέχει η Συνθήκη για την αναβάθμιση του προφίλ της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία θα ασκήσει την προεδρία στα πλαίσια του «τρίου» των προεδριών, το οποίο συναπαρτίζουν τα Κράτη Μέλη που θα ακολουθήσουν την Ισπανία στην προεδρία, που είναι το Βέλγιο και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το νέο μοντέλο που υιοθετείται με την Συνθήκη της Λισαβόνας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ

Ο ολοένα και αυξανόμενος ρόλος του διαδικτύου στην διαμόρφωση των επικρατουσών πολιτικών στάσεων αναδεικνύεται μέσα από την ανακοίνωση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Twitter, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές εκλογές ήταν το θέμα που προκάλεσε την αποστολή του μεγαλύτερου αριθμού μηνυμάτων για το 2009. Σε μια κοινωνία όπου το θεοκρατικό καθεστώς ελέγχει ασφυκτικά την διακίνηση των πολιτικών ιδεών, οι πολίτες βρήκαν διέξοδο στον «ανοικτό ωκεανό» της διαδικτυακής επικοινωνίας και ενημέρωσης. Κατ” αντιστοιχία, -η από κάθε άποψη υπερβολική- τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ περί «ενθάρρυνσης της φυσικής εξόντωσης του Προέδρου Χριστόφια» μέσα από τα διαδικτυακά bloggs, η οποία αποδοκιμάστηκε ή αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον ρόλο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην διαμόρφωση της στάσης των πολιτών έναντι ενός ενδεχόμενου σχεδίου λύσης του κυπριακού. Είναι πάντως γεγονός ότι η εύκολη πρόσβαση στα τεχνολογικά αυτά εργαλεία δεν διασφαλίζει κατ” ανάγκη την ποιότητα του προϊόντος. Η δε ελευθερία της διαδραστικής συμμετοχής των χρηστών πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας συχνά οδηγεί σε άκομψα αποτελέσματα (π.χ. κάποια αισχρά σενάρια που κυκλοφόρησαν για την κλοπή της σορού του Τ. Παπαδόπουλου). Από την πλευρά πάντως της «Σύγχρονης Άποψης» φαίνεται ότι η διαρκώς αναβαθμιζόμενη ιστοσελίδα μας έχει πείσει τους χρήστες, αφού οι επισκέψεις σε αυτήν παρουσιάζουν -μήνα με το μήνα- ραγδαία αύξηση, με αποκορύφωμα το σπάσιμο του φράγματος των 9,000 επισκέψεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα στην προσέγγιση των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαστε, όπως ακριβώς πράττουμε και στην έντυπή μας έκδοση, δεσμευόμαστε για την περαιτέρω βελτίωση των διαδικτυακών μας υπηρεσιών.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>