Βιβλίο: Το κυπριακό από «άλλη άποψη», «Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού»

Μια διαφορετική καταγραφή των γεγονότων που αφορούν στο κυπριακό τα τελευταία 130 χρόνια παρουσιάζεται στο βιβλίο «Γελοιογραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού» (εκδόσεις «Αρμίδα» και Σ.Ο.Φ.Ι.Α., Λευκωσία, 2009) του Χρύσανθου Χρυσάνθου, διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Στο βιβλίο δημοσιεύονται περίπου 600 γελοιογραφίες από 51 επιφανείς καλλιτέχνες, οι οποίοι σχολίασαν με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Η έκδοση αυτή έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές. Μερικά αποσπάσματα παρατίθενται πιο κάτω:

«Το εξαιρετικό έργο που επιμελήθηκε ο Χρύσανθος Χρυσάνθου (με άρτια επιστημονική εισαγωγή, παραπομπές και βιβλιογραφία), παρουσιάζει μια συναγωγή “γελοιογραφικών αναπαραστάσεων της δραματικής ιστορίας του κυπριακού”. Είναι η τραγικωμική, πολυεπίπεδη όψη ενός ενιαίου πολιτικού δράματος. Η απεικόνιση μιας αυτο- (και ετερο-) καταστροφικής πορείας που άγεται στις αρχές της βρετανικής κατοχής της Κύπρου μέχρι την εποχή μας».

Κυριάκος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Είμαι βέβαιος ότι ο εκπαιδευτικός με την φιλοτιμία και την εμπειρία του θα εντοπίσει πολύ αξιόλογο υλικό ανάμεσα στις 600 γελοιογραφίες του βιβλίου, που θα μπορεί να το εντάξει στην διδακτική πράξη… Τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό με την μορφή γελοιογραφιών, που είναι σύνηθες σε ξένα διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας, αναβαθμίζει την διδακτική του μαθήματος, εμπλέκει με ουσιαστικό τρόπο τους μαθητές, εμπεδώνει την ιστορική γνώση, αλλά κυρίως αναπτύσσει την κριτική σκέψη».

Μάκης Σέπος, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, Διδακτική της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Ο Χρυσάνθου χειρίστηκε με διακριτή ευαισθησία το υλικό εργασιών 130 ετών άμεσα συνδεδεμένων με την πολιτική ιστορία αλλά και την πολιτική καθημερινότητα. Εργασίες που μέσα από τις εφημερίδες και τα έντυπα ενημέρωσης συντρόφεψαν ολόκληρες γενιές με ένα άκρως αιτιολογημένο πικρό ή/και ευχάριστο χαμόγελο. Ο Χρυσάνθου ολοκλήρωσε την ιδέα για μια ιστορική έκδοση γνωρίζοντας κατά βάθος πως η γελοιογραφία εισέρχεται εμβόλιμα στην πολιτική αρθρογραφία ως σχόλιο της επικαιρότητας ή ακόμα και ως αιχμή της ημέρας».

Κώστας Γουλιάμος, αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

«Η έκδοση αυτή έρχεται στην κατάλληλη εποχή: Όύτε νωρίς ούτε αργά, γιατί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα για να δεχθεί την άλλη άποψη. Ιδιαίτερα όταν η έκδοση αυτή περιλαμβάνει εύστοχη ανάλυση για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που γέννησε την κάθε γελοιογραφία, καθώς και χρήσιμα εισαγωγικά σημειώματα για το κάθε πολιτικό γεγονός που σχολιάζεται σε κάθε μια από τις περίπου 600 γελοιογραφίες… Είναι σημαντικό ότι ασχολείται με ένα τόσο σημαντικό θέμα ένα άτομο, όπως ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, που διαθέτει εκείνες τις επιστημονικές αρετές, οι οποίες κινούνται γύρω από ένα πολιτικό και ιστορικό άξονα, αλλά που έχει συνάμα επίγνωση των ορίων της αντικειμενικότητας όπως αυτή δύναται να καταγραφεί καθημερινά στον Τύπο. Γνωρίζει, επίσης, ο συγγραφέας ότι η γελοιογραφία είναι μια εικαστική και γραπτή απεικόνιση της “πραγματικότητας”, η οποία ως σάτιρα τραβάει τα πράγματα στην υπερβολή για να τα φωτίσει και όχι να τα συσκοτίσει».

Μίμης Σοφοκλέους, πανεπιστημιακός, επιστημονικός διευθυντής Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Λεμεσού

«Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χρύσανθος Χρυσάνθου έχει πλέον μια διακριτή παρουσία στην κυπριακή βιβλιογραφία, καθώς έχει γράψει αρκετά βιβλία για την σύγχρονη κυπριακή ιστορία… Η πρόσφατη έκδοση, ένας επιβλητικός τόμος 540 σελίδων με τις γελοιογραφίες, οφείλεται στο ερευνητικό μεράκι του Χρυσάνθου και στο πλούσιο αρχείο ενός συμπατριώτη μας, μανιώδους συλλέκτη, του Ρένου Μιχαηλίδη, ιδρυτή του ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., που θα ήταν ευχής έργον να αποκτήσει μόνιμη στέγη και εκθετήριο στο νησί μας… Πρόκειται για ένα πανέμορφο βιβλίο, που προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις και χρήσεις. Αξίζει να το αναζητήσετε».

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την μνημειώδη αυτή έκδοση θα την βρείτε σε βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Αρμίδα, τηλ. 22358028 και συγγραφέας, τηλ. 99686508.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>