EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Κοινωνία

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Η Κίνα ενίσχυσε την καταστολή κατά των δημοσιογράφων στην διάρκεια του 2009, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Στην έκθεση αναφέρεται η λίστα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν τους δημοσιογράφους, όπως η απαγόρευση μετάβασης στην επαρχία Σιτσουάν κατά την διάρκεια του σεισμού του 2008 ή η υποχρέωση της χρήσης αποκλειστικά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στην υπόθεση του σκανδάλου του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος. Οι κινεζικές αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης και ενίσχυσαν τα μέσα λογοκρισίας για τον έλεγχο της μετάδοσης ειδήσεων μέσω του ίντερνετ. Να σημειωθεί ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης έχουν απαγορευθεί και στην Κύπρο σε πολλούς κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, κάποιοι από τους οποίους είναι δημοσιογραφικοί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ΡΙΚ. Όσο για τον έλεγχο ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, ευτυχώς ακόμα δεν το έχουμε δει, αν και από τα λεγόμενα τους κάποιοι πολύ θα το ήθελαν…

ΤΟ ΤΡΑΜ… ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ;

Πραγματικό έργο πνοής για την πρωτεύουσα, δεδομένου ότι θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή, θα είναι το τραμ στην Λευκωσία. Σύμφωνα με τον Ελλαδίτη σύμβουλο του Υπουργείο Συγκοινωνιών Νίκο Βόσκογλου, το τραμ θα έχει τρεις γραμμές συνολικού μήκους 18,4 χιλιομέτρων, με 20 συρμούς και συνολικό κόστος €335 εκατ. Η μια γραμμή θα ξεκινάει από την Πλατεία Σολωμού και θα διέρχεται από τις οδούς Λεωνίδου, Ευαγόρου, Σεβέρη, Στροβόλου και θα καταλήγει στο Μακάρειο στάδιο. Η δεύτερη γραμμή θα αρχίζει από το κέντρο της Λευκωσίας και θα καταλήγει στο Γενικό Νοσοκομείο μέσω της Μακαρίου και της λεωφόρου Λεμεσού. Η τρίτη γραμμή θα αρχίζει από το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο και μέσω της νέας λεωφόρου Σταυρού θα καταλήγει στο νέο Νοσοκομείο.

Το τραμ θα συνυπάρχει με τον στόλο των αστικών λεωφορείων, για την στάθμευση των οποίων θα δημιουργηθούν έξι σταθμοί στην περιφέρεια της Λευκωσίας. Πότε θα δούμε κάτι τέτοιο; Άγνωστο, αφού η Κυβέρνηση δηλώνει ότι η δημιουργία τραμ δεν βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητές της.

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟ 2011;

Την άρση στις περικοπές του νερού για ολόκληρη την Κύπρο, ανακοίνωσε ο τέως Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης, δίνοντας έτσι την πιο ευχάριστη είδηση από πλευράς Κυβέρνησης των τελευταίων δύο μηνών. Διερωτόμαστε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αυτή την σπάνια για τα κυπριακά δεδομένα βροχόπτωση, αφού κατά τα λεγόμενα του τέως Υπουργού η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες δεν θα γίνει πριν από το 2011.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Πολλοί παραπονιούνται ότι οι γάμοι έχουν γίνει επιχείρηση. Μπορούν όμως να πούνε και κάτι αντίστοιχο για τα διαζύγια; Κι όμως στην Αυστραλία, όπου σύμφωνα με τις στατιστικές ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο, οι προνοητικοί επιχειρηματίες σκέφτηκαν ότι υπήρχε ένας χώρος ανεκμετάλλευτος. Έτσι όπως προσφέρουν λιμουζίνες 10 μέτρων, σικ εστιατόρια και κλαμπ, για γαμήλιες εκδηλώσεις, το ίδιο προσφέρουν τους χώρους τους και τις ιδέες τους για να γιορτάσουν οι διαζευγμένοι την ελευθερία τους. Την πρακτική αυτή μάλιστα σιγοντάρουν και οι ψυχολόγοι αναφέροντας ότι το να γιορτάζει κανείς το διαζύγιό του κάνει καλό στην ψυχική του υγεία, αφού έτσι αφήνει πίσω τα παλιά και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή του.

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΗ-ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Ο νάνος και αμφισβητούμενος πλανήτης Πλούτων, γίνεται ολοένα και πιο κόκκινος και φωτεινός, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μεταβάλλονται οι πάγοι της επιφάνειάς του καθώς εισέρχεται σε μια νέα φάση στην περιφορά του γύρω από τον ήλιο. Κανένα άλλο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει ποτέ φανεί να αλλάζει το χρώμα του σε αυτό τον βαθμό, κάτι που σοκάρει μερικούς αστρονόμους. Οι εικόνες δείχνουν το παγωμένο άζωτο να παίρνει πιο φωτεινή απόχρωση στο βόρειο ημισφαίριο και πιο σκούρα στο νότιο, πιθανότατα καθώς ο επιφανειακός πάγος λιώνει στον ένα ηλιόλουστο πόλο του Πλούτωνα και ξαναπαγώνει στον άλλο, σύμφωνα με την NASA. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεταβολές στην θερμοκρασία του νάνου πλανήτη, που παραμένει απίστευτα κρύος, στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>