Γράφει:

Πολιτική μυωπία η εμμονή σε χρεοκοπημένες στρατηγικές: Γύρω γύρω όλοι και στην μέση το σχέδιο Ανάν

Την παλιά ρήση του Λένιν «δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω» θυμίζει η πορεία του κυπριακού τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία, δεκαοκτώ μήνες από την έναρξή της, έχει εγκλωβισθεί σε συζητήσεις για την διακυβέρνηση, αφήνοντας εν πολλοίς στο ράφι σημαντικές πτυχές του κυπριακού, όπως είναι το εδαφικό, η ασφάλεια, το περιουσιακό, οι έποικοι.

Το ζητούμενο στη εν εξελίξει διαδικασία είναι ποιος κάνει το βήμα μπροστά και ποιος τα δύο πίσω. Καθώς ακόμη και στο ένα κεφάλαιο που διεξάγεται συζήτηση, ενδιαφέρον έχει να καταγραφεί ποια πλευρά κάνει ταμείο.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης Χριστόφια να παρουσιασθεί «έτοιμη για συμφωνία» και να επιβεβαιώσει ότι έχει «εκλεγεί Πρόεδρος λύσης», οδήγησε βαθμηδόν σε μονομερείς και μονόπλευρες κινήσεις. Η τουρκική πλευρά προτίμησε να εισπράττει, αποφεύγοντας επιμελώς να ανταποκριθεί στα ελληνοκυπριακά ανοίγματα.

Το πρώτο κοινό ανακοινωθέν, της 23ης Μαίου, αναφέρεται σε συνεταιρισμό και σε συνιστώντα κρατίδια. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσε να προσφέρει στην τουρκική πλευρά δύο δώρα: Την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων μετά την λύση του κυπριακού.

Η τακτική αυτή δεν απέδωσε. Όχι γιατί δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο κυπριακό, δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας. Αλλά, επειδή μετά από εξήντα και πλέον συναντήσεις, η τουρκική πλευρά υπέβαλε ένα έγγραφο, το οποίο περιείχε στοιχεία συνομοσπονδιακής λύσης.

Είναι προφανές πως η τακτική του καρότου χωρίς το μαστίγιο έχει αποθρασύνει την τουρκική πλευρά, η οποία επιχειρεί να καταστήσει μέρος της διαδικασίας και κεκτημένο της τα όσα προσφέρθηκαν από ελληνικής πλευράς. Αλλά και τα όσα καταγράφηκαν ως συγκλίσεις.

Μετά από δύο γύρους εντατικών διαπραγματεύσεων και την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Το δίλημμα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, ενδεχομένως και η Άγκυρα, Ταλάτ ή Έρογλου, μεταφέρεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η πίεση για διατήρηση του Ταλάτ στην ηγεσία του ψευδοκράτους στρέφεται προς την Λευκωσία, η οποία καλείται να κάνει βήματα για να ενισχυθεί ο κατοχικός ηγέτης. Αυτό, πέραν από το γεγονός ότι είναι μια πολιτική παραδοξότητα, συνιστά και επικίνδυνη παγίδα για την ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να βοηθήσει εμπράκτως τον Ταλάτ για να διατηρηθεί στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

Η τακτική που υιοθετήθηκε από την Λευκωσία, έχει βεβαίως χαρακτηριστικά της πρακτικής που διαχρονικά ακολουθείτο. Δεν ανακαλύφθηκε προσφάτως αυτή η στρατηγική. Μια στρατηγική συνεχούς προσαρμογής στις τουρκικές αξιώσεις και στις υποδείξεις των τρίτων που ενίοτε χρησιμοποιούν τον μπαμπούλα της απόδοσης ευθυνών.

Η ελληνική πλευρά στην Κύπρο έχασε την ευκαιρία το 2004, μετά το δημοψήφισμα, για αναθεώρηση της στρατηγικής. Προσπάθεια για βελτίωση της κατά-στασης δεν μπορούσε να υπάρξει με τους ίδιους όρους και την ίδια τακτική. Προσπάθεια βελτίωσης μιας πορείας που οδήγησε στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν δεν οδηγεί ουσιαστικά σε βήματα προς τα πίσω. Οδηγεί σε μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς ξένους ηγέτες, με τις οποίες τους ενημέρωνε για το τουρκικό έγγραφο, έγινε σύγκριση των θέσεων Ταλάτ με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

Είναι προφανές ότι αδιέξοδες πορείες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εδραίωση των κατοχικών δεδομένων και, βαθμηδόν, στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές συνιστά πολιτική μυωπία. Χρειάζεται μια άλλη στρατηγική, που η Κύπρος πρέπει να την διαμορφώσει από κοινού με την Ελλάδα.

One Comment

  1. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ
    16 Αυγούστου 2010 20:13

    Είναι λυπηρό και οφθαλμοφανές πλέον ότι η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στις διακοινωτικές συνομιλίες όλα αυτά τα χρόνια είναι πολιτκή για χρονοτριβή με αποτέλεσμα την εδραίωση των τετελεσμένων . Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ΤΙ κάνουμε εμείς για να διεξέλθουμε των δυσκολιών, αλλά το πιο βασικό είναι ποιούς άξονες και ποιά καθοδηγητική πορεία έχουμε χαράξη ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.Είναι πραγματικά με λύπη που το καταγράφω ,αλλά θεωρώ ότι έφθασε πλέον η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.Δυστυχώς η μακρόχρονη πορεία των 36 χρόνων που έχει παρέλθει δεν έχει να καταδείξει κάτι αξιόλογο αλλά αντίθετα η διολίσθηση στο εθνικό θέμα δεν σταματά. Η μακρόχρονη αυτή πορεία έχει καταγράψει γεγονότα που πραγματικά δεν τιμούν και δεν συνάδουν με την μακραίωνη ιστορία μας Εκφράζονται κατα καιρούς θέσεις απόψεις τοποθετήσεις που όταν μελετηθούν θα διαπιστωθεί ότι γίνονται απλώς για να καταγραφεί το αντίθετο. Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο όλο και περισσότερο οξύνεται και ο απλός πολίτης διερωτάται.Μα τί τελοσπάντων γίνεται; Υποτιμούν άραγε κάποιοι την νοημοσύνη μας; Λάδι στην φωτιά οφείλω να πώ ότι ρίχνει και η δημοσιογραφική οικογένεια και τότε γίνεται το «έλα να δής και γύρω γύρω όλοι». Κάποιοι μπορεί να πούν ότι η δημοσιογραφική οικογένεια κάνει την δουλειά της. Με συγχωρείτε όμως ,επειδή πολλές φορές έχω ακούσει αυτή την δικαιολογία απλά δεν μπορώ να την αποδεκτώ. Σε αυτό τον τόπο έχουμε χάσει την μισή πατρίδα και εμείς τα μυαλά μας ακόμη. Πρώτα απο όλα υπερέχει το εθνικό συμφέρον και σε δεύτερη μοίρα έρχεται το δημοσιογρσφικό ή όποιοδήποτε άλλο. Δυστυχώς όμως σε αυτό τον τόπο έχει επικρατήσει η καλοπέραση και η ευμάρεια , “οποιος “εχει το χρήμα είναι ο κύριος τάδε κ.λ.π. έχουμε χάσει με λίγα λόγια τον προσανατολισμό μας , δεν έχουμε στόχους με αποτέλεσμα η όλη πορεία μας να είναι αδιέξοδη. Ένα πράγμα πρέπει πλέον να καταλάβουμε.. Οι Τούρκοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ στην ιστορία έχουν κάνει πίσω με την θέληση τους.και ουδέποτε επέδειξαν διαλλακτικότητα στις θέσεις τους. Με βάση αυτή την αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα θα πρέπει να χαράξουμε την δική μας πορεία για το μέλλον των παιδιών μας. Υπάρχουν τα περιθώρια και οι τρόποι ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση φτάνει να επικρατήσει η ομόνοια μεταξύ μας. Η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι πλέον είναι επιβεβλημένη ώστε να ξεσκεπαστεί πλέον η Άγκυρα. Αυτό όμως προυποθέτει ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>