Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ανεργία: Ζοφερή εικόνα καταγράφουν οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων πολιτών

Την περίοδο 25 Μαΐου-17 Ιουνίου 2009 το Ευρωβαρόμετρο, σε συνεργασία με την TNS Opinion & Social network, διενήργησε μεγάλη έρευνα σχετικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε όλα τα Κράτη Μέλη και στα τρία υποψήφια Κράτη Μέλη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους πολίτες να τοποθετηθούν ως προς την κατάσταση σε ορισμένα πεδία οικονομικής φύσεως, τα οποία επηρεάστηκαν ενδεχομένως από την κρίση, με αναφορά στις αντιλήψεις τους για την τωρινή κατάσταση, την σύγκριση του παρόντος με την κατάσταση πριν πέντε χρόνια, αλλά και τις προσδοκίες τους για το 2010. Στα πλαίσια αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο σχετική αναφορά, με τίτλο «Κοινωνικό Κλίμα». Μεταξύ των θεμάτων επικέντρωσης της έρευνας ήταν και η ανεργία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν έντονη απογοήτευση για την κατάσταση στην απασχόληση στις χώρες τους (μέσος όρος ΕΕ -4.4). Τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφηκαν στην Λετονία (-72), την Ιρλανδία (-68) και την Εσθονία (-58). Μόνο οι απαντήσεις από την Δανία και την Ολλανδία καταφράφουν θετική τάση ικανοποίησης με την κατάσταση στην απασχόληση σε αυτές τις χώρες.

Αν και ο γεωγραφικός διαχωρισμός είναι μάλλον δύσκολος, εν τούτοις μπορεί να παρατηρηθεί υψηλότερος βαθμός ικανοποίησης στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σε σχέση με αυτές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Οι πολίτες από τις τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες (Κροατία, ΠΓΔΜ, Τουρκία), μετα-φέρουν μέσω των απαντήσεών τους στην έρευνα εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές. Οι συμμετέχοντες από την ΠΓΔΜ καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα απογοήτευσης (-7.7), ενώ και στις άλλες δύο υποψήφιες χώρες τα ποσοστά παραμένουν κάτω του ευρωπαϊκού ΜΟ.

Σε ερώτηση για την αποτίμηση της κατάστασης στην απασχόληση συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα Ευρωπαίοι πολίτες απάντησαν και πάλι κυρίως αρνητικά (ΜΟ -70). Τα πιο αρνητικά ποσοστά έδωσε η Ισπανία (-89), η Γαλλία (-86) και η Ουγγαρία (-83). Οι λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις προέρχονται από την Πολωνία (-33) και την Δανία (-49). Η ίδια τάση παρατηρείται και στους κατοίκους των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αν και με διαφορετικές μεταξύ τους καταγραφές: Οι συμμετέχοντες από την Κροατία παρουσιάζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι (-71), ενώ στην Τουρκία οι αρνητικές εκτιμήσεις προηγούνται με μικρότερη διαφορά (-41).

Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για το τρέχον έτος παρουσιάζονται μάλλον αρνητικές. Ο ΜΟ της ΕΕ (-35) καταδεικνύει ότι η μερίδα των πολιτών που αναμένουν να βελτιωθεί η εργασιακή κατάσταση είναι αρκετά μικρότερη από την αντίστοιχη που αναμένει περαιτέρω επιδείνωση. Οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις καταγράφονται στην Ουγγαρία (-59), την Σλοβακία (-55), την Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία (και στις τρεις από -53). Η πλέον θετική τάση παρουσιάστηκε στην Πολωνία (-18), την Σουηδία και την Ισπανία (και στις δύο -20), αλλά ακόμα και σε αυτές τις χώρες οι συνολικές προσδοκίες για την απασχόληση μέσα στο 2010 είναι αρνητικές. Στις υποψήφιες για ένταξη χώρες οι προσδοκίες είναι επίσης αρνητικές και κυμαίνονται μεταξύ του -23 της Τουρκίας και του -50 της Κροατίας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>