Γράφει:

Πως έκλεισε το 2009 για Κύπρο και εξωτερικό: Σκαρφάλωσε στο 6,1% η ανεργία στην Κύπρο

Το ιστορικό ρεκόρ του 6,1% με το οποίο έκλεισε το 2009 η ανεργία στην Κύπρο, θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς στην Κυβέρνηση για άμβλυνση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος. Αντί αυτού, η Κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική και επισημαίνει τα μέτρα που εφαρμόζει, τα οποία όμως δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακή Δημοκρατίας, η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που παρουσιαζόταν ανοδική τους τελευταίους μήνες, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 ανήλθε στα 21,530 πρόσωπα (βλέπε σχετικό πίνακα στην στήλη «Εν συντομία»). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008, παρουσιάζεται μια αύξηση 7,361 ατόμων, ή καλύτερα αύξηση από 4% σε 6,1%. Η εν λόγω αύξηση αφορά κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της δημόσιας διοίκησης, του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την μετατόπιση, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία εντοπίζεται επίσης κατά επαγγελματική κατηγορία στους καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτους εργάτες, υπάλληλους υπηρεσιών και πωλητές, και τεχνίτες παραγωγής. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι άνεργοι τον Δεκέμβριο ανά επαρχία έχουν ως εξής: Λευκωσία 6,223 , Λεμεσός 5,214, Λάρνακα-Αμμόχωστος 7,069 και Πάφος 3,028. Μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασαν οι επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου.

Η ΣΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την θέση του κινήματος για επέκταση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από έξι σε εννέα μήνες και σταδιακά στους δώδεκα αν προκύψει μεταγενέστερα αυτή η ανάγκη, στηρίζοντας την θέση της στα αποτελέσματα ερευνών της τα οποία καταδεικνύουν μια αύξηση των ατόμων που βρίσκονται στην ανεργία για διάστημα πέραν των έξι μηνών. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα η ΣΕΚ αναφέρει: «Το πρώτο τρίμηνο του 2009 ποσοστό 22,24% ήταν άνεργοι πέραν των έξι μηνών, το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό ανήλθε στο 26,97% της ολική ανεργίας, ενώ το τρίτο τρίμηνο οι άνεργοι πέραν του εξαμήνου αυξήθηκαν στο 30,18%».

Το 2010 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τομέα της απασχόλησης στην Κύπρο καθώς, σύμφωνα με την ΕΕ, προβλέπεται άνοδος της ανεργίας στο 6,6% για το 2010 και 6,7% για το 2011. Εν τούτοις, παρά τα αρνητικά ποσοστά, η Κύπρος είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ρεκόρ ανεργίας σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, κατά την διάρκεια του οποίου χάθηκαν 258,000 θέσεις απασχόλησης εκ των οποίων 134,000 στις χώρες της ευρωζώνης.

Η ανεργία ακολουθεί αυξητική τάση στις πλείστες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το ποσοστό έφτασε το 9,6% για το τέλος του 2009 σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (eurostat), ενώ οι επιμέρους χώρες έκλεισαν το 2009 με ανεργία: Λετονία 22.8%, Ισπανία 19.5%, Εσθονία 15.2% (Γ” τρίμηνο), Λιθουανία 14.6% (Γ΄τρίμηνο), Σλοβακία 13.6%, Ιρλανδία 13.3%, Ουγγαρία 10.7%, Πορτογαλλία 10.4%, Γαλλία 10%, Ελλάδα 9.7% (Γ’τρίμηνο), Σου-ηδία 8.9%, Φινλανδία 8.8%, Πολωνία 8.9%, Ιταλία 8.5%, Βέλγιο 8.2%, Ηνωμένο Βασίλειο 7.8% (Γ΄τρίμηνο), Τσεχία 8% Βουλγαρία 7.9%, Γερμανία 7.5%, Δανία 7.4%, Ρουμανία 7.2% (Γ΄τρίμηνο), Μάλτα 7.2%, Σλοβενία 6.8%, Λουξεμβούργο 6.2%, Κύπρος 6.1%,Αυστρία 5.4% και Ολλανδία 4.0%.

Η Κομισιόν προβλέπει για το 2010 περαιτέρω επιδείνωση της απασχόλησης με αύξηση κατά 5 εκατομμύρια του αριθμού των ανέργων, φτάνοντας τα 28 εκατομμύρια, και αυτό γιατί η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας για φέτος και το επόμενο έτος εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

ΗΠΑ

Η Αμερικάνικη οικονομία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η απασχόληση μειώθηκε κατά 3% το 2009, ποσοστό που έχει να σημειωθεί από το 1949. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2009 χάθηκαν 4,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος σταματά να ψάχνει για εργασία δεν καταμετράται πλέον μεταξύ των ανέργων και οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το ποσοστό δεν είναι μεγαλύτερο του 10% λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι θα χαθούν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2010.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του επιτελείου του προέδρου Ομπάμα μένουν στα χαρτιά αφού δεν μπόρεσε ακόμη να ελαττώσει τον ρυθμό με τον οποίο χάνονται οι θέσεις εργασίας. Γι” αυτό και πολλοί κατηγορούν τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι σέρβιρε ξαναζεσταμένο φαγητό με πολιτικούς της Κυβέρνησης Κλίντον, ενώ άλλοι τον κατηγορούν για διγλωσσία και απειρία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>