EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Οικονομία

 

YΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝIΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡEΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣIΟΥ ΜΕ ΦOΝΤΟ ΤΗΝ «ΔIΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝIΑ»

Εδώ και καιρό η κοινή γνώμη δυσανασχετεί με τις διαδικασίες ανάθεσης προσφορών για τα μεγάλα δημόσια έργα. Τα ανέκδοτα που έχουν το τελευταίο διάστημα κυκλοφορήσει διαδέχτηκαν οι αιχμές της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία στην επιστολή της με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2010 προς τον Αν. Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αφήνει εύλογες υπόνοιες για πιθανή δράση καρτέλ στις προσφορές για ανέγερση του κτιρίου του Θεάτρου του ΘΟΚ.

Η εν λόγω προσφορά κατακυρώθηκε στον χαμηλότερο προσφοροδότη, κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου. Το ποσό της προσφοράς του επιτυχόντος προσφοροδότη είναι €11.622.000, σε σύγκριση με €7.902.729 που είναι το ποσό εκτίμησης των συμβούλων επιμετρητών, δηλαδή οι εργασίες του κυρίως εργολάβου είναι κατά 47,06% ακριβότερες από την εκτίμηση. Σύμφωνα με την Γενική Ελέγκτρια υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι τιμές των υποβληθεισών προσφορών ήταν αποτέλεσμα υγιούς ανταγωνισμού ή ήταν αποτέλεσμα προσυνεννόησης μεταξύ των μεγάλων εργοληπτικών εταιριών. Το ενδεχόμενο αυτό δεν εξετάστηκε στο στάδιο της αξιολόγησης και κατακύρωσης της προσφοράς.

Σε περιόδους έντονης δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής περισυλλογής κάθε εξοικονόμηση θα πρέπει να επιδιώκεται. Ιδιαίτερα στον τομέα των δημόσιων προσφορών κάθε ενέργεια θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο σοβαρής εξέτασης, αφού πέραν από την υποχρέωση προστασίας του δημόσιου χρήματος προκύπτει και η ανάγκη διασφάλισης της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚH ΑYΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓIΑΣ ΣΕ ΣΧEΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤIΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΣΙΝH ΠΕΡIΟΔΟ

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2010, ανήλθε στα 23.645 πρόσωπα. Με βάση στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2010 σημείωσε αύξηση 1,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε τα 19.897 πρόσωπα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας, που παρουσιαζόταν ανοδική τους τελευταίους μήνες, τώρα δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009 σημειώθηκε αύξηση 7.859 προσώπων ή 49,8%, η οποία αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.757 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 1.387), του εμπορίου (αύξηση 1.193), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 1.010), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 675), της μεταποίησης (αύξηση 611), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπου σημειώθηκε αύξηση 382 ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά φαίνεται εκ νέου ότι η οικονομική κρίση κτυπά την Κύπρο ετεροχρονισμένα σε σχέση με τα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα από τα οποία ήδη βρίσκονται ήδη σε φάση εξόδου από την κρίση. Θεωρούμε ότι η «φιλολαϊκή» ανεργία θα πρέπει να περιοριστεί άμεσα πριν δημιουργηθούν περαιτέρω κοινωνικές επιπτώσεις. Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να προωθείται έχοντας πάντα ως πρώτο μέλημα την διασφάλιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

ΠΑΓΚOΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚO ΦOΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒOΣ

Πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας από τις 27 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ανάμεσα στα συμπεράσματα της 40ης συνάντησης ήταν και η αναγνώριση από όλους τους συμμετέχοντες ότι η παγκόσμια ανάκαμψη είναι εύθραυστη και ότι τώρα που κτίζεται εκ νέου η παγκόσμια ευημερία είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε ξανά τις αρχές και τις αξίες μας. Τα κράτη του G20 αλλά και ευρύτερα θα πρέπει να εντοπίσουν νέα μονοπάτια για την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με πρωτοβουλία του Μπίλ και της Μελίντα Γκέιτς ανακοινώθηκαν τεράστια ποσά που θα δοθούν την δεκαετία που έρχεται για τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και με πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον ανακοινώθηκε η στήριξη για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Αϊτής.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά και οι Πρόεδροι της Νοτίου Κορέας, του Μεξικού και της Γαλλίας έθεσαν ατζέντες για την από κοινού συνεννόηση για αποτροπή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης στην βάση αρχών.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απασχόλησε τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους εκατοντάδες δημοσιογράφους. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, ωστόσο δήλωσαν ότι η νέα κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη στην οικονομία του κράτους.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙOΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚHΣ ΠΡΟΕΔΡIΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜIΑ ΚΑΙ Ο ΑΔYΝΑΜΟΣ ΚΡIΚΟΣ

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2009 η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασιών για το εξάμηνο της προεδρίας της. Βασική προτεραιότητα της Ισπανικής προεδρίας η χάραξη μιας φιλόδοξης βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Η στρατηγική αυτή θα έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά στην υπέρβαση της εξάρτησης από έκτακτα δημόσια οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα και το δεύτερο στην προώθηση μέτρων υπέρ μιας βιώσιμης, σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης.

Οι άλλες προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας περιλαμβάνουν την στρατηγική της ΕΕ για το 2020 με τον συντονισμό των μακροπρόθεσμων πολιτικών οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασής της όσο αφορά στο G-20 και τις κλιματικές αλλαγές, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την θέσπιση αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος.

Απομένει να δούμε κατά πόσον η Ισπανική Προεδρία θα καταφέρει να προωθήσει το πρόγραμμά της, όπως επίσης αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ανταποκριθεί επαρκώς στα νέα του καθήκοντα ο νέος Επίτροπος για την οικονομία και τα δημοσιονομικά θέματα, Όλι Ρέν. Γεγονός είναι ότι η πρόσφατη ακρόαση του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη, αφού παρουσιάστηκε σε πολλά σημεία αδιάβαστος.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>