Κυπριακά ιστολόγια: Νέα, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και έκφρασης

Τι είναι τα blogs;

Τα blogs είναι συνήθως προσωπικές ιστοσελίδες, που οι διαχειριστές τους εκφράζουν προσωπικές τους σκέψεις, διαμορφώνουν και διαδίδουν ιδέες, μοιράζονται γνώσεις και πληροφορίες. Είναι διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, η νέα μόδα στην ελεύθερη έκφραση και ένα εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης. Η επιτυχία τους προέρχεται από την όλο και μεγαλύτερη ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο, που ενίοτε φτάνει και σε βαθμό εξάρτησης.

Η αμεσότητα δημοσίευσης ενός σχολίου ή μιας είδησης, η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης και ανανέωσης, το μηδενικό κόστος για τον διαχειριστή, η δυνατότητα να συνοδεύεται ένα κείμενο από ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθιστούν πολλές φορές τα blogs, σε θέση υπεροχής απέναντι στα συμβατικά έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Στο εξωτερικό, η επίσημη αναγνώριση των blogs, ήρθε μέσω απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου, σε μια αγωγή που καταχωρήθηκε εναντίον κάποιων ιστοσελίδων από την εταιρία Apple, η οποία απόφαση επέκτεινε το δικαίωμα προστασίας πηγών που ισχύει για δημοσιογράφους και στους διαχειριστές ιστοσελίδων και blogs.

Στην Κύπρο η γνώση του κοινού για τα blogs ήταν περιορισμένη, μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Η περιβόητη δήλωση του Άντρου Κυπριανού κατά την συζήτηση για τους προϋπολογισμούς της Βουλής ότι σατιρικά έντυπα και blogs ενθαρρύνουν την φυσική εξόντωση του Προέδρου Χριστόφια, πέραν του ότι θα γραφτεί στην κυπριακή ιστορία ως μία από τις πλέον υπερβολικές πολιτικές δηλώσεις όλων των εποχών, ήταν αυτή που σηματοδότησε επίσημα την είσοδο των blogs στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα blogs φάνηκε και στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, όταν η μεγάλη πλειοψηφία της κοινότητας των bloggers, είχε εκστρατεύσει υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς, εκείνες τις μέρες, διάλεξε να απευθυνθεί με διάγγελμα/μήνυμα στην κοινότητα των bloggers, λέγοντάς τους το εξής:

«Κάποτε, είπε ο Σαββόπουλος: “Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει”. Σήμερα στα blogs η Ελλάδα απελευθερώνεται!»

Τα κυπριακά ιστολόγια

Ένα γενικό ευρετήριο των κυπριακών ιστολογίων, μπορούμε να βρούμε στην σελίδα «Κυπριακά Ιστολόγια» (www.kypriakablogs.com ή http:// kypriakaistologia.blogspot.com). Κυπριακά Blogs υπάρχουν εδώ και κάποια χρόνια στο διαδίκτυο, αλλά η κοινότητα των bloggers, ήταν μέχρι πρόσφατα περιορισμένη. Σήμερα όμως, τα blogs, έχουν γίνει ένα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, με πολλές φορές κυρίαρχο ρόλο στην ενημέρωση, αλλά και στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Συχνά η πληροφορία που διαδίδεται μέσω των blogs είναι δύσκολο να διασταυρωθεί, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση των αναγνωστών και η διαδραστική δυνατότητα σχολιασμού των προβαλλόμενων άρθρων οδηγεί ορισμένες φορές σε έντονες ή και ακραίες τοποθετήσεις. Συχνά όμως αρκετά blogs, όπως αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε στο παρόν αφιέρωμα, συντελούν στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και σε μεγάλο βαθμό και στην διατήρηση, αλλά και στην διαμόρφωση, αντικατοχικής συνείδησης στους αναγνώστες τους.

 

Christofias-Watch (http://christofias-watch. blogspot.com)

Το Christofias-Watch (Παρατηρητήριο για την Διακυβέρνηση Χριστόφια) είναι το πιο αμφιλεγόμενο κυπριακό blog, με φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Όπως το ίδιο διαφημίζει -και μάλλον έχει δίκαιο- είναι το Νο 1 σε αναγνωσιμότητα κυ-πριακό ιστολόγιο. Δημοσιεύσεις του αναδημοσιεύονται συνεχώς τόσο σε ελλαδικά blogs όσο και στον ημερήσιο τύπο. Η δημιουργία του σηματοδότησε την «χρυσή εποχή» των blogs στην Κύπρο.

Ήταν το Christofias-Watch, του οποίου τα κείμενα φαίνεται ότι ενόχλησαν το ΓΓ του ΑΚΕΛ και ήταν για αυτό το blog για το οποίο έγινε ολόκληρη συζήτηση στους προϋπολογισμούς στην Βουλή, με τους Ζαχαρία Κουλία και Ρίκκο Ερωτοκρίτου, να δηλώνουν θαυμαστές του παρατηρητηρίου.

Η διαχείριση του blog είναι υπό την ευθύνη της «Επιτροπής για την Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Κύπρο», στην οποία μετέχουν blogger με αρχαιοελληνικά, τις περισσότερες φορές, ψευδώνυμα όπως Ονήσιλος, Ρίμαχος, Πράξανδρος, Ευαγόρας, Ευρυμάχη, Αγησιστράτη κ.α. Ενίοτε όμως παρουσιάζονται και σύγχρονα ψευδώνυμα όπως Μόδεστος, Θεόφιλος, Αλ. Παναγούλης.

Όπως οι ίδιοι μας αναφέρουν σε ηλεκτρονική επιστολή τους:

«Το christofias-watch ελέγχει κριτικά την Κυβέρνηση Χριστόφια και “δεν χαρίζει κάστανο” σε κανέναν. Αντιμετωπίζει με πολύ καυστική κριτική την Κυβέρνηση, αλλά και κόμματα και πρόσωπα που την στηρίζουν. Έχει δική του φρασεολογία και οι επι-σκέπτες του είναι εξοικειωμένοι με όρους όπως ‘Ευέλικτος-Οδοστρωτήρας’, ‘Μαγάριος’, ‘Κωστα-κόμπλεξ’, ‘Ηλικιακός Ρατσιστής’, ‘Έποικ-Lover’, ‘Nazi-penitas’ κ.α.

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός του christofias-watch, είναι καθαρά αντικατοχικός, αφού συνεχώς προβάλλει την ιδεολογία μιας δίκαιης και δημοκρατικής διευθέτησης στο κυπριακό, χωρίς όμως ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις. Παρά τους ψηλούς τόνους στους οποίους συνεχώς καταφεύγει, το christofias-watch είναι συνεπές προς τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Ο πόλεμος που δεχόμαστε καθημερινά από τον Άντρο Κυπριανού, την ΕΔΟΝ, την Επαγρύπνηση, και άλλες διαδικτυακές και έντυπες παραφυάδες του Οδοστρωτήρα, δείχνει την μεγάλη επιτυχία που έχει η ιστοσελίδα μας.

Η δράση μας έχει διακριθεί από πολλές αποκλειστικότητες αλλά και συνεντεύξεις. Παραθέτουμε ενδεικτικά την αποκάλυψη του εγγράφου Downer-Κάρογιαν και των επιστολών-δεσμεύσεων του Δ. Χριστόφια προς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πριν τη 2η Κυριακή των εκλογών. Επίσης την ταυτόχρονη δημοσίευση, σε συνεργασία με πάρα πολλά άλλα blogs της ανάρτησης ‘Μαγάριος Δρουσιώτης: Η ντροπή της κυπριακής δημοσιογραφίας’.

Οι πολιτικές μας παρεμβάσεις όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο διαδίκτυο. Ήταν λόγω της δικής μας παρέμβασης που αναβλήθηκε από το Μάριο Κάρογιαν η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ με την οποία θα έμπαινε θέμα επικύρωσης των απειλών του κ. Κάρογιαν προς τους διαφωνούντες. Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είχε αποστείλει τότε, σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, το έγγραφο Downer, με το οποίο ο κ. Κάρογιαν αναλάμβανε κρυφές και ύποπτες δεσμεύσεις προς τους ‘καλοθελητές» των Ηνωμένων Εθνών.

Μόνιμος στόχος μας, η απελευθέρωση της πατρίδας μας και η αντίσταση στις αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος Χριστόφια».

Το Christofias-Watch έχει καθημερινή ενημέρωση, συνήθως μια φορά την ημέρα, αλλά κάποτε και περισσότερες. Το ίδιο ισχυρίζεται ότι τολμά πράγματα και ονόματα που άλλοι δεν τολμούν να πουν, ενώ αναρτήσεις του άλλους τους ενθουσιάζουν, άλλους τους προκαλούν και άλλους τους ενοχλούν έντονα.

 

Εμπροσθοφύλακας (www.efylakas.com)

Ο Εμπροσθοφύλακας δεν είναι ακριβώς ιστολόγιο, αλλά είναι μια πύλη σοβαρής διαδικτυακής ενημέρωσης. Ενημερώνεται καθημερινά και περιέχει τόσο πρωτότυπες αναρτήσεις όσο και επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις.

H ίδια η ιστοσελίδα, αναφέρει τα ακόλουθα για την ταυτότητά της:

«Ο “Εμπροσθοφύλακας” αποτελεί δίαυλο πληροφόρησης, έρευνας και τεκμηρίωσης για τοπικά και διεθνή θέματα κοινωνικής χειραφέτησης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων.

Ένας από τους κύριους σκοπούς ύπαρξης του “Εμπροσθοφύλακα” είναι να προσφέρει υπηρεσίες προς την κοινωνία των πολιτών, ενθαρρύνοντας τον ενημερωμένο δημόσιο διάλογο και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μέσω της παροχής ειδήσεων, θεμάτων και αναλύσεων από πρωτογενείς και δευτερογενείς, κυρίως, πηγές.

Φιλοδοξεί επίσης να καταστεί τράπεζα πληροφοριών, παρέχοντας αποδελτιωμένα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, φωτογραφικό και βιντεογραφημένο υλικό, απόψεις και θέσεις, με πλήρη αναφορά στους πνευματικούς ιδιοκτήτες, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει ανοικτή πρόσβαση κατ” ευθείαν στις πηγές και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Η συλλογή, επεξεργασία, αποδελτίωση και παρουσίαση των πληροφοριών γίνεται από μια πληθώρα πηγών (πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά αντικρουόμενων μεταξύ τους), αφού κύριος σκοπός μας είναι η παρουσίαση και ανάδειξη κρυφών ή παραμελημένων πτυχών της “επικαιρότητας” και ο κοινωνικός ακτιβισμός, και όχι η ταύτιση με τις πολιτικές θέσεις κομμάτων, οργανώσεων, ταγμένων εκφραστικών οργάνων και άλλων φορέων.

Συνεπώς, ο “Εμπροσθοφύλακας” αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για ακαδημαϊκούς, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, δικηγόρους και κοινωνικούς ακτιβιστές».

Η ιστοσελίδα αποτελεί εξέλιξη της «Νοητικής Αντιστάσεως» (www.n-a.gr), η οποία και λειτουργούσε για αρκετά χρόνια με τεράστια επισκεψιμότητα και της οποίας τα φωτομοντάζ έχουν γίνει ιστορικά στο διαδίκτυο. Φωτομοντάζ βέβαια, δημοσιεύονται και στον Εμπροσθοφύλακα, συνήθως σατιρικού και χιουμοριστικού περιεχομένου.

Την ιστοσελίδα διαχειρίζεται συντακτική ομάδα και ο Εμπροσθοφύλακας υπάγεται, όπως ο ίδιος αναφέρει, στο «Δίκτυο Νοητικής Αντιστάσεως». Η σελίδα είναι πάρα πολύ δημοφιλής όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.

Εντός της ιστοσελίδας, λειτουργεί και προβολέας βίντεο, με την ονομασία «Γροθιά TV», όπου προβάλλονται ειδικά σποτάκια που ετοιμάζει η συντακτική ομάδα.

 

Νόστoς (http://noctoc-noctoc.blogspot.com)

Ο «Νόστος» είναι ένα ιστολόγιο με μεγάλη προσφορά στην κυπριακή λαογραφία. Έχει μεν σαφή αντικατοχικό προσανατολισμό όπως φαίνεται στα δεξιά του blog, αλλά δε λαμβάνει θέση σε πολιτικά ζητήματα. Περιέχει συνεχή, πρωτότυπα θρησκευτικά αφιερώματα, καθώς και γεωγραφικά αφιερώματα στην κατεχόμενη γη και εκκλησίες της Κύπρου. Στον «Νόστο» είναι καταγραμμένο επίσης μεγάλο μέρος της κυπριακής λαογραφίας και λαϊκής μας παράδοσης.

Κάποιες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που βρήκαμε και σας προτείνουμε είναι:

Μια βέρα για την Ελλάδα

(Http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2009/10/ wedding-ring-for-greece.html)

Το τραούδιν της Αρετής: Ακριτικό κύπριον άσμα

(http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2009/11/blog-post.html)

Ο θησαυρός του παπά-Κωνσταντή: Μια αληθινή ιστορία από το χωριό Έμπα της Πάφου (http://noctoc -noctoc.blogspot.com/2009/10/treasure-of-priest-onstantisa-true.html)

 

Ερετικό ιστολόγιο (http://eretiko-istologio. Blogspot. com/)

Το Ερετικό Ιστολόγιο, του Ευαγόρα Γονέμη, είναι ένα σχετικά καινούριο ιστολόγιο που λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κάπως ιδιόρρυθμο ιστολόγιο έχοντας στο θεματολόγιό του αναζητήσεις εθνικές και ιδεολογικές, αλλά συγχρόνως και πνευματικές. Καλωσορίζοντάς μας με ένα αινιγματικό στίχο και με το καράβι της Κερύνειας να μας καλεί να κωπηλατήσουμε μαζί του σε θάλασσες κάποτε παρηγορητικές κι άλλοτε καυστικές. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε με την χριστουγεννιάτικη ανάρτησή του, προβάλλοντας εαυτόν σαν ένα επίδοξο δολοφόνο του Προέδρου!

Επιλεγμένες αναρτήσεις του, τις οποίες σας συστήνουμε να διαβάσετε, είναι: Ευχές στο Χριστόφια από ένα… επίδοξο φονιά του! (ηttp://eretiko-istologio .blogspot.com/2009/12/blog-post_26.html) και Θα’μαι πάντα εδώ, ο κακός σας δαίμονας (http:// eretiko-istologio.blogspot.com/2009/11/blog-post_20.html)

 

ΑντιΠαρακμή (http://antiparakmi.blogspot.com)

Η ΑντιΠαρακμή είναι ένα ιστολόγιο που ασχολείται με κοινωνικά και εθνικά θέματα. Οι συντελεστές του είναι άτομα από την Λευκωσία και την Θεσσαλονίκη.

Όπως μας πληροφορούν οι συντελεστές του:

«Το ιστολόγιο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2006 ο Andkand και στην συνέχεια μπήκαν στην παρέα ο Λεωνίδας Φιλόκυπρος, ο Thessaloniki Fighter και πρόσφατα η Πραξούλλα.

Σλόγκαν του ιστολογίου, όπως φαίνεται και στον τίτλο του είναι: «Διαδικτυακή Επανάσταση εναντίoν της παρακμής και της βλακείας» και στόχος του είναι να καταπολεμήσει την παρακμή και την βλακεία όπου την συναντά!

Η ΑντιΠαρακμή ασχολείται έντονα με όλα τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα με το κυπριακό. Στο κυπριακό η ΑντιΠαρακμή έχει αντικατοχική θέση και υποστηρίζει ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής. Το ιστολόγιο είναι ξεκάθαρα εναντίων των σχεδίων τύπου Ανάν και μάχεται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή όλων των δημοκρατικών αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η ΑντιΠαρακμή έχει έντονες θέσεις υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης των Blogs, καταγγέλλει την φίμωση κάθε Blogger, και υποστηρίζει ότι ο καθένας θα πρέπει να αφήνεται δημοκρατικά να εκφράζει τις όποιες απόψεις του. Η ΑντιΠαρακμή είχε πικρή εμπειρία σε αυτό το θέμα όταν την άνοιξη του 2009 το blog δέχτηκε μαζική οργανωμένη «επίθεση» από κύκλους που ενοχλήθηκαν από την δράση και τα γραφόμενα της ΑντιΠαρακμής. Συγκεκριμένα, στάλθηκαν μαζικές καταγγελίες προς την Google χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο του ιστολογίου ως «αισχρό», με αποτέλεσμα η Goοgle να μπλοκάρει την ΑντιΠαρακμή και να της επιβάλει περιορισμούς.

Μετά από κάποιες τεχνικές κινήσεις η ΑντιΠαρακμή κατάφερε να ξεφύγει από τον περιορισμό της Google και πολύ πρόσφατα κατάφερε να επαναφέρει και το παλιό της αρχείο.

 

Μαρίνος Κλεάνθους, «Το Ιστολόγιό μου» (http:// marinoskleanthous.blogspot.com)

Ο Μαρίνος Κλεάνθους ανήκει στην μειοψηφία των bloggers που επιμένουν να γράφουν επώνυμα. Είναι το «καλό παιδί» των κυπριακών ιστολογίων, πολλές φορές σε βαθμό παρεξηγήσεως. Όταν όμως κρίνει ότι πρέπει να τοποθετηθεί με αυστηρότητα, δεν διστάζει να το κάνει. Χαρακτηρίζεται από την ευγένεια και την υπομονή του και δεν εμπλέκεται σε διαξιφισμούς.

Το ιστολόγιό του είναι πολυθεματικό, γεγονός που του εξασφαλίζει αναγνώστες διαφόρων ηλικιών και ιδεολογικών τάσεων, ενώ είναι ένα από τα πρώτα κυπριακά blogs που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο δραστήριος Μαρίνος φροντίζει να το ενημερώνει σχεδόν καθημερινά.

Ο ίδιος μας γράφει τα εξής:

«Μέσα από το ιστολόγιό μου, αλλά και από την μπλογκόσφαιρα γενικότερα, επιδιώκω να προβληματίσω και να προβληματιστώ. Να μάθω και να γνωρίσω. Να δω και τις αλήθειες των άλλων. Να γίνω καλύτερος και σοφότερος. Επομένως, δεν υπάρχει διάθεση για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Μόνο καλή διάθεση για συνεργασία και διάλογο».

Σταθερή είναι πάντως, όπως φαίνεται στα κείμενά του, η προσήλωσή του σε μια δίκαιη λύση του κυπριακού. Ενδεικτικό ένα απόσπασμα από ένα κείμε-νό του στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 (http:// marinoskleanthous.blogspot.com/2009/09/blog-post.html) :

«Εαν όντως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ένα κοινό μέλλον μαζί μας, εαν όντως θέλουν να ζήσουμε ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα, τότε θα πρέπει να διαπραγματεύονται την λύση του προβλήματος όχι σαν τα πιόνια του Αττίλα, αλλά σαν ελεύθεροι Κύπριοι πολίτες που επιθυμούν την ειλικρινή επανένωση του τόπου. Θα πρέπει να πείσουν πως θέλουν και αυτοί να απαλλαγούν από τον κοινό εχθρό: Την κατοχή. Μόνον τότε η επόμενη στάση του λεωφορείου θα γράφει “ειρήνη”. Και μόνον τότε στην Κύπρο θα επικρατήσει η δικαιοσύνη που θα απαλύνει τις ψυχές».

 

Αντιφωνητής (http://antiphonist.blogspot.com)

Ο «Αντιφωνητής» είναι ένα «πραγματικά ελεύθερο πνεύμα», που η σκέψη του και οι ιδέες του, κάθε άλλο παρά μπορούν να χαρακτηριστούν στερεότυπες. Είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Κύπριους bloggers, με αναρτήσεις που ασχολούνται με το κυπριακό αλλά και με πολλά κοινωνικά ζητήματα και φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η βία στην οικογένεια κ.α.

Όσον αφορά στο κυπριακό και ο Αντιφωνητής, έχει ξεκάθαρο αντικατοχικό προσανατολισμό.

Αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από την ανάρτησή του Ο παραλογισμός της λογικής και η Σοφία του Σολομώντα (Διχοτόμηση να τελειώνουμε) (http:// antiphonist.blogspot.com/2010/01/blogpost_09.html):

«Ο διχασμός που επικρατεί στην πλευρά μας δίνει την εντύπωση πως υπάρχουν δύο τινά. Αυτοί που θέλουν να ζήσουν με τους τουρκοκύπριους κι αυτοί που δεν θέλουν. Οι μεν και οι δε. Το θέμα όμως δεν είναι η “λύση” ή η “επανένωση”. Το θέμα είναι ποια λύση και ποια επανένωση. Οι πιο πάνω προτάσεις δεν αποτελούν ούτε λύση, ούτε επανένωση. Είναι ο παραλογισμός του “κόψτε το να τελειώνουμε’».

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>