Αφιέρωμα: Μάχιμη δημοσιογραφία στην ημικατεχόμενη Κύπρο (Β” Μέρος)

Ραδιοφωνικές εκπομπές

 

Παύλος Μυλωνάς και Γιώργος Γεωργίου

Εκπομπή «Αντιλογία», ραδιοφωνικός σταθμός «Ο Λόγος», καθημερινά, 11:00π.μ.-12:30μ.μ.

«Σε μια περίοδο καταρράκωσης θεσμών και αξιών, όπου η κυπριακή κοινωνία σέρνεται από καθοδηγούμενα και στρατευμένα ΜΜΕ στον αποπροσανατολισμό και τον πιθηκισμό της παγκοσμιοποιημένης υποκουλτούρας και νάρκωσης των πνευματικών και εθνικών επιδιώξεων, η ραδιοφωνική εκπομπή “Αντιλογία” με τον Παύλο Μυλωνά και τον Γιώργο Γεωργίου φιλοδοξεί ακριβώς αυτό που εννοεί και ο τίτλος της. Μέσα από τον διάλογο με τους ακροατές μας να προβληματίσουμε , να αμφισβητήσουμε εξουσίες και κατεστημένα, προβάλλοντας την αντίθετη άποψη εκεί και όπου θεωρούμε πως η ‘μαυρίλα’ του κατεστημένου πέφτει στις οθόνες μας.

Θεωρούμε ως εκπομπή,πως εκλαϊκεύοντας θέματα όπως το κυπριακό και ανοίγοντας διάλογο με τους πολίτες ακουμπάμε το σημαντικό στοιχείο της αμφίδρομης όπως αποκαλείται επικοινωνίας. Παραδεχόμαστε την στράτευση στον αντικατοχικό και απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας γιατί αηδιάσαμε την υποκρισία κάποιων συναδέλφων μας οι οποίοι, κρυβόμενοι πίσω από “αντικειμενισμούς”, καλύπτουν την δική τους στράτευση στον αγώνα των νεοταξικών για τον οδυνηρό, όπως τον αποκαλούν, συμβιβασμό με την κατοχή. Άλλωστε δεν κάνουμε ειδησεογραφία αλλά σχόλια, κριτική και προτάσεις σαφώς με υποκειμενικά κριτήρια».

 

Γιάννης Σπανός

Εκπομπή «Μνήμη και Χρέος», ραδιοφωνικός σταθμός «Ο Λόγος», κάθε Σάββατο, 11:05-12:00 μ.μ. και καθημερινό σχόλιο «Χωρίς Φόβο», 7:10 π.μ. και 14:50 μ.μ.

«Από το 1878, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες εφημερίδες στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, η δημοσιογραφία διεκδίκησε αγωνιστική θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απελευθέρωση και την ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Για την μάχιμη συνείδηση δημοσιογράφοι καταδιώχθηκαν, φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν, καταστράφηκαν. Όμως, οι αγώνες τους για τα εθνικά δίκαια και τις κοινωνικές αξιώσεις δημιούργησαν ιερή παράδοση που υπαγορεύει την αγωνιστική ηθική και την πρωτοπορία στους λειτουργούς του τύπου και διαυγές το χρέος έκφρασης των πόθων του κυπριακού Ελληνισμού και των ευρύτερων απελευθερωτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων. Αυτή η πεποίθηση διέπει την ζωή μου στα 45 χρόνια της διαρκούς παρουσίας μου στην ιστορία της αρθρογραφίας, κυρίως, αλλά και στις σύγχρονες μορφές του δημόσιου λόγου, των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Πιστεύω πως οφειλή του δημοσιογράφου που επέλεξε αβιάστως την τιμή να υπηρετεί τον λαό από την δημοσιογραφική έπαλξη, είναι η πρωταγωνιστική, έντιμη και ανυστερόβουλη προσωπική μάχη για την τιμή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και το καλό της πατρίδας, την απολάκτιση της κερδοσκοπίας σε βάρος της όρθιας ιδεολογίας, την αποτροπή των ανεπίτρεπτων πολιτικών συμβιβασμών που δεσμεύουν την θέληση του κόσμου. Πρώτιστον δε, εν προκειμένω, καθήκον, θεωρώ την πνευματική πρωτοπορία του δημοσιογράφου στην διεκδίκηση της απελευθέρωσης της πατρίδας και στον ανυποχώρητο αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού».

 

Εναλλακτικές εφημερίδες

 

«Το Κυπριακό Ποντίκι»

Εβδομαδιαία πολιτική αποκαλυπτική εφημερίδα

Το «Κυπριακό Ποντίκι» ειδικεύεται στις αποκαλύψεις. Για αυτό άλλωστε και φέρει αυτή την ονομασία: Επειδή, βασισμένο στην ιδιότητα του ενοχλητικού τρωκτικού να τρυπώνει παντού, εισχωρεί στα άδυτα της σκοτεινής πλευράς της πολιτικής και της κοινωνίας μας και ξετρυπώνει τα σάπια και τα βρώμικα. Με έντονο το σατιρικό στοιχείο και με -μια άλλοτε λεπτή και άλλοτε απροκάλυπτη- ειρωνεία, το «Κυπριακό Ποντίκι» προσφέρεται για ενημέρωση ως προς το τι υπάρχει πίσω από τις κουρτίνες του πολιτικού προσκηνίου. Αφοσιωμένο στον αντικατοχικό λόγο, το «Κυπριακό Ποντίκι» συχνά ενοχλεί και ποτέ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Συνεπές στην αποστολή του, αρνείται να υποπέσει στο μεγάλο «αμάρτημα» του κυπριακού δημόσιου βίου και, κυρίως, της κυπριακής δημοσιογραφίας: Την υποκριτική τάση να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί.

 

«Ένωσις»

Μηνιαία σατιρική εφημερίδα

Η «Ένωσις» προάγει το αντικατοχικό πνεύμα πίσω από ένα καθαρά αριστοφάνειο πρίσμα, γεγονός που την καθιστά συχνά ενοχλητική για τους «στόχους» της σάτιράς της. Διαβάζοντας την «Ένωση» θα γελάσετε με την καρδιά σας, ταυτόχρονα όμως θα προβλημαστείτε και θα διαλογιστείτε. Αφοσιωμένη στην ομορφιά της απλότητας του παραδοσιακού ελληνικού στοιχείου, η εφημερίδα αξίζει της προσοχής του αναγνώστη που δεν αρκείται στον ξύλινο λόγο της «καθώς πρέπει» δημοσιογραφίας. Παροιμιώδη τα ξεκαρδιστικά πρωτοσέλιδα, αλλά και τα καυστικά σχόλια του Σαββάκη, του επίσημου σκύλου της «Ένωσης»… Οι συντελεστές της εφημερίδας μας γράφουν:

«Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, όπου ο εκπρόσωπός σου μπορεί άνετα να αφοδεύει πάνω σου, χωρίς κιόλας εσύ ο πολίτης να έχεις δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ως φανατικοί υποστηρικτές της ΑΜΕΣΗΣ δημοκρατίας, εμείς οι “σατιριστές” οφείλουμε πρώτα και άμεσα όχι μόνο να ελέγχουμε την εξουσία αλλά και να επιστρέφουμε ολίγον από το… χέσιμο που κάνει πάνω μας, για να μην ξεχνούν οι εξουσιαστές ότι και ο λαός γνωρίζει από μπινελίκια. Η σάτιρα είναι η πρότελευταια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μας. Όταν σου παίρνουν τον τόπο σου, την ταυτότητά σου, τον πολιτισμό σου, την εκκλησία σου και όλα σου τα ιερά και όσια (δεν εννοώ τους Τούρκους αλλά τους δικούς μας ελληνόφωνους Τούρκους) και πουθενά δεν μπορείς να βρεις το δίκαιό σου, διότι ΟΛΟΙ είναι στο κόλπο, τότε εσύ ως αναπόσπαστο κομμάτι του καταπιεσμένου λαού δικαιούσαι να πεις ότι ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ή τα ΠΑΙΡΝΟΥΝ ή ακόμη και τα δύο μαζί, και ο Θεός βοηθός… Πολύ χοντρά αυτή είναι περίπου η μία πτυχή της σάτιρας».

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>