Γράφει:

Πολιτικώς εσφαλμένον: Εσφαλμένη σύλληψη η «βοήθεια» προς τον Ταλάτ

Έχει υποστηριχθεί κατά κόρον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να βοηθηθεί ο Ταλάτ να κερδίσει τις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Απριλίου, έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για την τρέχουσα διαδικασία συνομιλιών. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο βασικός ανθυποψήφιος του κατοχικού ηγέτη για την «προεδρία», Ντερβίς Έρογλου, τηρεί αδιάλλακτη στάση στο κυπριακό. Η ίδια αγωνία φαίνεται να ταλαιπωρεί την ομάδα καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος άνευ ουσιαστικού λόγου επισκέφθηκε την Κύπρο, παρά την αντίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από αυτήν όμως την επιχειρηματολογία προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα, ένα ηθικής και ένα πολιτικής φύσεως.

Ας ξεκινήσουμε από το ηθικό ερώτημα: Η πλευρά μας έχει σταδιακά αποδεχτεί το δικαίωμα της χωριστής έκφρασης των Τουρκοκυπρίων (επιστέγασμα αυτής της αποδοχής υπήρξε η διαδικασία του σχεδίου Ανάν με τα χωριστά δημοψηφίσματα). Το γεγονός αυτό καθιστά τις ψευδοεκλογές ισχυρό παράγοντα στην εξίσωση που διαμορφώνει τις ισορροπίες στο κυπριακό. Εάν όμως αποδεχόμαστε αυτή την δυνατότητα της χωριστής έκφρασης, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στους Τουρκοκύπριους (και φυσικά στους πλειοψηφούντες έποικους) το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτόνομα για την τύχη τους ως κοινότητα, τουλάχιστον όσο το κυπριακό παραμένει άλυτο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Εάν οι Τουρκοκύπριοι εκφράζουν προτίμηση προς τον Έρογλου, με ποιο δικαίωμα εμείς, αλλά και ο ξένος παράγοντας, επιχειρούμε να μεταβάλουμε αυτή την τάση; Θα άρεσε σε εμάς αν οι ξένοι -πόσο μάλλον η Τουρκία και το ψευδοκράτος- παρενέβαιναν στον δικό μας προεκλογικό αγώνα; Τι είναι αυτό δηλαδή που προσπαθούμε να κάνουμε; Να μεταβάλουμε την στάση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι, για δικούς τους λόγους (δικαίωμα χωριστής έκφρασης δεν έχουν;), φαίνεται να επιλέγουν τον αδιάλλακτο Έρογλου;

Για χάρη της συζήτησης, ας θεωρήσουμε ότι η ανάγκη επίτευξης γρήγορης λύσης του κυπριακού, για την οποία ουδείς εκφράζει αντίθετη άποψη (αντίθετες απόψεις εκφράζονται ως προς το επιθυμητό περιεχόμενο της λύσης), επιβάλλει αυτή την -ηθικά προβληματική- στάση: Να βοηθήσουμε τον Ταλάτ να επανεκλεγεί, παρά την επικράτηση της αντίθετης άποψης. Εδώ όμως προκύπτει και ένα πολιτικό ερώτημα: Είμαστε βέβαιοι ότι τον βοηθάμε με το να κάνουμε υποχωρήσεις, εξωθώ-ντας τον προς την ανάγκη ανταπόδοσης; Είμαστε βέβαιοι δηλαδή ότι το «πάρε-δώσε» (μια σχέση στην ο-ποία η αμοιβαιότητα αμφισβητείται έντονα) βοηθά τον Ταλάτ; Για την απάντηση αυτού του ερωτήματος είναι πολύ χρήσιμα τα ευρήματα έρευνας που έγινε ταυτόχρονα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις εταιρίες Symmetron Market Research και KADEM Cyprus Social Research αντίστοιχα, με δείγμα χιλίων ατόμων από κάθε κοινότητα. Η έρευνα, η οποία σημειωτέον διεξήχθη μεταξύ 6 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2009, καταδεικνύει πολύ χαμηλή αποδοχή των χειρισμών τόσο του Ταλάτ, όσο και του Προέδρου Χριστόφια, μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα, το 31% αποδέχεται αρκετά ή απόλυτα τους χειρισμούς Ταλάτ, έναντι 41% που τους αποδέχεται λίγο ή καθόλου. Την ίδια στιγμή οι χειρισμοί της Τουρκίας απολαμβάνουν συντριπτικής αποδοχής, με 59% έναντι 23%, ενώ οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας κείτονται στο πενιχρό 8%, έναντι 75% απόρριψης. Ακόμα και αυτή η Ελλάδα απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους Τουρκοκύπριους από ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με 9%. Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο ποσοστό των Τουρκοκυπρίων (34%) δεν επιθυμεί ευτυχή κατάληξη των τρεχουσών συνομιλιών, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνοκυπρίων είναι μόλις 17%.

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανόν οι «γενναίες προσφορές» του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιφέρουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Να δυσχεραίνουν δηλαδή περαιτέρω την θέση του Ταλάτ. Την ίδια στιγμή όμως, οι «έξυπνες» αυτές υποχωρήσεις -οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν τυγχάνουν της έγκρισης των Ελληνοκυπρίων- καθίστανται κεκτημένα για την τουρκική πλευρά και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την δική μας θέση.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>