Γράφει:

Για την Ελλάδα ρε… Μπαρόζο

Με κόκκινα χαλιά έχει στρωθεί ο δρόμος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Όχι, δεν πρόκειται για το δεύτερο Νext Τop (model), όπως χαρακτηριστικά απάντησε μια πρώην διαγωνιζόμενη του γνωστού ριάλιτι σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά για τον διεθνή οργανισμό που καλείται τώρα να δώσει χέρι βοηθείας στην ελληνική οικονομία. Τον δρόμο μάλιστα έσπευσε να εξομαλύνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν με την χαρακτηριστική του δήλωση ότι «η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν είναι ταπεινωτική για την ΕΕ». Και ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, ο κ. Σόιμπελ, υπογράμμιζε ότι η πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας θα αποτελούσε «παραδοχή της αποτυχίας της ΕΕ», αγρόν ηγόρασε ο Ζοζέ… Φαινομενικά τουλάχιστον, αφού ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση Μέρκελ, μέσω του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου, χαρακτήρισε όπως και ο Μπαρόζο ως «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη» μια πιθανή κίνηση στήριξης της Ελληνικής οικονομίας χωρίς την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ.

Και ενώ το σίριαλ αυτό βρισκόταν εν εξελίξει, με την Ελληνική Κυβέρνηση να βρίσκεται στην αναμονή (την ίδια ακριβώς ώρα που το Γερμανικό Κοινοβούλιο συζητούσε το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανικής Κυβέρνησης για το 2010), ο Μπαρόζο, φαινομενικά και πάλι, ρίχνει το σωσίβιο στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την «έκδοση» του παραπεμπτικού της Ελλάδος στο ΔΝΤ, και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα, καλεί τους δυνατούς της ΕΕ προς «ευρωβοήθεια» (χωρίς βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο επέμβασης του ΔΝΤ): «Ναι, η Γερμανία είναι έτοιμη, σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη “οικονομικής βοήθειας’», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο και απευθύνει έκκληση για την δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, βασισμένου στο σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

Το «γουρουνάκι» της Ευρώπης

Δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα οι αναφορές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων στα περίφημα πλέον PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece and Spain), στις χώρες αυτές της ΕΕ που μαστίζονται σήμερα από την χρηματοπιστωτική κρίση. Οι οικονομίες των χωρών αυτών έχουν πληγεί περισσότερο από εκείνες των ευρωεταίρων τους και καλούνται να δώσουν τώρα την δική τους εσωτερική μάχη. Αναμφισβήτητα, η «γουρουνο-οικονομία» που πρέπει να πληρώσει πιο ακριβά είναι η Ελληνική. Και για να είμαστε σαφέστεροι, αυτός που πραγματικά θα την πληρώσει είναι ο Έλληνας πολίτης. Τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η περιστολή δαπανών από την Κυβέρνηση των Αθηνών και η αύξηση της φορολογίας, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα των τελευταίων ημερών.

Και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αναμφισβήτητα, τα κερδοσκοπικά ασφάλιστρα κινδύνου των διαφόρων τραπεζών και hedge funds συνεισέφεραν τα μέγιστα στο πρόβλημα της χώρας. Ας μην αγνοούμε όμως το γεγονός ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επί σειρά ετών από τους εκάστοτε κυβερνώντες την χώρα. Ένα τόσο διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα ήταν και καλά «κουκουλωμένο» αφού οι αριθμοί που παρουσίαζε η χώρα στην Ευρώπη ήταν μόνιμα «μαγειρεμένοι», θα πάρει χρόνια να επιλυθεί.

Το «πακέτο δανείων», που δόθηκε τελικά στην Ελλάδα μετά από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου και που αποτελείται τόσο από δάνεια προερχόμενα από τα Κράτη Μέλη όσο και από ένα συμπλήρωμα δανείων από το ΔΝΤ, έχει ως βασικό στόχο την χρηματοδότηση του δημοσιονομι-κού ελλείμματος της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει την βοήθεια αυτή ως «ultima ratio» (έσχατο μέτρο), αφού η χρηματοδότηση της αγοράς είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκής. Αν και, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα δάνεια θα δοθούν στην Ελλάδα σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, η χώρα ενδέχεται να δανειστεί περί των 20 δις μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως συνήθως, το ξεχασμένο αλλά βασικό στοιχείο της εξίσωσης είναι οι τόκοι. Να θυμίσουμε ότι μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα αποπλήρωνε τόκους από τα δάνεια της κυβέρνησης Τρικούπη. Μέχρι πότε θα αποπληρώνει η χώρα τα σημερινά δάνεια; Και ακόμα πιο σημαντικό, πόσο διατεθειμένος είναι ο Έλληνας πολίτης σήμερα να αποπληρώνει τα χρέη που δημιούργησαν στην χώρα η μίζα και το φακελάκι; Ποιο το κλίμα στην Ελλάδα εν μέσω όλων αυτών;

Ο Έλληνας πολίτης είναι απόλυτα δικαιολογημένος να εκφράζει την αγανάκτησή του, αφού καλείται τώρα να πληρώσει τα κακώς έχοντα του κράτους. Πολλώ δε μάλλον που καλείται να συνεισφέρει κι από πάνω στην απόσβεση του δημόσιου χρέους με χρηματικές εισφορές σε ανοικτό τραπεζικό λογαριασμό! Τι να σου κάνει όμως η αγανάκτηση; Μήπως είναι αργά τώρα πια, μετά την κατρακύλα, για να αποφασίσουμε επιτέλους να θέσουμε το δάκτυλό μας επί τον τύπον των ήλων;

Η Αφροδίτη της… μίζας

Γνωστό είναι πλέον σε όλους μας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus», όπου η φωτογραφία του αγάλματος της αρχαίας θεάς, παραποιημένη, κάνει την γνωστή προσβλητική χειρονομία με το μεσαίο δάκτυλο (κάθε άλλο παρά το έθετε επί τον τύπον των ήλων…).

Οι αντιδράσεις από πλευράς Ελλάδας και οι απαντήσεις των Γερμανών σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, εξελίχθηκαν σε σίριαλ. Το μπαράζ δηλώσεων που ακολούθησε πήρε τόσο ακραίες μορφές που ξεδιπλώθηκε μια διπλωματική διαμάχη. Ναι, σίγουρα το δημοσίευμα ήταν άκομψο (άλλωστε οι Γερμανοί δεν χαρακτηρίζονται και από την κομψότητά τους). Δεν ήταν τόσο η συγκεκριμένη χειρονομία, όσο το γεγονός ότι πολλοί το είδαν ως «βεβήλωση» ενός συμβόλου του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.

Όσο για την σκληρή στάση που φαίνεται να τήρησε η Μέρκελ, αυτή είχε κυρίως να κάνει με τις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, που θα διεξαχθούν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης θα κρίνει το ποιος θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην άνω Βουλή, αφού αν ο κυβερνητικός συνασπισμός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) χάσει την αναμέτρηση, τότε θα χάσει και την πλειοψηφία που μέχρι σήμερα κατείχε στο σώμα αυτό. Έτσι και η Γερμανί-δα Καγκελάριος σκοπό είχε με την σειρά της να ικανοποιήσει εν μέρει τον Γερμανό ψηφοφόρο που σήμερα νιώθει ότι καλείται να πληρώσει με τους φόρους του την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν έχει να κερδίσει κιόλας από αυτή την κατάσταση. Ως ο νούμερο δύο εξαγωγέας στον κόσμο, η χώρα σίγουρα επωφελείται από την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ, αφού με τον τρόπο αυτό οι εξαγωγές της χώρας ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Και ενόσω όλα αυτά εκτυλίσσονται γύρω μας, η μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού συνεχίζει να ζει στην… κοσμάρα της, ενώ το πολύκροτο πλέον ΔΝΤ μάλλον τους θυμίζει τίτλο κάποιου νέου «ριάλιτι» παρά οτιδήποτε άλλο. Μήπως είναι πια καιρός να σταματήσουμε να ζούμε στον κόσμο του «Νext Top Model» και να αρχίσουμε να ζούμε στον πραγματικό κόσμο, μπας και αλλάξουμε λίγο μυαλά και δούμε κάποτε το τέλος του μακρόχρονου αυτού «ριάλιτι» της «Νext Top Μίζας»;

One Comment

  1. Pingback

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>