Γράφει:

Πολυδιάστατος και πολυμετωπικός νομισματικός πόλεμος: «Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Παπανδρέου σε ομιλία του στις 20 Μαρτίου, όταν ακόμη η Ευρώπη προσπαθούσε να συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας. Και λόγω αυτής της καθυστέρησης εκ μέρους της Ευρώπης, το ευρώ σημείωνε αρνητικό ρεκόρ δεκαμήνου έναντι του αμερικάνικου δολαρίου στις 24/3/2010, υποχωρώντας στα 1,3456 δολάρια έναντι 1,3499.

Ενδεικτικές της διαίρεσης της Ευρώπης για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας είναι οι σφοδρές επικρίσεις του επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ, κατά της Άνγκελα Μέρκελ η οποία πρότεινε την λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μαζί με την Φινλανδία, την Ολλανδία και Ιταλία. «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε» τόνισε, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Αθήνα.

«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε στην διάρκεια δεκαετιών. Δεν είναι η Ευρώπη που πρέπει να αντικαταστήσει τον πόλεμο με την συνεργασία και την αλληλεγγύη. Δεν είναι επίσης η Ευρώπη την οποία οραματίζονται οι πολίτες της». Συμπλήρωσε δε ότι μια ευρωπαϊκή απάντηση είναι η πιο ταχεία και η λιγότερο επώδυνη λύση.

Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ανέφεραν ότι τυχόν εμπλοκή του ΔΝΤ «θα έστελνε το λανθασμένο μήνυμα ότι η Ευρωζώνη είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα ίδια της τα προβλήματα».

Στις προσπάθειες για «Ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα της Ελλάδας αντιτίθετο η Γερμανία, η οποία, «ως η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο, επωφελείται από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί τις χώρες με πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία προς το δικό της συμφέρον» δηλώνει ο οικονομικός αναλυτής Max Kaiser.

Στις 25 Μαρτίου, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο οποίος όμως άνοιγε την πόρτα στο ΔΝΤ, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης θα προσφέρουν τα 2/3 της βοήθειας μέσω διμερών δανείων και το υπόλοιπο 1/3 το ΔΝΤ. Η Ελληνική Κυβέρνηση, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωνε «Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», και «ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό βοήθειας». Αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και πρόσθετε πως «η απόφαση αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους». Αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ευρώ παρουσίαζε σημαντικά κέρδη ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο που ήταν, ενώ το spread στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέγραφε σημαντική υποχώρηση.

Στερλίνα

Η πτώση της στερλίνας σε σχέση με το δολάριο, λίγες μόνο μέρες μετά την επίθεση των κερδοσκόπων προς τα Ελληνικά ομόλογα, σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας γενικότερης νομισματικής αναστάτωσης. Όπως υποστήριζαν τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, η «επίθεση» στην στερλίνα ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Στην Wall Street Journal, στην πολύ διάσημη στήλη «Heard on the Street», σχετικό άρθρο χαρακτήριζε την βρετανική στερλίνα σαν το «επόμενο θύμα» των αγορών («Is A Sterling Crisis Next?») λίγες μόνο μέρες προηγουμένως. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η επίθεση οφείλεται στους ίδιους περίπου λόγους που οφείλεται και η επίθεση εναντίον των ελληνικών ομολόγων: Υψηλά ελλείμματα και δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, αλλά και οι «εκλογικές αβεβαιότητες» που υπάρχουν στην Βρετανία, εν όψει εκλογών στα τέλη της άνοιξης.

Το περίεργο όμως χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των αγορών συναλλάγματος, όλα τα «βασικά» νομίσματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν είναι εύκολο για έναν «κερδοσκόπο» να αποφασίσει με σιγουριά για το ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσει ως «βάση» για να εκδηλώσει την επίθεσή του. Όλες οι χώρες των τεσσάρων κυριότερων νομισμάτων του «αναπτυγμένου» κόσμου (δολάριο, ευρώ, γιέν, στερλίνα), αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό χρέος, για αυτό και όλα τα νομίσματα είναι ευάλωτα σε μια «κερδοσκοπική επίθεση».

Goldman Sachs

Το Γαλλικό Πρακτορείο France Inter αναφέρει επικαλούμενο «τον τύπο» ότι το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείστηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεπε να μην εγγράψει αυτή την συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Η τεχνική αυτή επέτρεψε στην Ελληνική Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.

Η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Λαγκάρντ δήλωνε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι «Πρέπει να μάθουμε (…) αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε», και συνέχισε: «Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και, σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε (…) να επαναληφθεί».

Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η χρήση τέτοιων μεθόδων λογιστικής τακτοποίησης είναι συνήθης. Δημοσίευμα των New York Times τόνιζε ότι η «πρακτική» αυτή αφορά και σε πολλές άλλες χώρες. Σύμφωνα με συναφές δημοσίευμα, «με την βοήθεια της JP Morgan, η Ιταλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που αποκαλύφθηκαν για την Goldman Sachs και την Ελλά-δα. Παρά τα συνεχή υψηλά ελλείμματα, ένα παράγωγο του 1996 βοήθησε την Ιταλία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της».

Παράλληλα, όπως διαβάσαμε στο blog της βρετανικής Τelegraph, η Goldman Sachs έχει βοηθήσει και την Αγγλία στον ισολογισμό της. Σε άρθρο του οικονομολόγου Edmund Conway, με τίτλο «Did Goldman Sachs help Britain hide its debts too?», αναφέρει πως παρά τον όλο θόρυβο γύρω από την Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι η Goldman έχει βοηθήσει και την Βρετανία στο παρελθόν, αλλά με πιο… διαφανείς τρόπους.

Η περίπτωση της Γαλλίας έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού και η Γαλλία είχε στο παρελθόν εξαπατήσει την Eurostat και μάλιστα… πιάστηκε. Το 2007 η Eurostat «έβαλε χέρι» στην Γαλλία και την Γαλλική Κυβέρνηση και την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα στατιστικά της στοιχεία από το 1991 κι μετά, υποχρεώνοντάς την να εμφανίσει ως κυβερνητικό το χρέος της γαλλικής εταιρίας κρατικών σιδηροδρόμων, SNCF, που άγγιζε τα 5,5 δισ. ευρώ και μεταφέρθηκε από την Κυβέρνηση το 1991 σε ένα λογαριασμό «ειδικού χρέους», θεωρώντας το ως μη «κυβερνητικό».

One Comment

  1. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ
    24 Ιουλίου 2010 16:57

    Όλες οι χώρες των τεσσάρων κυριότερων νομισμάτων του «αναπτυγμένου» κόσμου (δολάριο, ευρώ, γιέν, στερλίνα), αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό χρέος, για αυτό και όλα τα νομίσματα είναι ευάλωτα σε μια «κερδοσκοπική επίθεση».
    Ηταν αναμενόμενο. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση των συνεχών καταχρήσεων .Τα golden boys φαίνεται ότι επι του παρόντος δεν ενοχλούνται απο την όλη κατάσταση. Μην ανησυχείτε. Οι καροί έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα. Δεν μπορούσε άλλο το σύστημα να συντηρηθεί και θα το δείτε θα χρειαστούν περαιτέρω δραστικά μέτρα . Ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Είναι καλή η ευημερία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινείται η ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος όμως δεν έμαθε να αρκείται και να αρέσκεται στο ότι έχει.. Ήρθε νομίζω η ώρα να πληρώσει για τις καταχρήσεις που έκανε τόσο για την συμπεριφορά του προς την φύση αλλά και προς τον ίδιο του τον ευατό.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>