Περί της “εισβολής” στην οικία Ξενή Ξενοφώντος

Στο τεύχος 20 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010) του περιοδικού μας είχαμε αναφέρει τα εξής σχετικά με την επανάσταση στην ηλεκτρονική ενημέρωση, έκφραση και επικοινωνία: “Η –από κάθε άποψη υπερβολική- τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ περί ‘ενθάρρυνσης της φυσικής εξόντωσης του Προέδρου Χριστόφια’ μέσα από τα διαδικτυακά blogs, η οποία αποδοκιμάστηκε ή αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον ρόλο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην διαμόρφωση της στάσης των πολιτών έναντι ενός ενδεχόμενου σχεδίου λύσης του κυπριακού. Είναι πάντως γεγονός ότι η εύκολη πρόσβαση στα τεχνολογικά αυτά εργαλεία δεν διασφαλίζει κατ’ ανάγκη την ποιότητα του προϊόντος. Η δε ελευθερία της διαδραστικής συμμετοχής των χρηστών πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας συχνά οδηγεί σε άκομψα αποτελέσματα (π.χ. κάποια αισχρά σενάρια που κυκλοφόρησαν για την κλοπή της σορού του Τ. Παπαδόπουλου)”.

Τα πιο πάνω συνιστούν την μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη: Τα blogs αποτελούν μέσα ελεύθερης έκφρασης, στα οποία μπορεί κανείς να γράψει και να διαβάσει πάσης φύσεως αναφορές, έστω και αν δεν διασφαλίζεται a priori η –εν πάση περιπτώσει υποκειμενική- αρχή της σοβαρότητας. Το να μπει κάποιος στην διαδικασία να αξιολογήσει ποιοτικά το περιεχόμενο των αναρτώμενων σχολίων και να κρίνει ποια αιτιολογούν ποινικές συνέπειες και ποια όχι συνιστά ένα δαιδαλώδες εγχείρημα το οποίο μόνο σε αυταρχικά και –σε κάθε περίπτωση- ετεροβαρή αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει. Η χθεσινή “εισβολή” της αστυνομίας στην οικία (και όχι στο γραφείο του, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ) του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος με την κατηγορία της διαχείρισης συγκεκριμένου ιστολογίου όπου αναρτήθηκε δήθεν απειλητικό μήνυμα κατά της ζωής του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη μοιάζει να παραπέμπει σε αυτήν ακριβώς την επιλογή. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η αστυνομία προέβη σε μια μεμονωμένη ενέργεια εκφοβισμού συγκεκριμένου ατόμου, συγκεκριμένου ιστιοχώρου ή συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων, ή αν με την ενέργειά της αυτή σηματοδοτεί την επιβολή ενός καθεστώτος περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο, παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Κίνα. Γιατί εάν δεν ισχύει το πρώτο, αν δηλαδή η δίωξη του Ξενή Ξενοφώντος δεν συνιστά πολιτική πράξη -όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του Χρίστος Κληρίδης- και εάν σε τελική ανάλυση η ενέργεια αυτή της αστυνομίας καταδεικνύει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να “καθαρίσει” το διαδίκτυο, τότε προς τα εκεί οδηγούμαστε: Προς την περιστολή της ελευθερίας χρήσης του ωκεανού του διαδικτύου από τους Κύπριους πολίτες. Μιας ελευθερίας που, όσες αρνητικές παρενέργειες και αν εμπεριέχει, δεν παύει από του να συνδέεται άμεσα με την εν γένει ελευθερία έκφρασης, η οποία (θεωρητικά τουλάχιστον) προστατεύεται από το ίδιο το πολίτευμα ως κόρη οφθαλμού.

Από την πλευρά μας καταδικάζουμε απερίφραστα την ενέργεια της κυπριακής αστυνομίας, όποια και αν ήταν τα πραγματικά ελατήριά της. Εκφράζουμε δε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον Ξενή Ξενοφώντος, εκλεκτό συνεργάτη του περιοδικού μας.

One Comment

  1. Pingback

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>