Γράφει:

Εναλλακτικές μέθοδοι για μια ποιότητα ζωής

Παρουσίαση: Ευρώ-Μεσογειακό Ερευνητικό Εργαστήριο Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας

του Ανδρέα Χαραλάμπους

 

Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη 3,2 εκατομμύρια καρκίνοι, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού ή του πνεύμονα. Οι αριθμοί κατατάσσουν τον καρκίνο ως την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την εικόνα που προσδίδουν οι ψυχροί αριθμοί, όπου σύμφωνα με τελευταίες στατιστικές κατά μέσο όρο καταγράφονται 1600 περίπου περιστατικά κατ΄ έτος. Όλοι παραδέχονται ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί μια νόσο που περιορίζεται σε προσωπικό επίπεδο αλλά μια οικογενειακή και κοινωνική νόσο. Επομένως τα προβλήματα δεν περιορίζονται στα άτομα που υποφέρουν από την νόσο αλλά μεταφέρονται και στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, καθίσταται επιβεβλημένη η δημιουργία και η λειτουργία ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη Ογκολογική και Ανακουφιστική Φροντίδα, το όποιο δεν θα περιορίζεται στα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τις χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης. Η λειτουργία του εργαστηρίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας φιλόδοξης προσπάθειας με δρομοδείκτη την έμπρακτη βούληση του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ να συμμετέχει ενεργά και ισότιμα στα διεθνή δρώμενα.

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επιβάλλουν την αναζήτηση της γνώσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι οικογένειες τους, οι φροντιστές τους (επαγγελματίες και μη) και η κοινωνία γενικότερα. Το ερευνητικό εργαστήριο ως αναπόσπαστο Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ προσφέρει την τεχνογνωσία και την ερευνητική υποδομή για την διερεύνηση των παραμέτρων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής κοινωνίας, αφουγκραζόμένο την κοινωνική και ερευνητική του ευθύνη. Οι ανησυχίες, τα προβλήματα, η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα αποτελούν μερικές μόνο από τις πτυχές του προβλήματος που θα διερευνηθούν. Με την προαγωγή της φροντίδας στο σπίτι, σημαίνει ότι η οικογένεια θα πρέπει να αναλαμβάνει ένα ενεργότερο (αν όχι καθοριστικό) ρόλο στην φροντίδα του αγαπημένου τους προσώπου. Αυτό προϋποθέτει την ανάληψη συγκεκριμένων πτυχών της φροντίδας που συνεπάγονται αυξημένες υποχρεώσεις, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν αύξηση της επιβάρυνσης που βιώνουν τα άτομα αυτά, ανακατανομή του διαθέσιμου χρόνου τους με δυσμενείς πολλές φορές προεκτάσεις στην δική τους οικογένεια, εργασία και κοινωνική δραστηριότητα.

Το Ευρώ-Μεσογειακό Ερευνητικό Εργαστήριο Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την διερεύνηση όλων αυτών των διαστάσεων που δημιουργεί ο καρκίνος έτσι ώστε να παραχθεί η γνώση για την επιτυχή αντιμετώπιση τους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την μείωση της επιβάρυνσης που βιώνουν οι οικογενειακοί φροντιστές και κατ’ επέκταση η μείωση των επιπτώσεων της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο.

Στρατηγικοί Στόχοι Του Εργαστηρίου Για Την Διετία 2010-2012

Το εργαστήριο στα πλαίσια της ανάπτυξης του στρατηγικού του σχεδίου δράσης για την επόμενη διετία θα επικεντρωθεί στην έρευνα σε θέματα που αφορούν την ογκολογική και ανακουφιστική φροντίδα.

Στόχος 1: Η συνεργασία με επίσημους φορείς της Ογκολογικής και της Ανακουφιστικής Φροντίδας και Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την συνοδοιπόρο πορεία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται αυτών των θεματικών πεδίων

Στόχος 2: Η ανάπτυξη ενός Ευρώ-Μεσογειακού δικτύου για την έρευνα σε θέματα που αφορούν τους ασθενείς με καρκίνο και ασθενείς που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας. Απώτερος στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Ογκολογική και Ανακουφιστική φροντίδα στην Κύπρο

Στόχος 3: Η έρευνα σε ότι αφορά τις προσεγγίσεις νου-σώματος (CAM – complementary and alternative approaches/mind-body techniques) στην φροντίδα ασθενών με καρκίνων για την διαχείριση συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για το 2010 είναι προγραμματισμένο ένα ερευνητικό έργο με στόχο την εφαρμογή του κατευθυνόμενου οραματισμού (Guided Imagery) και της προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης (Progressive Muscle Relaxation) για την διαχείριση του στρες σε άτομα με καρκίνο.

Στόχος 4: Η έρευνα σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του καρκίνου.

Θεματικά Πεδία Δράσης Του Εργαστηρίου

Το εργαστήριο προσδοκά στην ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοβουλιών στα ακόλουθα αναδυόμενα θεματικά πεδία δράσης:

1. Φροντίδα Ασθενών με Καρκίνο

 • Ποιότητα φροντίδας ασθενών με καρκίνο.
 • Πνευματική και θρησκευτική φροντίδα των ασθενών (spiritual and religious care).
 • Αποτελεσματική διαχείριση συμπτωμάτων.

2. Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών

 • Διατήρηση της ποιότητας ζωής σε άτομα στο τέλος-της-ζωής (end of life care).
 • Υπαρξιακές ανησυχίες των ασθενών που πεθαίνουν.
 • Θέματα ψυχικής υγείας στους ασθενείς (όχι μονό καρκινοπαθείς αλλά και άτομα με άλλα χρόνια νοσήματα των οποίων η φροντίδα δεν στοχεύει στην ίαση).

3. Φροντίδα των φροντιστών (οικογενειακοί φροντιστές)

 • Υποστήριξη των οικογενειακών φροντιστών που αναλαμβάνουν την φροντίδα.
 • Στρατηγικές μείωσης της επιβάρυνσης που βιώνουν τα άτομα αυτά.
 • Στρατηγικές συναισθηματικής υποστήριξης των φροντιστών.

4. Φροντίδα ασθενών στο σπίτι

 • Ενδυνάμωση των ασθενών για συνέχιση της φροντίδας στο σπίτι.
 • Χρήση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση επίμονων συμπτωμάτων.

5. Επιδημιολογική Επιτήρηση Καρκίνου

 • Ενίσχυση της συμμετοχής των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού σε προγράμματα ανίχνευσης.
 • Έρευνες επιπολασμού και επίπτωσης καρκίνου (διαφόρων τύπων).
 • Μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης καρκίνου.
 • Δημιουργία πληροφοριακού υλικού για ομάδες του πληθυσμού (πρόληψη και αντιμετώπιση καρκίνου).

 

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους είναι Λέκτορας Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας

και υπεύθυνος Ευρώ-Μεσογειακού Ερευνητικού Εργαστήριου Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας

 

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>