Εν Συντομία

Εξορκίζοντας τις γυναίκες από την Κυβέρνηση

Τελικά πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες για τις δύο γυναίκες που κοσμούν το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο. Με μέτρο σύγκρισης πάντα, όχι καμιά παραδοσιακή και στέρεα δημοκρατία, αλλά την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο

νέος πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε ιερέα στο γραφείο του για να κάνει τρισάγιο προκειμένου να εξορκίσει το πνεύμα της προκατόχου του Γιούλια Τιμοσένκο, αφού όπως δήλωσε «ήταν πολύ δύσκολο να ανασάνει κανείς εδώ μέσα». Μετά από το ευχέλαιο όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα, δήλωσε ο Αζάροφ στους δημοσιογράφους. Ομως ο εξορκισμός των γυναικών από την ουκρανική Κυβέρνηση δεν ήταν μόνο τελετουργικός αλλά και άκρως ουσιαστικός. Δίνοντας διευκρινίσεις για την πλήρη απουσία γυναικών από το υπουργικό συμβούλιο, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στελέχωσε την κυβέρνησή με ανθρώπους ικανούς να εργάζονται επί 16-18 ώρες ημερησίως για να μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε δε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι δουλειά των γυναικών».

Ο φίλος μου ο πράκτορας

Την επόμενη φορά που θα προσθέσετε έναν νέο φίλο στο Facebook σκεφτείτε το καλύτερα. Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημιουργούν προφίλ σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες για υπόπτους. Οι πράκτορες που αξιοποιούν πλήρως και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το My Space και το Twitter ανταλλάσσουν μηνύματα με υπόπτους, βλέπουν τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες τους και αναγνωρίζουν τους φίλους και τους συγγενείς τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανταπόκριση των ίδιων των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης σε αιτήματα των διαφόρων αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, το Facebook «συχνά είναι συνεργάσιμο όσον αφορά επείγοντα αιτήματα», το MySpace ζητά ένταλμα μόνο αν πρόκειται για προσωπικά μηνύματα που αναρτήθηκαν πριν από λιγότερο από έξι μήνες, ενώ το Twitter, παραδίδει στοιχεία στις αρχές μόνο έπειτα από την έκδοση εντάλματος σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυξάνεται η άδεια μητρότητας στην ΕΕ;

Μία μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την διάρκεια της άδειας μητρότητας και πατρότητας απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την πρόταση της Πορτογαλίδας Ευρωβουλευτή Εντίτ Εστρέλλα για αύξηση της ελάχιστης άδειας μητρότητας στην ΕΕ στις 20 εβδομάδες με πλήρεις απολαβές και της ελάχιστης άδειας πατρότητας σε 2 εβδομάδες με πλήρεις απολαβές. Οι κυριότερες αντιστάσεις που προβάλλονται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και τη Βρετανική Κυβέρνηση, είναι ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο για τις εταιρείες, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης και ότι αυτό το κόστος θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας στην εργοδότηση νέων γυναικών. Από την άλλη, η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης, αναφέροντας ότι οι 20 εβδομάδες είναι μια βιώσιμη βελτίωση από τις 18 εβδομάδες που είναι αυτή τη στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τις 24 εβδομάδες, άδεια η οποία συνίσταται για τις νέες μητέρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γη των ρύπων, γη των σκουπιδιών…

Για άλλη μια χρονιά τα στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην παραγωγή σκυβάλων ανά άτομο. Ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 524 κιλά η Κύπρος μαζί με τη Δανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο παράγουν πάνω από 700 κιλά ανά άτομο. Την ίδια ώρα, προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά και την ποιότητα του αέρα. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε διαδικασίες παράβασης εναντίον πέντε κρατών μελών που δεν συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, όσον αφορά ειδικά τα επικίνδυνα αερομεταφερόμενα σωματίδια που είναι γνωστά ως ΑΣ10. Τα σωματίδια αυτά, που εκπέμπονται κυρίως από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την αστική θέρμανση, είναι δυνατό να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο. Η Σλοβενία και η Σουηδία παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν σταλεί τελικές γραπτές ειδοποιήσεις.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>