Παρουσίαση: Προβληματισμοί για την οικονομία

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών και τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δρα Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τίτλο “Προβληματισμοί για την Οικονομία”. Πρόκειται για βιβλίο 540 σελίδων, που περιλαμβάνει άρθρα, μελέτες και συνεντεύξεις του συγγραφέα των τελευταίων δύο περίπου χρόνων πάνω σε επίκαιρα, οικονομικά και κοινωνικά θέματα της Κύπρου και του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του: “Πρόκειται για μια έκδοση που θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για τον μελετητή, τον σπουδαστή και τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα οικονομικοκοινωνικά πράγματα του τόπου μας, σε μια κρίσιμης σημασίας περίοδο, η οποία καλύπτει και την τελική φάση της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης και την μεγαλύτερη οικονομική κρίση και κοινωνική δοκιμασία που έχει ταλανίσει την ανθρωπότητα μετά το μεγάλο Κραχ του 1929”.

Τα άρθρα και οι συνεργασίες μου στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Σημερινή και στα περιοδικά Ευρωκέρδος και Σύγχρονη Άποψη, που έχουν καταχωρισθεί στην παρούσα έκδοση, δεν παρατίθενται με κατάταξη σύμφωνα με την συνάφεια του περιεχομένου τους, αλλά κατά χρονολογική σειρά. Τούτο εκρίθη σκόπιμο για να μην αποκόπτεται η σύνδεση της αρθρογραφίας με την επικαιρότητα και ούτε να αποσυνδέεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή μελετητή από τα γεγονότα στα οποία γίνεται αναφορά”.

Πρόκειται για μια εκδοτική προσπάθεια που συνιστά άλλο ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της κυπριακής οικονομικής σκέψης από τον πολυγραφότατο δρα Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου παρέχει επαρκή απόδειξη του υψηλού επιπέδου κατάρτισης ενός ανδρός του οποίου ο βίος και πολιτεία αποδεικνύει το εφικτόν του ωφέλιμου συνδυασμού μεταξύ επιστημονικής κατάρτισης και πολιτικής δράσης. Σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία η ιδέα της συνύπαρξης πολιτικής και ηθικής προκαλεί ειρωνικά μειδιάματα ως αποτέλεσμα της αποθέωσης της πολιτικής χρησιμοθηρίας που διέπει την εποχή μας, ο δρ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε τομείς υψίστης εθνικής σημασίας, όπως η οικονομία, όπου τα κομματικά συμφέροντα και άλλου είδους αξιολογικές διόπτρες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερτερούν του εθνικού συμφέροντος. Όπως άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας παρατηρεί, “η οικονομία είναι υπόθεση εθνική. Και, ως τέτοια, είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα μας να την υπηρετούμε με ζήλο και ανιδιοτέλεια”.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>