Εν συντομία Οικονομία

 

Από την Στρατηγική της Λισσαβόνας στην Στρατηγική Ευρώπη 2020.

Τον Μάρτιο του 2000 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας ενέκρινε εν μέσω τυμπανοκρουσιών την δεκαετή στρατηγική της Ένωσης η οποία θα την καθιστούσε την ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο και που θα χαρακτηριζόταν από ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, σεβασμό προς το περιβάλλον και πλήρη απασχόληση. Από τότε όλες οι επιμέρους πολιτικές της Ένωσης θα έπρεπε να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις πρόνοιες της στρατηγικής αυτής ώστε μέχρι το 2010 να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισσαβόνας, η Επιτροπή συνειδητοποιεί ότι κάτι πάει στραβά προβαίνοντας σε έναν όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό απολογισμό των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Οι προβλεπόμενες επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας σε θέματα ανάπτυξης, παραγωγικότητας και απασχόλησης δεν επιτεύχθηκαν. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης επιβραδύνθηκε και οι επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη εξακολουθούσαν να είναι ανεπαρκείς. Το 2005 η Ένωση επανεξετάζει την στρατηγική και θέτει νέους πιο ρεαλιστικούς στόχους.

Βρισκόμαστε πλέον στο 2010 και η Στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία υιοθετήθηκε με τόσο ενθουσιασμό, έχει πλέον καταρρεύσει αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι σχεδιασμοί των Βρυξελλών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αυτό φυσικά δεν πτοεί τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι, ακολουθώντας τις ίδιες τακτικές και αδιαφορώντας για την προηγούμενη αποτυχία στον σχεδιασμό τους, συζητούν πλέον για την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη με την ονομασία Europe 2020. Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική συζητήθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Μαρτίου 2010 ενώ στόχος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, είναι η Στρατηγική Europe 2020 να υιοθετηθεί ομόφωνα από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2010.

Τα κακά έφυγαν, έρχονται τα χειρότερα;

 

Σε μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, κατέληξαν οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ένωσης στην σύνοδο του Μαρτίου 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα τηρηθεί με αυστηρότητα, ενώ θεωρεί ότι η χώρα αρχίζει να ανακτά την χαμένη της αξιοπιστία. Γεγονός είναι πάντως ότι έρχονται δύσκολες μέρες λιτότητας για τον ελληνικό λαό.

Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο δεν είναι οι μέρες λιτότητας που έρχονται αλλά το καθεστώς εξάρτησης που έχει δημιουργηθεί και αναπόφευκτα μειώνει σοβαρά την δυνατότητα του ελληνικού κράτους να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν στους πολίτες του. Μια εξαρτώμενη κυβέρνηση είναι συνήθως ευάλωτη σε υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα και διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες άσκησης συνεπούς και αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής.

Βελτίωση δημόσιων οικονομικών με πυροτεχνήματα

Περαιτέρω περικοπές στην λειτουργία του δημόσιου τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε ότι: «Υπάρχουν μεγάλες περικοπές σε θέματα ταξιδιών στο εξωτερικό, μετάκλησης εμπειρογνωμόνων, μείωσης υπερωριών και άλλων λειτουργικών δαπανών, συμμετοχής σε διάφορα συνέδρια και εκθέσεις στο εξωτερικό και σε αγορές αναλωσίμων από διάφορα Υπουργεία. Έχει γίνει μια πάρα πολύ λεπτομερής ανάλυση από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν εντοπισθεί τα κονδύλια στα οποία θα γίνουν εξοικονομήσεις πέρα από τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει και έχουν συμπεριληφθεί στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους για το 2010, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή. Άρα, μιλάμε για επιπρόσθετο γύρο περικοπών ξεκινώντας από μια σχετικά χαμηλή βάση όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες».

Εμείς θεωρούμε ότι πράγματι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονομήσεων μέσα από εστιασμένες ενέργειες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει οι ενέργειες που θα ληφθούν να θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των υπηρεσιών, να επηρεάζουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και να μειώνουν το κύρος των δομών του κράτους τόσο εντός Κύπρου όσο και διεθνώς. Ελπίζουμε η ανακοίνωση της μείωσης των απολαβών του Προέδρου κατά 10%, η οποία χαρακτηρίστηκε ως συμβολική, να μην συμβολίζει την στρατηγική της Κυβέρνησης για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αφού τέτοιου είδους ενέργειες ούτε οικονομικό εκτόπισμα έχουν, ούτε οποιαδήποτε σκοπιμότητα εξυπηρετούν πέραν της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος.

Συνεχίζει την καθοδική του πορεία ο κατασκευαστικός τομέας

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για την μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά το μήνα Ιανουάριο 2010 ανήλθε στις 619 σε σύγκριση με 694 τον Ιανουάριο 2009. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €198,1 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 228,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σε σύγκριση με €234,1 εκατομμύρια και 278,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.290 οικιστικές μονάδες έναντι 1.585 τον Ιανουάριο 2009.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>